Hlavní obsah
Jídlo a pití

Důvody, proč na dovolené nepít alkohol: Předejdete problémům s pojištěním i „prázdninovému infarktu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Nadešel čas dovolených, řada lidí už se nemůže dočkat, až si na pláži vychutná lahodný alkoholický koktejl. Konzumace alkoholu během prázdninového pobytu má ale svá úskalí. Existují dobré důvody, proč ho na dovolené nepít vůbec.

Článek

Spousta Čechů touto dobou balí kufry a vyráží na vysněnou dovolenou, kde si konečně odpočinou. Mnozí z nich se těší nejen na památky, azurově modré moře či nové zážitky, ale také na to, až si za teplého letního večera objednají u hotelového baru svůj oblíbený alkoholický nápoj, uvelebí se v pohodlném křesílku a v klidu a beze spěchu si ho vychutnají. Existuje ale několik důvodů, proč si pití alkoholu na dovolené rozmyslet.

Pozor na pojistné plnění

Pojistné podmínky bývají nekonečně dlouhé, a tak se mnohým lidem nelze divit, že je možná tak letmo prolétnou očima a nevěnují jim přílišnou pozornost. Leckdy tak ale přehlédnou pasáž, která se týká konzumace alkoholu. Ta je přitom velmi důležitá, protože zde může být ujednáno, že v případě úrazu na dovolené v zahraničí, který se stal poté, co jste konzumovali alkohol, nemusí pojišťovna proplatit léčebné výlohy, což je velká nepříjemnost, která vás může stát nemalé peníze. Proto si vždy dopředu zjistěte, jaké jsou podmínky vašeho cestovního pojištění. Pokud si dovolenou bez alkoholu neumíte představit, určitě si sjednejte takovou pojistku, která vám pokryje případné náklady na léčbu i v případě, že jste předtím, než se vám stal úraz, požili alkohol.

Předejděte „prázdninovému infarktu“

Přejídání v rámci all inclusive stravování v kombinaci s nadměrnou konzumací alkoholu není rozhodně zdravé pro vaše srdce. Už v 70. letech minulého století se načalo hovořit o tzv. „Syndromu prázdninového srdce“ nebo také o „prázdninovém infarktu“, který může nastat během dovolených či svátků. Jeho původcem je zejména nadměrné pití alkoholu. Riziko je vyšší, pokud již trpíte některou z kardiovaskulárních nemocí. Mezi příznaky patří únava, schvácenost, bolest na hrudi, bušení srdce, závratě a obtížné dýchání. Pokud chcete „prázdninovému infarktu“ předejít, pijte s mírou, jezte střídmě, i na dovolené se pravidelně hýbejte a nestresujte se.

Nebudete mít kocovinu

Pokud vám opravdu něco umí pokazit dovolenou, jsou to zdravotní obtíže, které jsou mimo jiné spojené i s kocovinou. Pokud se chcete vyhnout nevolnostem, bolesti žaludku a hlavy, zvracení a dalším nepříjemným příznakům, raději si rozmyslete, kolik alkoholu vypijete. Pokud budete pít umírněně, nebo vůbec, druhý den budete svěží a plní energie. Jestliže jste to s alkoholem přece jen přehnali, tak jako „vyprošťovák“ poslouží kokosová voda, banány či kuřecí vývar.

Ušetříte

Alkohol není „levná sranda“ obecně, ale na dovolené vám může být naúčtována i „vysokohorská přirážka“. Už když rezervujete hotel, všímejte si toho, jaké nápoje jsou zahrnuty v ceně. Častou praxí je, že jsou zahrnuty jen „základní“ alkoholické nápoje, které mnohdy za moc nestojí. Cílem je, abyste si doplatili „prémiové“ alkoholické drinky a koktejly, jejichž ceny jsou leckdy nekřesťanské. Rovněž v barech, kam vás mnohdy zvou zkušení promotéři, kteří vědí, jak turisty nalákat, se mohou ceny alkoholických nápojů šplhat do nebeských výšin. Pokud se tedy rozhodnete pro dovolenou zcela bez alkoholu, můžete ušetřit zajímavé peníze, a o to víc výletů a dalších zážitků si můžete na dovolené užít.

Závěrem

Závěr článku si dovolím věnovat zásadám, které zpracovala nezisková organizace IAMAT zaměřená na zdraví cestovatelů. Některé body jsem už zmínila výše, ale je tu ještě pár důležitých poznámek. Pokud si přece jen chcete dát na dovolené drink, vždy sledujte jeho přípravu a nikdy ho neodkládejte stranou. Nepijte alkohol na místech, kde je to zakázáno. Mějte na paměti, že alkoholické nápoje mohou být v dané destinaci silnější, než jste zvyklí. Alkohol je diuretikum, může způsobit dehydrataci, proto dbejte na dostatečný přísun vody.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz