Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Můj milostný život nestál za nic.“ Herečka Marie Rosůlková neměla štěstí v lásce, na muže zanevřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Herečka Marie Rosůlková se divákům nesmazatelně vryla do paměti účinkováním v českých filmech a pohádkách. Zatímco v kariéře se jí dařilo, v lásce štěstí neměla. Nakonec na muže zanevřela a žila v jedné domácnosti se svým bratrem.

Článek

Marie Rosůlková přišla na svět 17. prosince 1901 v Plzni. Její otec byl živnostník, pracoval jako švec. Marie Rosůlková patřila už ve škole mezi děti, které rády bavily ostatní. Od malička snila o tom, že z ní jednou bude herečka. Rodina sice vyloženě finančně nestrádala, ale také nebylo na rozhazování. Proto když Marie Rosůlková přišla s tím, že by ráda studovala na pražské konzervatoři, nebylo jí to umožněno. Nakonec nastoupila na plzeňskou obchodní akademii. Po dokončení studia začala pracovat v bance. To však nebyl kariérní směr, který by Marii Rosůlkovou naplňoval. Táhlo ji to k herectví, a tak se přidala k ochotníkům a také docházela na lekce herectví. Její píle se vyplatila, ve dvaceti letech se konečně stala herečkou.

Začínala v divadle

Svou kariéru herečky započala v rodné Plzni, kde hrála v místním divadle. Postupem času se jí podařilo získat angažmá i v Českých Budějovicích a brněnském Zemském divadle. Nejprve byla obsazována do rolí konfliktních paniček, a ačkoliv byla mladá, hrála spíše zkušené a protřelé ženy. Časem se jí podařilo hrát i v pražských divadlech. Marie Rosůlková měla obrovský talent a byla schopná ztvárnit různé typy postav. Mezi nejznámější divadelní hry, ve kterých účinkovala, patří Noc na Karlštejně, Veselé paničky windsorské, Marturano a Ženský zákon. Už tehdy si ji diváci oblíbili, ale ta největší sláva měla ještě přijít, a to sice v momentě, kdy Marie Rosůlková začala účinkovat i ve filmech.

Proslavila se až po účinkování ve filmech

Ve 30. letech 20. století začala Marie Rosůlková účinkovat ve filmech. Pro její kariéru znamenal přelom snímek Spalovač mrtvol z roku 1969, kterým se dostala do povědomí diváků. Tehdy začala její hvězda stoupat, na úspěch navázala rolí v komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku! Ve filmu ztvárnila roli otravné bytné. Následovaly další úspěšné snímky, například rodinná komedie Šest medvědů s cibulkou, Holky z porcelánu, Léto s kovbojem či Zítra vstanu a opařím se čajem.

Známá je také díky roli babičky v seriálu Taková normální rodinka. Divákům se vryla do paměti i díky účinkování v českých pohádkách, například si zahrála stařenku ve filmu Zlatovláska, dále jsme ji mohli vidět v pohádkách Princ a chuďas, Královna Koloběžka, Malá mořská víla či Jablíčko se dokoulelo. V roce 1966 byla oceněna titulem Zasloužilá umělkyně.

Na muže zanevřela

Ačkoliv kariérně se Marii Rosůlkové dařilo a rozhodně o ní lze říct, že se vypracovala mezi naši hereckou špičku, v soukromém životě tolik štěstí neměla. První manželství s hercem Jarmilem Škrdlantem se rozpadlo po pěti letech. I napodruhé zažila zklamání v lásce, a to, když se seznámila s ženatým letcem, do kterého se zamilovala. Jenže on se rozvádět nehodlal a celou aférku nakonec ukončila jeho manželka.

Život není složitý. Jen si ho prosím vás nekomplikujme nesmysly.
Marie Rosůlková

Marie Rosůlková časem přestala věřit na lásku a zůstala bezdětná. „Kdybych to měla shrnout, můj milostný život nestál dohromady za nic,“ řekla kdysi herečka pro Český rozhlas. Naplno se věnovala herectví, a naplnila tak svůj život jinak. Jediným mužem, který jí po dvou zklamání v lásce dělal společnost, byl její bratr, kněz Jan. Sourozenci žili v jedné domácnosti a skvěle si rozuměli. Jan zemřel roku 1990, což slavná herečka velmi těžce nesla. Marie Rosůlková ho přežila jen o tři roky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz