Hlavní obsah
Hry

Kvíz: Zkuste uhodnout názvy českých měst dle obrázkové nápovědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Ovládáte dobře učivo vlastivědy? Ověřte si to za pomoci zábavného obrázkového kvízu. Zjistěte, zda dokážete uhodnout všech deset českých měst, přičemž jako nápověda vám poslouží vždy dvojice obrázků.

Článek

Zadání kvízu

Jak dobrý pozor jste dávali v hodinách vlastivědy? Ověřte si, kolik si toho pamatujete z učiva týkajícího se českých měst pomocí zábavného kvízu. Vaším úkolem je hádat název města dle obrázkové nápovědy. Každá hádanka je očíslovaná od 1 do 10 a obsahuje vždy dva obrázky, které vám napoví, o které město se jedná. Nápověda se může týkat současnosti, ale i historie daného města. Níže naleznete řešení vlastivědného kvízu.

Foto: Pixabay, koláž Eva Slachová

Zadání kvízu

Řešení

1. Znojmo – Nakládané okurky vás měly navést na správnou odpověď, kterou je Znojmo, město vyhlášené lahodnými okurkami, která miluje celá republika. Další nápovědou je víno, Znojemská vinařská podoblast je totiž jednou ze čtyř podoblastí vinařské Moravy.

2. Plzeň – Velbloud je součástí plzeňského znaku od dob husitských válek. Připomíná kořist obránců města, kterým se mělo podařit velblouda ukrást z husitského tábora. K pivu asi není třeba cokoliv dodávat, když se řekne dobré pivo, většině Čechů se vybaví právě Plzeň.

3. Most – První nápovědou je uhlí, to se ale těží ve více městech Česka. K tomu, že správnou odpovědí je Most, vás měla navést druhá nápověda, kterou je kostel. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je totiž hlavním turistickým lákadlem města. Zajímavé na něm je, že na současné místo byl přesunut v 70. letech.

4. Jablonec nad Nisou – Nápovědy u čísla 4 odkazují na dvě věci, které se v Jablonci vyrábí a díky nimž jsme známí i ve světě, jsou to alarmy a zabezpečovací systémy a bižuterie. Nachází se zde i Muzeum skla a bižuterie, takové spojení jinde na světě nenajdete.

5. České Budějovice – Slovy klasika jsou České Budějovice město, kde by chtěl žít každý. Mnozí z vás jistě uhodli díky obrázku pastelek, který odkazuje na výtvarné a psací potřeby KOH-I-NOOR, které se zde vyrábí. Sklenice s lahodným zlatavým mokem odkazuje na světoznámý pivovar Budvar v Českých Budějovicích.

6. Brno – Traktor vám ml napovědět, že se jedná o Brno, jelikož zde krátce po skončení druhé světové války začala Zbrojovka Brno vyrábět dnes už světoznámé traktory Zetor v rámci přebudování „válečné výroby na mírovou“, jak psal tehdejší tisk. Další nápovědou je „brněnský drak“, ve skutečnosti však krokodýl. Jedná se o nejstarší vycpaný exponát v Evropě, který je k vidění právě v Brně.

7. Sušice – Řada z vás jistě uhodla Sušici dle hořící sirky. Zápalky se zde již sice nevyrábí, ale historie Sušice je s jejich výrobou pod značkou SOLO spjatá. Další nápovědou je pohled na šumavskou krajinu, Sušici se totiž přezdívá „Brána Šumavy“.

8. Pardubice – Číslo 8 asi uhodl každý dle lahodného perníku, kterým jsou Pardubice vyhlášené. Napovědět mohl i bílý kůň, kterého má město ve znaku.

9. Karlovy Vary – Dle pásky jste jistě správně rozpoznali Karlovy Vary, odkazuje totiž na filmový festival, který se zde každoročně koná. V rámci této příležitosti se do Karlových Varů sjíždí filmoví nadšenci i celebrity. Masáž pak odkazuje na Karlovy Vary jako lázeňské město, kde si zaručeně odpočinete.

10. Jihlava – Poslední hádanka se týkala Jihlavy, tu bylo snadné rozpoznat dle ježka, který je spolu se lvem součástí městského znaku. Horník pak odkazuje na historii města, jelikož se jedná o nejstarší hornické město u nás.

Zdroj: Autorský článek doplněný o informace z Plzeň, Rozhlas, Kudy z nudy, Wikipedia – hesla Most, Koh-i-noor Hardtmuth

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz