Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejmladší matka světa Lina Medina: Syna porodila v 5 letech, jméno otce dodnes tají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: שקד אביבי הכלי והגבר, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Lina Medina se ve svých pěti letech stala nejmladší matkou v historii. Její případ šokoval veřejnost i lékaře. Jak je možné, že tak mladá dívenka porodila dítě a kdo je jeho otcem?

Článek

Lina Medina, která později vešla do historie jako nejmladší matka světě, se narodila 23. září 1933 v Peru. Jejím otcem byl Tiburelo Medina, pracoval jako stříbrník. Matka Victoria zůstávala v domácnosti, starala se o Linu a jejích 8 sourozenců. V pěti letech rodiče Liny začali pozorovat, že se dívence podivně zvětšuje břicho. Rozhodli se tedy vyhledat lékařskou pomoc, byli přesvědčeni, že jejich dcera musí trpět nějakou chorobou. Měli podezření, že břicho se dívce změnilo kvůli nádoru, který jí rostl v břiše.

To, že je vše úplně jinak, se ukázalo po návštěvě na klinice ve městě Pisco, kam rodiče Linu odvezli na vyšetření. Lékaři sdělili rodičům zprávu, která je naprosto zaskočila a zdrtila. Jejich dcera je těhotná, konkrétně v sedmém měsíci těhotenství. Lékaři si tuto informaci nechali potvrdit i od dalších kolegů, aby si opravdu byli jisti, protože to bylo těžko uvěřitelné, že by pětiletá dívka otěhotněla.

Předčasná puberta

Ošetřujícím lékařem dívky se stal Dr. Gerardo Lozada. Přišlo se na to, že Lina trpí velmi vzácným onemocněním, které lze laicky pojmenovat jako „předčasná puberta“. Zatímco jiné dívky vstupují do puberty přibližně kolem jedenáctého či dvanáctého roku, u Liny přišla první menstruace mnohem dříve, odhaduje se že v dvou a půl či třech letech. Prsa jí narostla už ve čtyřech letech a pánev se jí rozšířila v pěti. Tento vzácný stav může nastat i u chlapců, těm se zase zvětší genitálie, jejich hlas se stane hlubším a narostou jim fousy. Odhaduje se, že tato nemoc postihuje jedno z 10 000 dětí, ve většině případů se vyskytuje u dívek. Zajímavé je, že některé studie tvrdí, že k předčasné pubertě může docházet vlivem prožitého sexuálního zneužívání, což byl případ Liny.

Porodila zdravého syna, otce dodnes tají

Veřejnost i lékaře případ šokoval. Nebylo pochyb, že došlo k sexuálnímu zneužití dívky a zároveň také panovaly obavy o zdraví matky a dítěte. Naštěstí porod dobře dopadl, vedl jej Dr. Gerardo Lozada. Chlapeček po narození vážil 2700 gramů a jméno dostal právě po lékaři, který se celou dobu o Linu staral a provedl i císařský řez, kterým přišel Linin syn na svět. Dítěti i Lině se dařilo dobře, po pár dnech byli z porodnice propuštěni domů.

Mezitím probíhalo intenzivní vyšetřování toho, kdo je otcem dítěte. Lina Medina nikdy neprozradila, kdo ji zneužil a za jakých okolností. Stín podezření jako první padl na otce Liny. Příbuzní bývají vyšetřováni mezi prvními, v přibližně 60 % to dle webu Novinky totiž bývá právě rodinný příslušník, kdo dívku zneužije. Tiburelo Medina byl policií zatčen, ale posléze propuštěn s tím, že veškerá obvinění proti němu byla stažena. Neexistuje jediný důkaz, že by Linu kdy zneužil. Sám Tiburelo Medina to vehementně popřel.

V průběhu let vznikly různé teorie o tom, kdo je otcem. Často se hovoří o náboženských rituálech, které se odehrávaly ve vesnicích, jako je ta, ve které bydlela Lina. Oslavy zde často končily orgiemi, při kterých bohužel docházelo i ke znásilněním. Ani tato teorie ovšem nikdy nebyla potvrzena. Někteří lidé zase odmítají zcela uvěřit tomu, že by byl příběh pravdivý. K případu ale existuje obsáhlá dokumentace, která rozporuje tvrzení skeptiků.

Život v ústraní

Případ Liny byl medializován, získal si pozornost lidí a tisku z celého světa. Noviny se snažily příběh od Liny koupit, ale ta i přes nabízený tučný honorář odmítla. Už roky se nechce k této záležitosti veřejně vyjadřovat. Letos oslaví 90. narozeniny a vypadá to, že zatím se nechystá v tomto ohledu nic měnit. Celý svůj život se snaží držet v ústraní. Jsou známy jen rozhovory se zdravotním personálem, který s Linou byl v kontaktu. Univerzitní pracovník Paul Koask prohlásil, že k dítěti měla přistupovat jako k mladšímu bráškovi. Tomu ostatně malý Gerardo až do svých 10 let věřil, poté mu Lina řekla pravdu. Porodník Jose Sandoval se zase nechal slyšet, že si „často raději hrála s panenkami než s vlastním synem“.

Dále je známo, že Lina Medina si v dospělosti našla práci jako sekretářka na klinice u lékaře, který byl u jejího porodu. Na počátku 70. let se provdala za Raúla Jurada. Měli spolu syna, narodil se 33 let poté, co porodila Gerarda. Rodina společně žila v chudinské čtvrti v Limě. Prvorozený syn Gerardo Medina se sice narodil jako zdravý chlapec, ale ze světa bohužel odešel předčasně. Ve věku 40 let podlehl leukémii. Lina Medina stále odmítá žádosti o rozhovor, tak se celou pravdu asi nikdy nedozvíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz