Hlavní obsah
Lidé a společnost

Idol žen Richard Gere: V Pretty Woman hrát nechtěl. Jeho vyvolenou se stala o 33 let mladší kráska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JanPress, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Richard Gere platí za miláčka žen a jednoho z nejvyhledávanějších herců Hollywoodu. Největší slávu zažil paradoxně díky snímku Pretty Woman, ve kterém původně hrát nechtěl.

Článek

Richard Gere se narodil 31. srpna 1949 v americkém městě Philadelphia. Jeho otec pracoval jako pojišťovací poradce a matka zůstávala v domácnosti, aby se starala o Richarda a jeho tři sestry a mladšího bratra. V dětství hrál Richard Gere na trubku a vynikal v gymnastice. Nejprve si jako svůj kariérní směr však uměleckou dráhu nezvolil. Po absolvování střední školy dal přednost studiu filozofie na Massachutské univerzitě. Po dvou letech mu ale došlo, že to nebude to pravé ořechové, a tak studia zanechal.

Počátky herecké kariéry

Po ukončení studia vysoké školy prvně zkusil své štěstí u divadla. Dařilo se mu, v 70. letech byl obsazen do legendárního muzikálu Pomáda, kdy ztvárnil roli Dannyho Zuka. V roce 1977 získal menší roli ve filmu Hledání pana Goodbara, která pro něj ovšem ve výsledku znamenala kariérní posun. Za svůj herecký výkon byl pochválen filmovými kritiky a také dostal nabídky na další role. V 80. letech začala jeho hvězda strmě stoupat. Zazářil ve snímku Americký Gigolo, ve kterém ztvárnil charismatického společníka Juliana Kaye. O dva roky později si zahrál v romantickém snímku Důstojník a gentleman. Film se stal trhákem a Richard Gere od té doby jedním z nejvyhledávanějších herců. Navíc za účinkování ve snímku obdržel svou první nominaci na Zlatý glóbus.

Idol žen o roli ve filmu Pretty Woman původně nestál

Richard Gere je divákům dobře známý i díky filmu Pretty Woman z roku 1990. V něm ztvárnil neúprosného obchodníka Richarda Lewise, který se zamiluje do atraktivní a nespoutané prostitutky Vivian. Díky této „moderní pohádce“ se Richard Gere stal idolem žen po celém světě. Zajímavostí je, že o roli původně nestál. Přesvědčil jej až režisér snímku Gary Marshall, který musel hledat náhradníka, když účinkování ve filmu odmítl Christopher Reeve, známý jako představitel Supermana. Mezi Gereovy další známé snímky z 90. let pak patří kriminální thriller Vnitřní záležitosti či drama Prvotní strach.

Na úspěch filmu Pretty Woman navázal na konci 90. let účinkováním v romantické komedii Nevěsta na útěku, kdy si opět zahrál po boku Julie Roberts. Richard Gere byl za svůj život třikrát nominován na Zlatý glóbus, ale pouze jednou si připsal jeho zisk, a to díky účinkování ve filmovém muzikálu Chicago. Mezi jeho další divácky oblíbené snímky patří životopisný film Amelia, drama Skandál, mysteriózní thriller Smrtelné lži, dojemný snímek Hačikó – příběh psa či komedie Báječný hotel Marigold.

Po svém boku má krásnou o 33 let mladší manželku

Richard Gere byl v minulosti spojován hned s několika slavnými ženami. Média spekulovala o jeho vztahu například se zpěvačkou Barbrou Streisand, herečkou Priscillou Presley či Susan Sarandon. V 90. letech však jeho srdce získala pohledná topmodelka Cindy Crawford. Krásný pár poutal pozornost médií, časopis People je dokonce překřtil na „nejžhavější pár na světě“. Byl mezi nimi věkový rozdíl 17 let, Cindy Crawford v rozhovorech uvedla, že se od staršího partnera naučila mnoho věcí, včetně toho, že je podstatné znát své hranice. V roce 1991 se spontánně vzali v Las Vegas, o čtyři roky později však přišel rozchod. Důvodem měly být rozdílné povahy manželů a také velké pracovní vytížení.

Další důležitou ženou jeho života se stala modelka Carey Lowell. Páru se v roce 2000 narodil syn Homer James Jigme. V roce 2002 si svou vyvolenou vzal Richard Gere za ženu. Po 11 letech trvání manželství však přišla krize a dvojice oznámila, že se budou rozvádět. Důvodem měl být rozdílný životní styl a již nefungující manželství, které se snažili oba zachránit jen kvůli synovi. Rozvod byl pro herce velmi náročnou životní etapou, s Carey Lowell se přeli o majetek. Nakonec uzavřeli dohodu ohledně jmění i péče o syna.

Třetí osudovou ženou v jeho životě je španělská publicistka a politická aktivistka Alejandra Silva, která je o 33 let mladší. Dvojice se zná již dlouhé roky, Richard Gere se totiž přátelí s otcem Alejandry. Poprvé spolu byl pár spatřen v roce 2015, na dovolené v Itálii. V roce 2018 se tajně vzali a v roce 2019 se jim narodil syn Alexander. V roce 2020 se páru narodil další syn. Manželům to klape i přes velký věkový rozdíl, Alexandra Silva se i k tomu vyjádřila takto: „Naše karma nás k sobě přitahovala od okamžiku, kdy jsme se viděli. Neignoruji náš věkový rozdíl a to, co to znamená být s hollywoodskou hvězdou, ale když je tu tak silná karmická energie, problémy mizí.“ Oba sdílejí i stejnou víru – buddhismus a také se angažují v humanitární pomoci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz