Hlavní obsah
Umění a zábava

Skutečný James Bond: Předlohou pro jeho postavu byl srbský tajný agent a známý sukničkář Duško Popov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: National Archives and Record Administration, Public domain, via Wikimedia Commons

Postavu Jamese Bonda zná díky knihám Iana Fleminga a jejich filmovému zpracování celý svět. Ne všichni ale slyšeli o životním příběhu srbského agenta Duška Popova, který inspiroval knižní postavu agenta 007 s povolením zabíjet.

Článek

Knihy o tajném agentovi 007 Jamesi Bondovi začal britský spisovatel Ian Fleming sepisovat v 50. letech minulého století během svého pobytu na Jamajce. Měl z čeho čerpat, v minulosti totiž sám pracoval jako důstojník pro britskou námořní zpravodajskou službu. V roce 1941 byl vyslán do Portugalska, kde se potkal s mužem, který jej zřejmě inspiroval k vytvoření postavy Jamese Bonda, agenta s povolením zabíjet.

Během Flemingova pobytu byl vedle ubytovaný srbský agent Dušan „Duško“ Miladoroff Popov. Stejně jako Fleming, i on pracoval pro Brity. Byl součástí jejich rozvědky, jeho úkolem bylo infiltrovat se do německé kontrarozvědky Abwehr a zjistit co nejvíce o válečných plánech Německé říše. Ian Fleming domněnku, že Popov je předlohou jeho knih sice nikdy nepotvrdil, ale když se začtete do Popova životního příběhu, najdete mnoho podobností s fiktivní postavou Bonda.

Mládí

Životní příběh Popova je vskutku zajímavý, není se co divit, že i Fleming jej zřejmě použil jako předlohu pro své knihy. Dušan „Duško“ Miladoroff Popov se narodil 10. července 1912 na území dnešního Srbska. Rodina se zanedlouho přestěhovala do Dubrovníku. V mládí se naučil skvěle německy a získal si mezi Němci i řadu přátel. Vystudoval práva ve Freiburgu, nicméně posléze se vrátil zpět do Dubrovníku. Zde se na univerzitě seznámil s Johannem-Nielsenem Jebsenem, dvojitým agentem, který působil v britské i německé rozvědce. Oba dva sdíleli odpor k nacismu, a tak Duško Popov neváhal, když dostal nabídku přidat se k britské zpravodajské službě. Dostal krycí jméno Scoot. Rozvědka si ho cenila, protože byl bystrý, neoblomný, kromě svého rodného jazyka mluvil plynule anglicky, německy, francouzsky a italsky, byl zdvořilý a měl skutečně brilantní fotografickou paměť.

Špionážní činnost

S Ianem Flemingem se Popov potkal na začátku své kariéry špióna. Zatímco Fleming měl chránit finanční prostředky, které dvojici svěřila britské vláda pro sázku v kasinu, Popovým úkolem bylo hrát karetní hru Baccarat. Mnoho lidí se domnívá, že právě tato špionážní akce inspirovala „bondovku“ Casino Royale. Do Portugalska jezdil Popov pravidelně, aby pro britskou vládu získal informace o německých plánech, zároveň na oplátku musel dodávat informace i Abwehru, působil tedy jako dvojitý agent.

Z dvojitého agenta se v roce 1941 stal trojitým, když ho německý Abwehr pověřil získáním informací o obranných zařízeních na Pearl Harboru. Britové jej doporučili americkému Federálnímu úřadu pro vyšetřování, který dal agentovi za úkol zbavovat se německých špionů. Popov byl ve své práci opět velmi úspěšný, podařilo se mu zjistit, že Japonci plánují letecký útok na Pearl Harbor. Není zcela jasné, co se dělo poté, zda informace nedoputovaly na ta správná místa nebo se Popov netěšil důvěře Američanů, každopádně bylo jeho varování ignorováno. Popov byl zdrcen, když viděl, co se 7. prosince 1941 při útoku na Pear Harbor odehrálo.

Navíc se tou dobou ocitlo v ohrožení jeho krytí. Popov byl známý sukničkář a milovník žen. Jeho osudovou láskou byla francouzská herečka židovského původu Simone Simon. To, že se s ní Popov vídá, se dostalo i do tisku. Popov měl co vysvětlovat německé rozvědce, nakonec se mu povedlo ale Němce uchlácholit. To, jak byl ve své činnosti úspěšný, dokazuje, že se mu povedlo Němcům „nakukat“, že vylodění v Normandii se konat nebude, že ve skutečnosti míří Spojenci do Calais. Tato klamavá operace nese název Fortitude. Bohužel si ale vyžádala svou cenu, německá bezpečnostní služba zatkla jeho přítele, Johanna Jebssena. Jeho smrt Popova velmi ranila.

Život po ukončení kariéry

Jakmile ukončil svou kariéru u zpravodajských služeb, rozhodl se přestěhovat na malebný jih Francie. Zde se velmi rychle oženil a posléze stejně rychle rozvedl. Následně si našel partnerku ze Švédska, se kterou měl tři děti. Popovy neřesti, mezi které patřilo kouření a pití alkoholu, si vybraly svou daň. V roce 1981 zemřel ve věku 69 let.

Zdroje: Marca, USA Today, Wikipedia – heslo Dušan Popov

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz