Hlavní obsah
Cestování

Americké podzemní tunely jsou obestřeny tajemstvím. Děsí i fascinují zároveň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Americké podzemní tunely jsou zahaleny rouškou tajemna. Vyhledávají je lovci duchů i zvídaví turisté. K čemu dnes už uzavřené tunely sloužily? Dozvíte se také více o těch nejzajímavějších z nich.

Článek

Viděli jste horor My z roku 2019, ve kterém americká rodina prchá před čtveřicí podivínů, kteří jsou ve skutečnosti jejich identickými klony? Mimo jiné jsou ve snímku scény zachycující americké podzemní tunely, ve kterých jsou drženi naklonovaní lidé. Zatímco snímek je čistou fikcí, spletitá síť tunelů se pod povrchem amerických měst skutečně nachází.Podzemní tunely jsou obestřeny tajemstvím. Nejvíce milovníky záhad a konspirátory zajímají tunely pod mezinárodním letištěm v Denveru. Vede je k tomu fakt, že jejich výstavba v 90. letech byla před zraky veřejnosti skryta. Někteří věří tomu, že může jít o útočiště americké vlády pro případ apokalypsy, skrytou biologickou laboratoř či ústředí iluminátů. Vedení letiště samozřejmě tyto divoké teorie popírá.

K čemu sloužily doopravdy? To se ve své knize snaží zmapovat americký spisovatel Will Hunt. V podzemí je mnohem více tunelů, ať jste kdekoli ve Spojených státech, než byste si dovedli představit, říká Will Hunt. Hlavní důvod jejich výstavby ve většině případů není nikterak tajemný či zlověstný. Jedná se o starou infrastrukturu, opuštěné dopravní a důlní tunely, akvadukty, kanalizaci, ale existují i tunely, které slouží či sloužily vládním účelům nebo armádě. Pokud byste do tunelů vstoupili, sami zde nebudete – ale duchy či jiné nadpřirozené bytosti nečekejte. Dle autora zde přebývají bezdomovci a lidé žijící na okraji společnosti. Někdy se jim přezdívá „krtčí lidé“.

Americké podzemní tunely s nejzajímavější historií

Americká síť podzemních tunelů je neuvěřitelně spletitá. Pojďme se podívat na to nejzajímavější, co se pod americkou půdou nalézá a je skryto před zraky lidí.

Tunely pod Kalifornií

V tunelech pod Kalifornií bylo rušno hlavně v době prohibice (1920–1933), tedy celostátního zákazu výroby, distribuce a prodeje alkoholu. Sklepní prostory, které se zde nacházejí, skvěle posloužily jako skladiště alkoholu i „nalévárny“. Také se zde nalézají již nepotřebné jezdecké tunely a opuštěné tunely metra. Traduje se, že je v minulosti využívala policie k přepravě vězňů, ale třeba i mafiáni zbavující se těl. Většina z nich je nyní uzavřena, malá část z nich slouží například pro natáčení filmů.

Foto: Kurtis2014, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Tunel v Kalifornii

Opuštěné město pod Seattlem

Ve Spojených státech amerických najdeme nejenom podzemní tunely, ale i celá města. V roce 1889 zničil velkou část Seattlu požár. Tehdy bylo rozhodnuto, že se nové město vybuduje v podstatě jako „druhé patro“ nad troskami toho původního. Ze začátku sice ještě nějakou dobu fungovaly podniky pod městem, ale po jejich krachu se zde začali pohybovat pochybní lidé. Časem zůstaly prostory zcela opuštěné. Dnes je zde celá síť podzemních tunelů, které vedou skrytým městem. Místo je rájem pro lovce duchů, kteří doufají, že se jim zde spatřit zbloudilé duše místních opilců, obětí zločinů či prostitutek.

Labyrint pod Dallasem

Většina amerických tunelů je servisních, ale v Dallasu v 70. letech přišli s jinou myšlenkou. Tehdejší urbanista Vincent Ponte přišel s nápadem, že by podzemní tunely mohly sloužit obyvatelům města jako úkryt před deštěm, nebo naopak před urputným horkem. Jenže jeho nápad ve výsledku vedl ke krachu některých obchodů nad zemí, a tak se od této myšlenky začalo postupně upouštět. Některé části byly prodány do soukromého vlastnictví, a dnes se tam bez klíče nedostanete. Jiné byly uzavřeny. Stále jsou však oblíbenou turistickou atrakcí. V případě, že by vám vyhládlo, nacházejí se zde i podzemní restaurace.

Foto: Dfwcre8tive, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Tunel pod Dallasem

Tunel v Moonville prý obývají duchové

Jestliže vás fascinují záhady a duchové, mohl by vás zaujmout tunel v Moonville. Dle staré legendy zde má bloudit duch muže, kterého zde kdysi srazil vlak. Údajně zde má stále dokola bloumat temnými chodbami tunelu. Sice jde o místní báchorku, ale možná na ní bude něco pravdy, jelikož v minulosti na tomto místě zemřela celá řada chodců. Je totiž velmi úzký, a tak nemá chodec šanci se projíždějícímu vlaku vyhnout. Navíc je nad tunelem most, ze kterého se taktéž mělo zřítit několik osob.

Foto: ChristopherM, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Tunel v Moonville

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz