Hlavní obsah
Lidé a společnost

Z Alcatrazu se podařilo utéct jen 3 lidem: Zda uprchlí vězni přežili, zůstává dodnes záhadou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Utéct z Alcatrazu se kdysi zdálo nemožné. Přece jen se to ale roku 1962 podařilo třem mužům. Jejich odvážný plán jim sice vyšel, ale není známo, zda se jim podařilo překonat chladné vody obklopující ostrov. Přežili, nebo v nich utonuli?

Článek

Je noc 11. června 1962 a v jedné z nejpřísněji střežených věznic světa, Alcatrazu, panuje hrobové ticho. Světla potemněla a téměř všichni vězni už spí – s výjimkou Franka Morrise, Allena Westa a bratrů Johna a Clarence Anglinových. Ti celou noc oka nezamhouří, jelikož právě nastal jejich „Den D“. Na toto datum naplánovali svůj útěk z jedné z údajně nejdrsnějších věznic té doby. Mozkem operace je Frank Morris. Ten si v životě zažil své. V 11 letech osiřel. Měl divokou pubertu, kdy byl Frank opakovaně souzen za ozbrojené loupeže a další delikty. Mládí strávil v nápravných zařízeních. Nebylo to však nic platné, po propuštění se opět vydal na dráhu zločinu. Tentokrát bylo jeho cílem vyloupit banku. Plán však nevyšel, byl chycen, odsouzen k deseti letům vězení a uvězněn. Strůjcem operace se stal právě on. Byl mimořádně inteligentní, měl IQ 133.

Jeho komplici, bratři Anglinové, měli za sebou také velmi bohatou kriminální minulost. Pocházeli z chudé rodiny, která se živila sběrem ovoce. Velmi brzy ale tento život opustili, už v pubertálním věku poprvé spáchali zločin – byli chyceni při přepadení čerpací stanice. Následně začali s bankovními loupežemi, ale stejně jako Frankovi, i jim se nedařilo. Byli chyceni a odsouzeni k 35 letům vězení. Jelikož se v minulosti snažili neúspěšně utéct z jiných vězeňských zařízeních, skončili v přísně hlídaném Alcatrazu. Posledním členem útěkové skupiny byl Allen West. I ten v minulosti spáchal celou řadu zločinů a také se v minulosti neúspěšně pokusil o útěk.

Na útěk se připravovali měsíce

Z Alcatrazu se nikdy před nimi nikomu utéct nepodařilo, a tak vězni věděli, že musí přijít s dokonalým plánem. Věznice měla pověst nedobytné pevnosti, kterou v minulosti skutečně byla. Nachází se na skalnatém ostrově v Sanfranciském zálivu. Abyste se dostali na pobřeží, museli byste uplavat dva kilometry, což se bez plavidla jeví jako nemožné. Chladná voda má jenom 16 stupňů, navíc jsou zde zrádné vodní proudy a vyskytují se zde žraloci.

Frank Morris navrhl plán zahrnující tři hlavní kroky: proražení stěn cel, vyrobení plavidla a uprchnutí z ostrova na člunu. Díry ve stěnách budovali postupně, používali k tomu vyřazené nářadí z vězeňských dílen. Byli velmi vynalézaví, kupříkladu si vyrobili vrtačku z motoru od vysavače. Nově vzniklé otvory ve zdi maskovali za pomoci pomalovaných kartonů. Zvuk vrtačky se snažili přehlušit hraním na harmoniku. Jakmile byly otvory tak velké, aby se jimi vězni protáhli, prolezli jimi do prázdného patra, kde si zřídili dílnu. Zde si vyrobili plavidlo a záchranné vesty, které se chystali použít k útěku. Jako materiál jim posloužily ukradené či darované pláštěnky. Vše bylo sešito a následně utěsněno roztavením gumy.

Foto: Benlechlitner, Public domain, via Wikimedia Commons

Cela jednoho z uprchlých vězňů

Jejich nepřítomnost měly zakrýt papírové hlavy, k jejichž výrobě dále také použili toaletní papír, mýdlo, zubní pastu a vlasy sesbírané z podlahy vězeňského holičství. Před útěkem je umístili na polštáře a přikryli peřinou. Plán útěku pro jednoho z nich nevyšel už na samém začátku. Cement, použitý ke zpevnění ventilace v cele Allena Westa ztuhl natolik, že vězeň nebyl schopný projít otvorem. Než se mu to podařilo, byli ostatní už dávno pryč. Zbytek uprchlých vězňů málem prozradil hlasitý zvuk, který se šachtou rozezněl, ale dozorci to naštěstí ignorovali. Zbylí tři členové útěkové skupiny nejdříve sešplhali dolů po kuchyňských trubkách, pak přelezli 12 metrů vysoký plot s ostnatým drátem a následně na člunu zamířili k nedalekému Andělskému ostrovu. Od té doby je nikdo prý už nespatřil. Rozsáhlá pátrací akce nepřinesla žádné výsledky.

Zda uprchlí vězni přežili, zůstává dodnes záhadou

O tom, zda se jim mohlo podařit přežít útěk z Alcatrazu, se vedou spory. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) tvrdí, že je pravděpodobné, že utonuli. Došel k tomu na základě několika faktorů, které vzal v úvahu. Vyšetřovatelům nepřipadá možné, že by překonali silné proudy a studenou vodu. Navíc prý na souši měli v plánu ukrást auto a nové oblečení, ale nic takového hlášeno nebylo. Žádný z nich také dle informací od FBI nekontaktoval svou rodinu. V neposlední řadě se dle nich za ty roky neobjevil jediný přesvědčivý důkaz, který by nasvědčoval tomu, že jsou naživu.

Toto přesvědčení však nabourává zrnitá fotografie z roku 2015, která se objevila na internetu. Jejím autorem má být rodinný přítel Anglinových, kteří prý měli v roce 1975 pobývat v Brazílii. Společnost Rothco, která se specializuje na práci s umělou inteligencí, se rozhodla snímek analyzovat za pomoci systému rozpoznávajícího tváře. Obličeje porovnali s miliony dalších. Jejich závěr je jasný, dle dat bylo potvrzeno, že se jedná o uprchlé vězně. Kde je tedy pravda? Jistotou by byly pouze testy DNA, je tedy na každém, které verzi uvěří. Útěk z Alcatrazu prozatím zůstává jednou z největších záhad v dějinách.

Anketa

Přežili podle vás vězni útěk z Alcatrazu?
Ano
86 %
Ne
14 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 107 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz