Hlavní obsah
Hry

Kvíz: Zkuste poznat všech osm turisticky oblíbených hradů Česka. Všechny správně určí málokdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Rádi navštěvujete české památky a baví vás historie? Pak si své znalosti můžete ověřit v obrázkovém kvízu. Zkuste určit všech osm hradů na fotografiích, všechny správně pojmenuje jen ten, kdo se skutečně vyzná.

Článek

Zadání kvízu

Jak dobře znáte hrady Česka? V tomto obrázkovém kvízu uplatníte své znalosti historie i vlastivědy. Zadání je jednoduché, níže se nachází očíslovaná koláž. Vaším úkolem je poznat, o které hrady se jedná. Dole naleznete řešení kvízu a informace o každém z nich.

Foto: Foto: Pixabay, koláž Eva Slachová

Zadání kvízu

Řešení

1. Karlštejn – Uhodnout hrad z první fotografie pro vás asi nebylo těžké, jedná se o Karlštejn, který byl vybudován králem Karlem IV. Měl sloužit jako úložiště pokladů a korunovačních klenotů. Zajímavostí je, že se zde nachází největší portrétní galerie českých panovníků v ČR. Proslavil jej také filmový muzikál Noc na Karlštejně.

2. Švihov – Vodní hrad Švihov byl postaven na konci 15. století Půtou Švihovským z rodu Rýzmberků. Švihov se nachází v okrese Klatovy a je přístupný široké veřejnosti.

3. Kost – Jedná se o nejzachovalejší gotický hrad u nás. Nachází se v Českém ráji. Byl zbudován v polovině 13. století. Uvádí se, že jej pravděpodobně nechal vystavět někdo z rodu Vartemberků, první písemný záznam zmiňuje Beneše z Vartemberka. Ten se podepisoval Benessius de Costy, odtud tedy název Kost.

4. Bouzov – Idylicky vypadající hrad Bouzov byl postaven na přelomu 13. a 14. století. Nachází se na Moravě. V minulosti jej vlastnili jak české, tak moravské rody, od roku 1945 je však státním majetkem. Točilo se zde několik pohádek, například Princezna zakletá v čase, O princezně Jasněnce a létajícím ševci či O zakletém králi a odvážném Martinovi.

5. Loket – Hrad Loket se nachází v chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. V minulosti sloužil nejen králům, ale například i jako vězení. Založení hradu Loket se datuje do druhé poloviny 12. století.

6. Velhartice – Romanticky vypadající zámek a hrad Velhartice byste našli na Šumavě. Byl vybudován na přelomu 13. a 14. století. Původně vznikl jako sídlo pro rod pánů z Budětic. Od roku 1945 je ve správě státu.

7. Křivoklát – Jeden z nejstarších středověkých hradů se nachází ve Středočeském kraji. K vidění jsou zde různé architektonické styly. Byl využíván jako sídlo králů i vězení. Několikrát hrad v minulosti zachvátil požár, naposledy v 1. polovině 19. století.

8. Špilberk – Hrad Špilberk je dominantou Brna. První písemná zmínka o něm pochází již z druhé poloviny 13. století. Zbudovat jej nechal pravděpodobně Přemysl Otakar II. Později hrad sloužil jako rezidence moravských markrabat, zemská pevnost či kasárenský objekt. Dnes se jedná o národní kulturní památku a oblíbený cíl turistů.

Zdroj: Autorský text, doplněno o informace o hradech: Karlštejn, Švihov, Kost, Bouzov, Loket, Velhartice, Křivoklát, Špilberk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz