Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Nejšťastnější vězeň v cele smrti“ byl popraven neprávem: Joe Arridy s IQ 46 byl k přiznání dotlačen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock (licence autora)

Ilustrační foto

Případ nespravedlivého odsouzení Joea Arridyho k trestu smrti je jedním z největších omylů americké justice v historii. Mentálně postižený mladík byl odsouzen navzdory zcela chybějícím důkazům i doznání skutečného pachatele.

Článek

V roce 1936 zachvátil krajské město Pueblo v americkém Coloradu strach, když se místní obyvatelé dozvěděli o vraždě 15leté Dorothy Elizabeth Drain. Našli ji její rodiče, když se v noci 15. srpna 1936 vrátili domů. Naskytl se jim hrůzostrašný pohled. Dorothy ležela v kaluži krve a bylo zřejmé, že byla zabita ránou do hlavy. Před smrtí byla znásilněna. Těžce zraněna byla i její o dva roky mladší sestra Barbara, později bylo zjištěno, že byla napadena sekerou. Přežila jen zázrakem. Dále vyšlo najevo, že tu noc byly napadeny dvě další dívky. Obyvatelé Puebla byli naprosto šokováni brutalitou útoku, a začali se bát o sebe a své děti.

V novinách začaly vycházet články o tom, že městem se toulá šílený maniak, nechyběl ani jeho popis. Dívky popsaly, že muž byl snědší pleti, policie tedy pracovala s verzí, že by mohlo jít o imigranta z Mexika, a tak se na takto vypadající muže zaměřila. Netrvalo dlouho, a do oka jim padl možný podezřelý, který bezcílně bloumal městem – mentálně postižený mladík Joe Arridy.

Joe Arridy se stal obětním beránkem

Joe Arridy se narodil 29. dubna 1915 do rodiny nově příchozích imigrantů ze Sýrie. Jeho rodiče byli bratranec a sestřenice. O jeho dětství toho není příliš známo, ale ví se, že byl vyloučen ze základní školy, a posléze mu bylo diagnostikováno mentální postižení a naměřeno IQ 46. Neuměl rozpoznávat barvy, mluvil velmi pomalu a měl problém opakovat věty druhých. Jeho dospívání nebylo snadné, sousedům byl trnem v oku a ostatní děti ho šikanovaly nebo využívaly, aby pro ně kradl cigarety. Nakonec byl poslán do ústavu pro duševně nemocné, ze kterého utekl, když mu bylo 22 let. Jeho další pobyt byl neznámý až do doby, kdy byl zatčen pro podezření z vraždy Dorothy Drain.

Joe Arridy odpovídal popisu pachatele, všechny dívky se shodly, že se jednalo o muže snědší pleti. Z vedení výslechu se zdálo, že vyšetřovatelé ani nechtějí brát v potaz možnost, že by pachatelem byl někdo jiný. Tlak veřejnosti sílil, a tak se rozhodli z nebohého Arridyho udělat obětního beránka. Od začátku jej tlačili k tomu, aby se k vraždě Dorothy a napadení dívek doznal. Joe Arridy svou výpověď několikrát změnil na základě toho, kdo ho vyslýchal. Jen těžko mohl se svým IQ skutečně rozumět tomu, na co se jej policie ptá. O vraždách očividně nic nevěděl, i tak na něj vyšetřovatelé dál vyvíjeli nátlak.

Druhým podezřelým byl Mexičan Frank Aguilar, který pracoval pro otce napadených dívek. Ten také odpovídal popisu pachatele, na rozdíl od Arridyho měl kriminální minulost. Později ho jako pachatele identifikovala Barbara Drain, a on se k vraždě Dorothy a napadení Barbary přiznal. Policii také řekl, že se s Arridym nikdy nepotkal. Vyšetřovatelé byli i navzdory výpovědím a absenci důkazů proti Arridimu přesvědčeni, že jejich dva podezřelí zločin spáchali společně, a tak byl spolu s Aguilarem odsouzen k trestu smrti i Joe Arridy, a to i přes svůj handicap.

Nejšťastnější vězeň v cele smrti

Nejšťastnější vězeň v cele smrti – takovou přezdívku dostal Joe Arridy od spoluvězňů. Na rozdíl od nich si vůbec neuvědomoval, co ho čeká. I když jej dozorci informovali o tom, že už se blíží den jeho popravy, Joe Arridy se dál soustředil na své vláčky, které miloval. Když byl požádán, aby vyslovil přání ohledně posledního jídla, zvolil zmrzlinu. Porci nedojedl, načež se dozorců ptal, zda ji může dojíst později.

Vůbec mu nedocházelo, že žádné později už nebude. Před odchodem předal svůj oblíbený vláček spoluvězni na památku. Z cely smrti odcházel s úsměvem na rtech. Na dozorce se však šklebil, když jej připoutávali do křesla. Zemřel dne 6. ledna 1939. Jeho případ patří k největším omylům americké justice. Až v roce 2011 se Arridova rodina dočkala omluvy od guvernéra státu Colorado, Billa Rittera. Joe Arridy zemřel, ale jeho odkaz žije dál, v poslední době o jeho příběhu vyšla řada novinových článků i kniha.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz