Hlavní obsah
Umění a zábava

Osudem zkoušená představitelka Esmeraldy: Sama vychovala syna s Downovým syndromem, o lítost nestojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Antonio Nava / Secretaría de Cultura, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Krásnou slepou dívku Esmeraldu ze stejnojmenné telenovely ztvárnila herečka Leticia Calderón. Ta stejně jako její seriálová postava neměla lehký život. Po rozpadu manželství zůstala sama na výchovu synů, přičemž starší z nich má Downův syndrom.

Článek

V 90. letech snad v naší zemi nebyl nikdo, kdo by neznal telenovelu Esmeralda. Seriál plný romantiky i dramat k obrazovkám přitáhl zejména divačky, které napjatě sledovaly, jak se bude vyvíjet vztah krásné Esmeraldy s pronikavýma smaragdově zelenýma očima a pohledného José Armanda. Právě představitelka Esmeraldy, mexická herečka Leticia Calderón, utkvěla divákům nejvíce ze všech postav. Příběh její nejslavnější telenovely zná každý, ale její pracovní a osobní život je neméně zajímavý.

O kariéře herečky snila od dětství

Leticia Calderón (celým jménem Carmen Leticia Calderón León) se narodila 15. července roku 1968 v Mexico City, hlavním městě Mexika. Vyrůstala společně se třemi bratry. Už od dětství se toužila stát herečkou. První krůček ke splnění svého snu udělala ve třinácti letech. Tehdy se zúčastnila castingu na hlavní roli v mexické telenovele Chispita. Ačkoliv nebyla vybrána, její talent nezůstal bez povšimnutí. Bylo jí nabídnuto stipendium na studium herectví. Leticia Calderón pilně pracovala na tom, aby zlepšila své dovednosti, a to se nakonec vyplatilo. Následující rok jí bylo nabídnuto účinkování v telenovele Amalia Batista. Roli Leticia Calderón s radostí přijala, a získala tak své první herecké angažmá.

Následně se začala objevovat v seriálech a telenovelách, jakými byly například Bianca Vidal, El Camino Secret či Principessa. V poslední zmiňované telenovele si zahrála slepou dceru, to ještě netušila, že role jiné slepé dívky, Esmeraldy, ji jednou skutečně proslaví. Zajímavé je, že většinou hrála nebojácné, silné a temperamentní ženy, které se nedrží zpátky a jdou si za svým. Diváci si ji ale nejvíce zamilovali v roli slabé nevinné Esmeraldy. Tato telenovela byla natočena v roce 1997 a získala si srdce lidí převážně z Latinské Ameriky, Asie a střední a východní Evropy. Rozhodně se dá říct, že v této době byla Leticia Calderón na vrcholu své kariéry a slávy.

Kariéru přerušila kvůli rodině

Pro Leticii Calderón byla vždy na prvním místě rodina, nikoliv kariéra. V roce 2000 se rozhodla přestat natáčet, a to ačkoliv se jí nabídky na další telenovely a seriály jen hrnuly. Herečka se však chtěla věnovat svým dvěma synům Lucianovi a Carlovi, které má s bývalým manželem, advokátem Juanem Colladem. Starší syn Luciano má diagnostikovaný Downův syndrom. Manželství se herečce rozpadlo v roce 2010, když se začaly šířit zvěsti o Juanově údajné nevěře. V rozhovoru s novinářkou Marou Patricií Castañedou herečka prozradila, že ji odchod dnes už bývalého manžela od rodiny bez slůvka rozloučení a náznaku toho, že je něco v nepořádku, tehdy velmi zasáhl.

Od té doby zůstala na výchovu synů sama. Herečka je známá jako velká podporovatelka lidí s Downovým syndromem, často se jich veřejně zastává a upozorňuje na jejich zneužívání či diskriminaci. Také se snaží vyvracet mýty a informovat veřejnost. Leticia Calderón nestojí o to, aby ji lidé litovali. Ku příležitosti Mezinárodního dne Downova syndromu napsala na svůj Instagram krátkou, ale výstižnou prosbu: „Nechceme váš soucit, chceme váš respekt.“

Návrat k natáčení

V roce 2008 se fanoušci krásné herečky mohli znovu zaradovat, vrátila se totiž po osmileté pauze znovu k natáčení. Opět začala účinkovat v telenovelách, například si zahrála v En nombre del amor či Amor bravío. Částečně se jí podařilo navázat na úspěch Esmeraldy účinkováním v seriálu Mujeres Asesinas, který byl tehdy v zemích Latinské Ameriky velmi populární. Celkem si zahrála ve více jak 25 telenovelách, ale legendární Esmeraldu asi nic už nepřekoná. I když kdo ví, Leticia Calderón se stále herectví věnuje i v dnešní době. Nově se také v telenovele El amor invincible objeví její nejstarší 19letý syn Luciano, zahraje si společně s ní v závěrečném díle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz