Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hudební duo Tatu kdysi kralovalo hitparádám: Dnes je Julia k nepoznání, Lena se provdala za boháče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NatureBoyMD, Public domain, via Wikimedia Commons

Legendární hudební duo Tatu si získalo fanoušky po celém světě. Řada z nich však byla zklamána, když vyšlo najevo, že ve skutečnosti dívky nejsou lesbičky. Kam se po rozpadu dua Lena a Julia poděly a jak dnes žijí?

Článek

K hudebním hvězdám přelomu tisíciletí se nepochybně řadí i hudební duo Tatu (někdy také psáno t.A.T.u.). Vzniklo v roce 1999 a zahrnovalo dvě zpěvačky, které se znaly již před vnikem dua. Byly jimi Lena Katina a Julia Volkova. Dohromady je dal producent Ivan Šapoval spolu se svým obchodním partnerem Alexandrem Voitinským. Název Tatu vymyslel Šapoval poté, co viděl snímek Show Me Love pojednávající o milostném románku dvou studentek. Je to zkratka ruské věty „ta lyubit tu“ (ta miluje tu). Lenu a Julii vybrali z mnoha dívek, které se účastnily jejich konkurzů na zpěvačky, jelikož obě dvě ostatní dívky převyšovaly svými pěveckými dovednostmi a zaujaly producenty i svým vzhledem. V té době bylo členkám Tatu 14 let.

První singl z nich udělal hvězdy

Hned první single od hudebního dua vyvolal značnou kontroverzi. Jednalo se o píseň Ya Soshla s Uma, která byla nazpívána i v anglické verzi známé pod názvem All the Things She Said. Zmíněnou kontroverzi vyvolal videoklip, ve kterém se dívky vášnivě líbají. Zatímco dnes už by se nad tím nikdo ani nepozastavil, tehdy to spustilo hotovou lavinu reakcí. Z písničky se takřka přes noc stal celosvětový hit a ze dvou do té doby neznámých ruských dívek, byly najednou mezinárodní hvězdy. Singl byl tehdy jedničkou v britské hitparádě, zabodoval i ve Spojených státech amerických a dalších zemích. V reakci na intimní scénu ve videu ale některé organizace zakázaly videoklip na svých platformách, jiné zase pasáže s líbajícími se dívkami vystřihly.

Mnozí si v té době mysleli, že vztah Julie a Leny je opravdový – ale nebylo tomu tak. Žádnou lásku k sobě dívky nechovaly, ale bavilo je, jakou jejich fiktivní lesbický vztah vyvolává kontroverzi. Dívky „káply božskou“ ještě na sklonku téhož roku. V rozhovoru pro ruskou televizi otevřeně prohlásily, že nejsou lesbičky. Někteří fanoušci se cítili podvedení, ale ruské duo si stojí za tím, že jejich cílem nebylo někoho uvést v omyl. „Když vyšlo druhé album t.A.T.u., mnoho našich fanoušků alternativní sexuální orientace si myslelo, že jsme jim lhaly a zradily je. To není pravda! Nikdy jsme to neudělaly a vždy jsme obhajovaly lásku bez hranic,“ uvedly dívky později v jednom z rozhovorů.

Během své hudební kariéry nazpívaly další velké hity, například Nas Ne Dogonyat či 30 minutes. V rámci svého turné procestovaly celou řadu zemí, například Německo, Bulharsko, Izrael, Slovensko a Česko. V roce 2003 reprezentovaly svou vlast v hudební soutěži Eurovision. Kromě hudebních úspěchů zaujaly dívky fanoušky i svým vystupováním a vzhledem. Časopis The Face je dokonce označil za „Nejžhavější popové hvězdy současnosti“. V roce 2006 pak nazpívaly píseň Gomenesai, která se dost lišila od jejich původního stylu. Singl nebyl tak populární, jak se čekalo. Duo společně vystupovalo až do roku 2011, kdy se cesty dívek rozešly z důvodu, že každá z nich chtěla pracovat na své sólové kariéře. Od té doby spolu ještě párkrát stanuly na pódiu a zazpívaly si spolu, ale návrat dua se nezdá být pravděpodobný.

Julia je dnes k nepoznání

Julia Volkova nepřestala zpívat ani po rozpadu Tatu, ale už nedosáhla takových úspěchů, jako když tvořila duo s Lenou. V roce 2012 jí byla diagnostikována rakovina štítné žlázy. Při komplikovaném operačním zákroku laryngeální nerv, což vedlo k tomu, že přišla o hlas. Poté musela podstoupit léčbu, aby se jí hlas zas vrátil. To samozřejmě přerušilo její pěveckou kariéru. Kromě zpěvu se také po vyléčení okrajově věnovala i herectví, zahrála si například ve filmu Together Apart. V roce 2021 se zkoušela prosadit v politice, ale neuspěla.

Co se týče osobního života slavné zpěvačky, dnes je maminkou dvou dětí, dcery Viktorie a syna Samira. Své fanoušky šokovala, když při účasti v show Detektor lži přiznala, že by byla nešťastná, kdyby její syn byl homosexuál. Na to reagovala druhá ze členek skupiny Tatu, Lena, která vzkázala: „Bůh nás učí žít v lásce, být tolerantní a nesoudit druhé!“ Fanoušky také zarazila změna vzhledu zpěvačky, zatímco Lena je si stále podobná, Juliina vizáž se značně proměnila, zřejmě vlivem mnoha estetických zákroků.

Lena si vzala boháče

Foto: M Kubrì, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Lena Katina

I Lena se snažila po ukončení účinkování v Tatu pokračovat ve své pěvecké kariéře, a to se jí podařilo. Své první album This Is Who I Am vydala v roce 2014. Následovala další dvě alba Esta Soy Yo z roku 2016 a Mono z roku 2019. Lena je v současné době podruhé vdaná. Jejím prvním manželem byl Sasha Kuzmanović, má s ním syna Alexandra, kterému je dnes 8 let. Podruhé se vdala v roce 2022, jejím manželem se stal bohatý podnikatel a multimilionář Dmitry Spiridonov. V červnu roku 2023 se páru narodil syn Demian.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz