Hlavní obsah
Cestování

Kvíz: Zkuste poznat všech osm světových metropolí a jejich přezdívek dle obrázků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Jak dobře znáte významná světová města? Zkuste je poznat na fotografiích a uhádnout i jejich přezdívku, ke které rovněž dostanete obrázkovou nápovědu. Všech osm metropolí správně určí jen ten, kdo dával v hodinách zeměpisu dobrý pozor.

Článek

Zadání kvízu

Otestujte své znalosti zeměpisu. Vaším úkolem je poznat všech osm světových metropolí a správně určit i přezdívky, která města mají. V každém řádku očíslovaném od jedné do osmi naleznete vždy dva obrázky. Ten nalevo je fotografií daného města, ten napravo je obrázkovou nápovědou k přezdívce dané metropole. Vaší úlohou je rozklíčovat název významného města a správně určit i jeho přezdívku. Řešení a informace o tom, proč má daná metropole zrovna takovou přezdívku, najdete níže.

Foto: Foto: Pixabay, koláž Eva Slachová

Zadání kvízu

Řešení

1. New York (Velké jablko)

Svou přezdívku dostal New York ve 20. letech 20. století. Tehdy totiž o tomto městě v souvislosti s koňskými dostihy psal novinář John J. Fitz Gerald a ceny, které lze vyhrát, označil za „velké jablko“, což byla symbolika pro to nejlepší, čeho je možné dosáhnout. Postupem let jej takto nazývali i hudebníci ve svých písních. V 70. letech pověst New Yorku utrpěla, a tak město zkoušelo znovu nalákat turisty. Jako logo tehdy použilo velké červené jablko. Dnes už se termín „Velké jablko“ vžil a znají ho lidé po celém světě.

2. Milán (Město módy)

Milánu se právem přezdívá „Město módy“. Vedle Paříže, Londýna a New Yorku se jedná o jedno z nejvýznamnějších měst tohoto odvětví. Už v 19. století inspirovala milánská móda ostatní světové návrháře. Také se mu někdy říká „Hlavní město světové módy“.

3. Paříž (Město světel)

Paříž možná znáte jako „Město lásky“, kam se sjíždějí zamilované páry z celého světa, ale má také ještě jednu méně známou přezdívku – „Město světel“. Ta odkazuje na to, že Paříž jako jedno z prvních evropských měst začalo využívat veřejné osvětlení. V noci je jeho světelnou dominantou zářící Eiffelova věž.

4. Singapur (Lví město)

V malajštině název města doslova znamená „Lví město“. Jméno bylo zvoleno Sirem Stamfordem Reflsem, který byl zakladatelem města. Ten se pro název rozhodl poté, co se inspiroval mytickým zvířetem zvaným Merlion, což je mořský lev mající hlavu lva a tělo ryby.

5. Peking (Zakázané město)

Pekingu se takto říká dle toho, že kdysi za dob císařské Číny se do tohoto města běžní lidé jen tak nedostali. Mohl zde přebývat císař se svou rodinou, jeho harém, hosté a služebnictvo, ale běžným smrtelníkům byl vstup zapovězen.

6. Los Angeles (Město andělů)

Kdysi patřila oblast kolem dnešního Los Angeles Španělsku. Prvotně tu byla vesnička mající název, který bychom mohli přeložit do češtiny jako Město naší paní královny andělů z Porciúnculy. Název byl velmi dlouhý, a tak byl časem zkrácen na Los Angeles.


7. Bombaj (Město snů)

Bombaj svou přezdívku dostala podle možností, které skýtá. Pro mnoho migrantů je to zaslíbené místo, kde mohou najít lepší život a plnit si své cíle a sny. Sídla zde má mnoho velkých indických společností, které nabízejí zajímavé kariérní příležitosti.


8. Jeruzalém (Svaté město)

Jeruzalém je z hlediska víry podstatný pro judaismus, islám i křesťanství. Je to i významné poutní místo, z těchto důvodů má přezdívku „Svaté město“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Přezdívka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz