Hlavní obsah
Umění a zábava

Kvíz: Zkuste uhodnout všech deset světoznámých jídel na fotkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Jak dobře se vyznáte v gastronomii? Ověřte si své vědomosti v obrázkovém kvízu. Zkuste poznat všech deset delikates, které si oblíbili lidé po celém světě. Součástí řešení je i pár zajímavostí o každém z pokrmů.

Článek

Zadání kvízu

Myslíte si, že dobře znáte světovou gastronomii? Prověřte své znalosti v zábavném obrázkovém kvízu. Zadání je jednoduché, stačí na obrázkové koláži poznat všech deset jídel, která jsou ve světě vyhlášená a velmi oblíbená. Obrázky jsou očíslované, dole naleznete řešení a pár zajímavostí ke každému z pokrmů.

Foto: Unsplash, koláž Eva Slachová

Zadání kvízu

Řešení

1. Pad Thai – Jedná se o thajské národní jídlo. Jeho součástí bývají nudle, tofu, vajíčka, fazolové klíčky, krevety a někdy také vepřové nebo kuřecí maso. Vzniklo ve 30. letech minulého století v rámci soutěže, která měla za úkol najít „národní nudlový pokrm“.


2. Paella – O tomto pokrmu, jehož základ tvoří rýže, se říká, že je ve Španělsku tím nejoblíbenějším vůbec. Podoba této delikatesy se liší, ale kromě rýže obvykle také obsahuje mořské plody či jiné maso a zeleninu. Tradičně se servíruje na pánvi, ve které se paella i vaří.


3. Burrito – Mexická kuchyně je bohatá na spoustu báječných dobrot, jednou z nich je burrito, tedy tortilla z bílé pšeničné mouky, která v sobě ukrývá ochucenou náplň, která se většinou skládá z ingrediencí, jakými jsou maso, fazole, rýže, salát, sýr či guacamole. Kdybyste někdy dumali, co název znamená ve španělštině, tak je to „oslík“.


4. Ravioli – Itálie je známá svými výtečnými těstovinami, mezi které dozajista patří i ravioli. Ty se vyrábí tak, že se mezi dva tenké plátky těsta dá náplň. Zní to jednoduše, ale vězte, že příprava dokonalých ravioli ve skutečnosti není vůbec snadná. Podávají se s omáčkou či ve vývaru. Existuje i jejích sladká varianta.


5. Hovězí Wellington – Připravit perfektní Wellington je kumšt i pro zkušeného kuchaře. Jedná se o hovězí svíčkovou, která je spolu s dalšími ingrediencemi, jako jsou houby, šalotka a bylinky, obalena v listovém těstě a upečena v troubě. Název je zřejmě odvozen od vévody z Wellingtonu, který porazil Napoleona v bitvě u Waterloo.


6. Hovězí Stroganov – Hovězí Stroganov je jídlo původem z Ruska, které je dnes ovšem známé i ve světě. Jedná se o rychle hotový guláš, který se dělá z moukou lehce posypaných kostek hovězího masa, které se orestují. Následně je maso vařeno v omáčce z hořčice, zakysané smetany a vývaru. Podává se k těstovinám i k bramborové kaši.


7. Jarní závitky – Jarní závitky jsou tradiční čínskou pochoutkou, kterou si oblíbili lidé na celém světě. Tenké plátky těsta v sobě ukrývají svěží náplň z čerstvé zeleniny, také maso nebo houby. Jarní se jim říká z důvodu, že se v tomto ročním období původně dávaly závitky jako výraz díku příbuzným a přátelům.


8. Chili con carne – Ač si řada lidí myslí, že toto jídlo pochází z Mexika, není tomu tak. Jeho „domovem“ je americké San Antonio. Je to v podstatě ostrý hovězí guláš, ve kterém jednoznačně vyniká ohnivé chilli.


9. Hummus – Tradiční velmi lahodný pokrm z Libanonu se vyrábí z cizrny, citronové šťávy, česneku a tahini (sezamové pasty). Skvěle se hodí jako náplň do chleba pita nebo jako dip k zeleninovým jídlům. Dochutit jej lze kmínem, paprikou či čerstvými bylinkami.


10. Gazpacho – Tradiční španělská studená polévka gazpacho pocháí z Andalusie, ale oblíbili si ji lidé na celém světě. Připravuje se z rajčat, okurek, paprik, cibule, octa a olivového oleje. Je lehce kyselá a v horkých letních dnech velmi osvěžující. V dnešní době se s její podobou experimentuje, přidává se třeba i meloun.

Zdroj: Autorský článek doplněný o informace z Taste Atlas, hesla Pad Thai, Paella, Burrito, Ravioli, Beef Wellington, Beef Stroganoff, Spring Rolls, Chili con carne, Hummus, Gazpacho

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz