Hlavní obsah
Cestování

Evropské Maledivy: Dovolená za hubičku, zážitek luxusní. Vydejte se do albánského Ksamilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Evropské Maledivy je přezdívka, kterou dostalo vyhlášené albánské letovisko Ksamil. Turisté si jej oblíbili pro jeho tyrkysovou průzračnou vodu, pláže s bílým pískem a krásnou okolní přírodu. Navíc se jedná o cenově dostupnou destinaci.

Článek

Chorvatsko podražilo, a tak se Češi začali porozhlížet i po jiných destinacích, kde by mohli strávit svou letní dovolenou. Dnes vám přináším jeden tip, kam vyrazit. „Evropské Maledivy“, jak se někdy obci Ksamil přezdívá, jsou velmi oblíbeným letoviskem na Albánské riviéře. Vyhlášené jsou díky průzračně čisté tyrkysové vodě a bílému písku. Člověk si zde nepřipadá snad ani jako v Evropě, místo spíše připomíná exotické země. Výhodou je i blízkosti letoviska, let z Prahy do Albánie trvá zhruba dvě hodiny. Přiletět můžete i na řecké Korfu, odtud je to lodí 30 až 70 minut do Albánie. V poslední době letovisko zpopularizovali i uživatelé sociální sítě TikTok, která byla doslova zaplavena videi zobrazujícími plážová lůžka se sítěmi zavěšenými nad křišťálově čistou vodou.

Letovisko Ksamil turisté nazývají rájem

O letovisku Ksamil cestovatelé básní, dokonce jej nazývají „rájem na zemi“. Jeden turista z Ruska například na cestovatelský portál Tripadvisor napsal: „Úžasné místo, jídlo je skvělé, lidé jsou laskaví a moře je křišťálově čisté.“ Turistka Wendy si zase pochvalovala, že měli prakticky celou menší zátoku jen pro sebe, voda byla krásně čistá a v letovisku to „žilo“.

Pokud jste i vy okouzleni touto destinací, dobrou zprávou je, že si budete moci vybrat z různých typů ubytování. Nacházejí se zde malé hotýlky, apartmány a penziony. Pokoje s výhledem na pláž seženete už od 30 EUR za noc. Pivo zde stojí zhruba 1,50 EUR. Jídlo v levnějších restauracích stojí kolem 5 EUR, za tříchodové menu pro dvě osoby pak v průměru zaplatíte kolem 30 EUR. Výše zmíněné plážové postele se sítěmi zavěšenými nad vodou si lze pronajmout za cenu kolem 9 EUR na den.

V čem se však recenze turistů neshodují, je obsazenost letoviska, jedni mluví o tichém poklidném místě, kde se člověk uvolní, druzí si stěžují na hluk a nepořádek. Pokud nemáte rádi hlučná místa a přeplněné pláže, možná bude lepší Ksamil navštívit mimo hlavní sezónu, jak doporučují někteří cestovatelé.

Albánská riviéra nabízí celou řadu aktivit

Nudit se zde rozhodně nebudete. Ksamil samozřejmě nabízí klasické aktivity jakými jsou šnorchlování, plavání, zapůjčení loďky či kánoe, ale líbit se zde bude i těm, kteří od dovolené chtějí víc než jen relax, opalování a koupání. Za návštěvu rozhodně stojí Butrintský národní park, který se nachází pouhých 15 kilometrů od letoviska Ksamil. Rozprostírá se na 29 kilometrech čtverečních. Nachází se zde archeologické naleziště, během procházky tak můžete obdivovat pozůstatky řecké, římské i osmanské architektury. Kromě toho, že na vás zde „dýchne historie“, můžete také obdivovat krásy místní přírody. V blízkosti parku se pak nacházejí čtyři neobydlené ostrůvky, ke kterým se dostanete na kajaku nebo „vodním taxi“.

Foto: Unsplash

Butrintský národní park

Hned naproti Ksamilu se nachází řecký ostrov Korfu, který má nádhernou přírodu, spoustu krásných pláží a je také vyhlášený svým nočním životem. Na Korfu se z Ksamilu můžete snadno přepravit trajektem. Za návštěvu také stojí Modré oko, což je jezírko známé svou smaragdovou čirou vodou. Modré se mu říká, protože jeho střed má výraznou tyrkysovou barvu. Nachází se v národním parku a obklopuje jej les. Je to skutečně čarokrásné místo s klidnou atmosférou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz