Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kvíz: Jak dobře znáte české houby? Všech devět správně určí jen skutečný znalec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dovedete správně rozeznat druhy hub vyskytující se v našich lesích? Ověřte si své vědomosti v poznávačce. Zkuste určit všech devět českých hub. Pokud to dovedete, jste opravdovým znalcem a dozajista i zkušeným houbařem.

Článek

Zadání kvízu

Jste přesvědčeni, že dovedete rozeznat druhy českých hub? Ověřte si, zda tomu tak skutečně je díky poznávacímu kvízu. Zadání je jednoduché, podívejte se na očíslovanou koláž a zkuste uhodnout všechny houby na fotografiích. Níže naleznete řešení kvízu a základní informace o druzích daných hub.

Foto: Foto: Pixabay, koláž Eva Slachová

Zadání kvízu

Řešení kvízu

1. Liška obecná

Lišku obecnou určitě poznali ti, kteří houby nejen rádi sbírají, ale i jedí. Je to totiž skvělá surovina, která se nejčastěji používá do omáček a polévek. Pokud byste na lišky dostali chuť, tak vás jistě potěší, že je právě jejich sezóna, rostou od června do listopadu.

2. Bedla vysoká

Milovníci houbových řízků jistě správně určili bedlu. Tato houba se těší velké oblibě díky své vynikající chuti. Pokud byste si bedly chtěli nasbírat, nejspíše je najdete na okrajích lesů, kde je nejvíce světla.

3. Hřib smrkový

Hřibu smrkovému se také někdy přezdívá „pravák“ či „pravý hřib“. Natrefit na něj můžete v listnatých i jehličnatých lesích.

4. Hřib hnědý

Hřib hnědý je asi nejznámějším druhem hříbku a nejhojněji rostoucím hříbkem u nás. Roste zhruba od května až do poloviny prosince. Vyskytuje se v listnatých i jehličnatých lesích.

5. Muchomůrka tygrovaná

Muchomůrka tygrovanou rozhodně nesbírejte, její konzumace by mohla způsobit závažné zdravotní problémy, jakými jsou zvracení, nevolnost či halucinace. Mykologové varují hlavně před její záměnou za muchomůrku růžovku, lidově zvanou „masák“.

6. Václavka obecná

Název této houby je odvozen od období, kdy masově roste, to nastává po svátku svatého Václava, tj. 28. září. V českých lesích ji můžeme nalézt až do prosince. Z pohledu lesnictví je považována za škůdce, roste totiž na jehličnatých i listnatých stromech a keřích, nejprve na živém hostiteli, po jeho odumření pak pokračuje v růstu dále.

7. Kozák březový

Kozák březový se v českých lesích vyskytuje od května až do listopadu. Poznáte jej dle typické třeně s šedočernými šupinkami. Vyskytuje se pod břízami, odtud pramení i jeho název.

8. Muchomůrka červená

Muchomůrku červenou jste dozajista správně určili, platí za asi nejznámější prašivku u nás. Je jedovatá, otrava touto houbou se projevuje nevolností, bušením srdce, bolestmi hlavy a zvracením.

9. Pýchavka obecná

Pýchavka obecná je snadno rozpoznatelná. Roste od června do listopadu. Naleznete ji v listnatých i jehličnatých lesích.

Zdroj: Autorský článek doplněný o poznatky z AtlasoČeské mykologické společnosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz