Hlavní obsah
Lidé a společnost

Partnerka ho nudila, tak ji pohřbil zaživa: Michelinu Lewandowskou zachránil diamantový prsten

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stable Diffusion, DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Michelina Lewandowska si prožila noční můru mnohých lidí. Její partner ji pohřbil zaživa ve snaze zbavit se jí. Jeho ďábelský plán mu ale nevyšel, Michelina se zachránila s pomocí prstenu s diamantem.

Článek

Když se v roce 2005 tehdy jednadvacetiletá Michelina Lewandowska seznámila s o dva roky mladším Marcinem Kasprzakem, věřila, že by mohl být její osudovou láskou. O rok později se rozhodla udělat velký krok, když se s ním přestěhovala z rodného Polska do Anglie, kde žili Marcinovi rodiče. Mladý pár se usadil ve Fenay Bridge a zpočátku jim to klapalo. Pár se zasnoubil a v roce 2008 přivítal na svět syna Jakuba. Už během těhotenství však začal mít jejich vztah problémy, a nakonec to bylo tak špatné, že dvojice zrušila zásnuby. Michelina ale stále věřila, že se věci dají do pořádku, a tak dál nosila diamantový zásnubní prsten.

Partnerka ho nudila, tak ji pohřbil zaživa

K žádnému zlepšení ale nedocházelo ani časem. Marcin partnerce neustále předhazoval, že se s ní nudí a také jí vyčítal, že není tak hezká jako jiné ženy, které vídá v posilovně. Marcin začal přemýšlet nad tím, jak by se partnerky zbavil. Neshodoval se s ní na způsobu výchovy syna a věděl, že by se v případě rozchodu syna nechtěla vzdát. A tak se v jeho hlavě zrodil ďábelský plán. V květnu roku 2011 navrhl Marcin Kasprzak partnerce společné nákupy s tím, že syna Jakuba pohlídá jeho matka a oni dva si užijí společně strávený den. Michelina souhlasila a před plánovaným rande se šla nalíčit do koupelny.

Během příprav slyšela, jak se Marcin Kasprzak baví se 17letým kamarádem Patrykem Borysem. Když vyšla z koupelny, ti dva už na ni čekali. „Chci ti něco ukázat,“ řekl jí její partner, načež dostala ránu taserem, což ji omráčilo. Následně jí Marcin a Borys svázali nohy a ruce páskou a na ústa jí dali roubík. Michelina Lewandowska chvíli ještě odmítala uvěřit, že nejde o hloupý žert, ale pak jí došlo, jak vážná situace je. Marcin stále opakoval, jak ji nenávidí a ztratil s ní roky života, přitom byl ale ledově klidný. Michelinu nechali doma svázanou šest hodin, poté ji naložili do auta a odjeli na odlehlé místo.

Plánovali ji pohřbít zaživa v zalesněné oblasti. Svázanou ji položili do kartonové krabice, kterou začali zakopávat na odlehlém místě. Pro Michelinu to byly strašlivé chvíle, jen bezbranně ležela a slyšela, jak muži lopatou hází hlínu navrch krabice. Tehdy si myslela, že jsou to její poslední chvíle. „Byla tma a nebylo tam k hnutí. Bála jsem se, že se udusím, a tak jsem začala dýchat tak mělce, jak jen to šlo,“ uvedla Michelina. Před odjezdem ještě muži na místo položili čtyřicetikilovou větev, aby se ujistili, že jejich oběť se ven živá už nedostane. Poté odjeli a cestou ještě vybrali peníze z její karty.

Zachránil ji diamantový prsten

Michelina Lewandowska se však nehodlala vzdát bez boje. Dovedla zachovat klid a vyčkávala, až oba muži z místa činu odjedou. Chtěla se pokusit o útěk, a tak začala přemýšlet, jaké předměty by jí k tomu mohly pomoci. Cítila zodpovědnost za svého syna Jakuba a za žádnou cenu nechtěla dopustit, aby vyrůstal bez matky. Uvědomila si, že u sebe přece jen má jeden ostrý předmět, který by jí mohl pomoci dostat se ven – její zásnubní prsten s diamantem. Michelinu napadlo, že by ho mohla použít k tomu, že jím přetne pásku na zápěstí, a uvolní si tak ruce.

Nakonec se povedlo, a k smrti vyděšená Michelina začala prstenem řezat kartonovou krabici. V ten moment se dovnitř začala dostávat hlína. Michelina volala o pomoc, ale nikdo ji neslyšel. V zoufalé snaze zachránit si život se drala ven prořezanou dírou. Po chvíli se jí podařilo prostrčit hlavu kartonem a vidět ven. Nadechla se a pokračovala ve svém úsilí. Nakonec se jí povedlo vyhrabat se ven. Doběhla k nejbližší silnici, kde zastavila řidiče, který zalarmoval policii. Ta krátce nato zatkla Marcina Kasprzaka a jeho komplice Patryka Boryse.

Soud proběhl v roce 2012 a poslal Marcina Kasprzaka za pokus o vraždu Micheliny Lewandowske na 20 let do vězení. Později policie v jeho domě našla výbušniny, a tak se jeho pobyt ve věznici ještě prodloužil, jelikož mu byly uloženo osm čtyřletých trestů, které budou běžet souběžně s předchozím 20letým trestem. Jeho kumpán, Patryk Borys, putoval na čtyři a půl roku do zadržovacího střediska pro mladistvé pachatele. Michelina Lewandowska má dodnes z prožitých hrůz trauma a zdají se jí noční můry. „Někdy se mi o něm zdá. V jednom snu se mě snaží chytit za ruku, aby si mě mohl přitáhnout k sobě. Já nevím, jestli mu ruku podat, nebo ne. Chtěl mě mrtvou a plánoval mě zabít tím nejstrašnějším způsobem, jaký si lze představit. Teď je to on, kdo je uvězněn a doufám, že tam shnije,“ prohlásila Michelina Lewandowska v jednom z rozhovorů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz