Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karin Dor: Filmová Ribanna v životě neměla příliš štěstí. Osudnou se jí stala srážka s kočárkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alfred Hitchcoc / Wikimedia Commons / volná licence

Karin Dor ve filmu Topaz

Karin Dor byla nadaná herečka, která se proslavila rolí Ribanny a také Bond girl ve snímku Žiješ jenom dvakrát. V osobním životě ale moc štěstí neměla, bojovala se zákeřnou nemocí, závislostí na lécích a řešit musela i komplikovaný vztah se synem.

Článek

Karin Dor se proslavila jako herečka, která se stala jedinou německou Bond girl a také si ztvárnila indiánku Ribannu ve snímku Vinnetou – Rudý gentleman, který byl natočen na motivy románu Karla Maye. Herečka se narodila 22. 2. 1938 ve Wiesbadenu. Její rodné jméno znělo Käthe Rose Derr, dnes ji ale lidé znají spíše pod jejím uměleckým pseudonymem Karin Dor.

Karin měla vždy jasno, jakým směrem by se její kariéra měla ubírat. Už od malička ji bavilo herectví, které také spolu s baletem vystudovala. U filmu začínala úplně „od píky“, nejprve jako komparzistka. V roce 1953 se seznámila s rakouským režisérem Haraldem Reinlem. Hned si padli do oka a svou lásku stvrdili sňatkem, který se konal o rok později. Atraktivní zrzce se posléze naskytly nové příležitosti a zajímavější role. Už v roce 1954 získala první větší roli v Reinlově dramatickém filmu Tichý anděl. Tou dobou byla obsazována do rolích milých, naivních a nevinných dívek.

Filmová Ribanna i Bond girl

Přelomovou rolí v její kariéře byla postava Ribanny, dcery náčelníka ve filmu Vinnetou – Rudý gentleman. Ribanna je jednou z hlavních postav snímku, právě do ní se Vinnerou zamiluje. Nebyla to jediná role Karin Dor ve filmových „mayovkách“. Ještě si zahrála slečnu Ellen ve snímku Poklad na Stříbrném jezeře z roku 1962 a slečnu Mabel ve filmu Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti z roku 1968.

Po těchto úspěšných snímcích se jí nabídky jen hrnuly, a konečně mohla ukázat, že umí přesvědčivě zahrát i jiné role, než jsou mladičké důvěřivé dívky, které ztvárňovala na začátku své kariéry. První takovou rolí byla postava sériové vražedkyně v Reinleho filmu Zimmer 13. Tou dobou si krásné Karin začala všímat i zahraniční produkce. Byla jí nabídnuta role v thrilleru The Face of Fu Manchu, kterou přijala. O dva roky později dostala nabídku snů, po které touží snad každá herečka – ztvárnit Bond girl. Jednalo se o snímek Žiješ jenom dvakrát. Karin Dor ve filmu hraje postavu vražedkyně Helgy Brandt, která má za úkol odstranit agenta 007. Svůj úkol ale nesplní, a dokonce její postava umírá hroznou smrtí, kdy ji sežerou piraně.

Tím zahraniční angažmá herečky ale neskončilo, zaujala dokonce i „krále hororových filmů“, Alfreda Hitchcocka. Ten ji obsadil do role Juanity de Cordoba, vedoucí kubánského odboje v thrilleru Topaz. Film ale neměl takový ohlas, a hvězda Karin Dor posléze začala pomalu ale jistě pohasínat. Sice se objevila v několika dalších filmech, ale navázat na předchozí úspěchy se jí nepodařilo. Oživení její kariéry se pak konalo ještě v 90. letech, kdy si zahrála v oblíbených filmech natočených na motivy románů Rosamunde Pilcher.

V osobním životě neměla příliš štěstí

V osobním životě to neměla Karin Dor vůbec jednoduché. Vdaná byla celkem třikrát. S prvním manželem, režisérem Haraldem Reinlem se rozvedla na konci 60. let. Tou dobou prožívala herečka extrémně náročné období, jelikož se musela vyrovnávat nejen s rozpadajícím se manželstvím, ale také se ztrátou obou rodičů. Také bojovala s rakovinou, která jí byla diagnostikována, když jí bylo 28 let. Sice se uzdravila, ale kvůli náročné léčbě se postupně stala závislou na lécích proti bolesti. Oba tyto těžké životní boje naštěstí krásná herečka vyhrála. Pokud ji něco ale nepřestalo trápit, byl to vztah se synem Andreasem, kterého měla s prvním manželem. Andreas totiž vytrvale odmítal její snahy o komunikaci. Údajně za tím mělo stát to, že Karin dávala jeden čas přednost kariéře před rodinou. Ať už to bylo jakkoliv, Karin odcizení se synem trápilo.

Foto: Paul Katzenberger / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Karin Dor na filmovém festivalu Berlinale v roce 2015

Podruhé se Karin Dor vdala za amerického kaskadéra Günthera Schmuckera, ani toto manželství však nebylo šťastné a skončilo rozvodem. I přes předchozí neúspěchy byla Karin Dor odhodlaná najít lásku, a tak se v roce 1988 vdala potřetí, tentokrát za filmového producenta George Robothama. Pár žil střídavě ve Spojených státech amerických a v Německu. Vztah jim vydržel až do smrti George, který zemřel roku 2007.

Herečce se osudnou dle německého deníku Bild stala srážka s kočárkem, který tlačila nejmenovaná žena. K incidentu došlo v roce 2016. Karin Dor měla při pádu na obrubník utrpět vážné poranění hlavy, které však v nemocnici lékaři hned nerozpoznali. I herečka se zpočátku cítila dobře, ale později se důsledky pádu projevily. Od té doby se její zdravotní stav zhoršoval. Zemřela v roce 2017, osm měsíců po srážce.

Zdroje: IMDB, Blesk, TN CZ, Bild, Wikipedia – heslo Karin Dorová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz