Hlavní obsah
Lidé a společnost

Winona Ryder: Hvězda filmu Střihoruký Edward po rozchodu s Johnnym Deppem bojovala s depresemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karon Liu, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Herečka Winona Ryder se nesmazatelně zapsala do paměti divákům po celém světě díky roli Kim ve filmu Střihoruký Edward. Na natáčení poznala i svou první velkou lásku. Vztah s Johnnym Deppem ale nevydržel, a následný rozchod Winona Ryder nesla těžce.

Článek

Winona Ryder (rodné jméno Winona Laura Horowitz) se narodila 29. října 1971 v americké Minnesotě. K umělecké branži měla vždy blízko, její matka Cynthia totiž pracovala jako video producentka a editorka. Její otec se živil jako editor, spisovatel a vydavatel. Příjmení Ryder si později jako své umělecké jméno zvolila z důvodu, že byla fanynkou zpěváka Mitche Rydera. Vyrůstala společně s bratrem Uriem a dvěma staršími nevlastními sourozenci Jubalem a Sunyatou. Když jí bylo sedm let, rodina se rozhodla přestěhovat do malé obce Rainbow, kde koupila obrovský pozemek. Nefungovala zde elektřina, ale to Winoně nevadilo, už v dětském věku se stala vášnivou čtenářkou. V jednom z rozhovorů vzpomínala herečka na tehdejší bohémský život, který rodina vedla. Neplatila zde žádná pravidla, rodiče jí nic nezakazovali, ani pokud šlo o návykové látky.

Hvězda 90. let

Winona od malička snila o tom, že jednou bude herečkou. Ve 12 letech se rozhodla začít si svůj sen plnit, rodiče ji zapsali na hereckou konzervatoř v San Franciscu. Zde získané dovednosti uplatnila v roce 1986, kdy už pod svým uměleckým pseudonymem Ryder debutovala v komediálně-dramatickém snímku Lucas. Za svůj výkon si vysloužila uznání kritiky a získala si i sympatie televizních diváků. Winona Ryder věděla, že tímto kariérním směrem chce kráčet, a tak přerušila studium střední školy a začala se herectví věnovat naplno.

Povedlo se jí získat roli v komedii s prvky hororu Beetlejuice, filmu z dílny režiséra Tima Burtona. Tento snímek z ní udělal skutečnou hvězdu, to však byl jen začátek. V 90. letech dosáhla Winonina kariéra svého vrcholu. Mezinárodní věhlas získala díky roli ve fantasy snímku Střihoruký Edward (1990). Ve filmu ztvárnila roli pohledné Kim Boggs, do které se Edward zamiluje. Láska nezůstala pouze na filmovém plátně, jiskra přeskočila i doopravdy.

S Johnnym Deppem to byla láska na první pohled

Představitel filmového Edwarda, hollywoodský herec Johnny Depp, se stal první velkou láskou Winony Ryder. To, že do vztahu šli po hlavě a byli do sebe bláznivě zamilovaní, dokazuje i Johnnyho tetování, kdy si v té době nechal na ruku vytetovat nápis „Winona Forever“ (Winona navždy). Pár se dokonce zasnoubil, což byla senzace pro jejich fanoušky i tisk. Ke svatbě ale nedošlo, dvojice spolu byla tři roky, pak ale přišel rozchod. Johnny Depp se v jednom z rozhovorů vyjádřil ve smyslu, že vztahu uškodila přílišná otevřenost. Tetování si nechal změnit na „Wino Forever“.

Po rozchodu trpěla depresemi

Mnohem hůře rozchod snášela mladičká Winona, ta posléze upadla do depresí. V té době jí byly předepsány léky, které jí měly pomoci těžkou situaci zvládnout. O rozchodu dlouhá léta nemluvila, až v roce 2009 přiznala, že po něm trpěla depresemi. „Prožívala jsem můj první skutečný rozchod, první zlomené srdce. Myslím, že to bylo opravdu ironické, protože všichni ostatní si mysleli, že mám všechno na světě, víš, neměla jsem důvod být v depresi, byla jsem sice na svém vrcholu, ale uvnitř jsem byl úplně ztracená,“ nechala se slyšet Winona Ryder. S hraním nepřestala ani v těžkých časech, mezi její další známé snímky z 90. let patří například Drákula, Narušení či Malé ženy. Právě za poslední zmiňovaný snímek si vysloužila nominaci na Oscara a chválu filmových kritiků. Také za svou kariéru obdržela nominaci na cenu Grammy, a to za namluvení Deníku Anny Frankové.

Soukromí si střeží a chystá velký comeback

Ač je slavnou a uznávanou herečkou, své soukromí si Winona Ryder úzkostlivě střeží. Přiměl ji k tomu incident z roku 2001, kdy byla chycena při krádeži luxusního zboží v obchodě. Kromě kradeného oblečení u ní policisté také našli osm druhů různých léků na tišení bolesti. Celou věc média patřičně „rozmázla“, a tak se Winona raději posléze stáhla do ústraní. Zpětně to herečka vnímá tak, že celá situace pro ni byla ve skutečnosti požehnáním, kdy si uvědomila, že nadešel čas dát si od herectví pauzu a vyhledat pomoc a podporu rodiny.

Výraznější oživení její kariéry přišlo v roce 2006 s populární americkou komedií Darwinovy ceny. Velmi divácký oblíbený byl také snímek Černá labuť z roku 2010, ve kterém si Winona Ryder zahrála po boku Natalie Portman. Dobrou zprávou pro všechny její fanoušky je, že jeden z jejích nejznámějších filmů, Beetlejuice, se v roce 2024 dočká pokračování – a krásná Winona Ryder v něm nebude chybět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz