Hlavní obsah
Umění a zábava

Kvíz: Zpátky do školy. Zkuste určit všech deset českých literárních děl dle obrázkové nápovědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Kolik si toho pamatujete z hodin českého jazyka a literatury? Vyzkoušejte si obrázkový kvíz, který prověří vaše vědomosti. Zkuste správně určit všech deset literárních děl dle nápověd. Všechny pozná jen ten, kdo dával při hodině češtiny dobrý pozor.

Článek

Zadání kvízu

Jak se vyznáte v české literatuře? Ověřte si, že jste ještě všechno učivo základní a střední školy nezapomněli. Zadání je jednoduché, v řádcích od jedné do deseti jsou umístěny obrázky, které vždy slouží jako nápověda. Vaším úkolem je dle těchto obrázkových indicií uhodnout všech deset českých literárních děl. Může se přitom jednat o jakýkoliv žánr.

Foto: Foto: Pixabay, koláž Eva Slachová

Zadání kvízu

Řešení

1. Ostře sledované vlaky – Kniha z pera spisovatele Bohumila Hrabala patří mezi nejvýznamnější díla české literatury. Sepsána byla v roce 1966. Známý je také stejnojmenný film, jehož režie se ujal Jiří Menzel.

2. Obsluhoval jsem anglického krále – Další Hrabalův velmi známý román, který je smyšleným vyprávěním o životě a kariéře českého číšníka Jana Dítěte.

3. Měsíc nad řekou – Jedná se o divadelní hru, jejíž autorem je Fráňa Šrámek. Řadí se do impresionismu. Hra byla uvedena v roce 1922, v roce 1953 byla natočena její filmová verze.

4. S lodí, jež dováží čaj a kávu – Autorem tohoto literárního díla je Konstantin Biebl. Jedná se o poetistickou sbírku básní. Pro tento literární směr je typická obliba exotiky.

5. Kladivo na čarodějnice – Knihu napsal Václav Kaplický. Hlavní tématem knihy jsou, jak už název napovídá, čarodějnické procesy. Historický román byl také zfilmován, snímek nese stejný název.

6. Písně kosmické – Jedná se o básnickou sbírku napsanou Janem Nerudou. Celkem obsahuje 38 básní. Jak je patrné z názvu, tématy sbírky jsou vesmír a kosmická tělesa. Jan Neruda při psaní tohoto literárního díla uplatnil své rozsáhlé znalosti astronomie.

7. Těžká hodina – Nejznámější a nejvýznamnější sbírka básní Jiřího Wolkera byla vydána roku 1922. Řadí se do směru, který se nazývá proletářská poezie. Tento směr se zaměřuje hlavně na život dělnické třídy a je spojován s levicovou ideologií.

8. Válka s mloky – Válka s mloky je román žánru sci-fi, jehož autorem je slavný český spisovatel Karel Čapek. Kniha vyšla v roce 1935. V textu lze najít řadu narážek na nacismus, jehož byl Čapek zarytým odpůrcem.

9. Zlatí úhoři – Jedná se o knihu, kterou napsal významný český prozaik Ota Pavel. Sbírka povídek byla inspirována zážitky autora. Děj se odehrává za druhé světové války. Dílo bylo také zfilmováno.

10. Babička – Nejznámější dílo Boženy Němcové bylo poprvé vydáno roku 1855. Děj knihy se odehrává v Ratibořském údolí. V díle jsou popsány tehdejší tradice, zvyklosti a způsob života. Divácky velmi olíbená je také filmová adaptace tohoto významného díla naší literatury.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz