Hlavní obsah
Lidé a společnost

První supermodelka Twiggy: Vždy odmítala nařčení z anorexie. Dnes brojí proti obezitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Příběh Twiggy zní jako moderní pohádka. Z obyčejné dívky se přes noc díky sérii fotek stala světoznámou topmodelkou a ikonou 60. let. Musela však čelit i kritice a nařčení z anorexie. Modelka dodnes rázně odmítá, že by někdy držela přísnou dietu.

Článek

Dame Lesley Lawson se narodila 19. září 1949. Dnes ji všichni znají jako topmodelku, které nikdo neřekne jinak než Twiggy. Přeložit bychom toto slovo mohli jako „hubený“. Přezdívku, která nejprve zněla „Twigs“, dali dívce její vrstevníci a byla to narážka na to, že Twiggy byla od malička velmi štíhlá. Otec dívky pracoval jako tesař a matka jako dělnice v místní továrně. Twiggy měla ještě dvě starší sestry, Shirley a Vivien. Už v dětství měla Twiggy blízko k módě, s maminkou společně šily vlastní oblečení.

Událost, která tehdy 16leté Twiggy převrátila život vzhůru nohama, byla zdánlivě rutinní návštěva kadeřníka. Původně si do londýnského kadeřnictví House of Leonard šla jen pro šampon na vlasy, ale nechala se přesvědčit ke změně účesu. Twiggy byla na vážkách, zda odmítnout, ale příliš se styděla říct majiteli salonu ne. Než se stačila vzpamatovat, padaly na zem její dlouhé vlasy a na hlavě se jí rýsoval účes, kterému se později začalo říkat „pixie“. Jednalo se o hravý krátký účes, který na snímcích zachytil fotograf Barry Lategan, který fotografie poslal do médií. Nejenže se účes stal módním hitem té doby, ale také Twiggy proslavil.

Zapsala se do dějin jako první supermodelka

Přes noc se z Twiggy stala hvězda světového formátu. Mnozí ji nazývali „první supermodelkou“ nebo také „první supermodelkou dělnické třídy“. Některá média ji překřtila na „Tvář roku 1966“. V roce 1967 se mladičké Twiggy podařilo dosáhnout toho, o čem jiné ženy jen sní – objevila se na titulní straně časopisu Vogue. Twiggy se tak skvěle dovedla prosadit i díky své snadno zapamatovatelné tváři a své jedinečnosti. Ikonický se stal její look s výrazně nalíčenými umělými řasami, řada žen v 60. letech ji měla za vzor a snažila se slavnou krásku napodobit. Twiggy se stala nejenom topmodelkou, ale i ikonou 60. let. Samotná Twiggy ale v té době se svým vzhledem nebyla spokojená.

Nenáviděla jsem to, jak jsem vypadala, takže jsem si myslela, že se všichni úplně zbláznili.
Twiggy

Milovala však svůj nový život a všechny příležitosti a lákavé nabídky, které jí přinášel. Kromě modelingu se snažila Twiggy prosadit i ve světě filmu. V roce 1971 byl jejím tehdejším přítelem režisér Ken Russel, který ji obsadil do hlavní role ve filmovém muzikálu The Boy Friend. Twiggy podala excelentní výkon, za který sklidila chválu kritiky a vynesl jí i nominaci na Zlatý glóbus. Twiggy byla skutečně všestranná, dokonce vydala i vlastní singl s názvem Beautiful Dreams, který dokonce získal ocenění. V roce 2005 si vyzkoušela roli moderátorky, když se stala porotkyní v populární televizní show Amerika hledá topmodelku. Také se může pochlubit vlastním podcastem Tea with Twiggy (Čaj s Twiggy).

Vždy odmítala nařčení z anorexie

Už od počátku své kariéry byla Twiggy kontroverzní postavou ve světě modelingu a lidé se rozdělili na dva tábory. Jedni milovali její ikonický vzhled, adorovali její až příliš štíhlou postavu a měli ji za svůj vzor. Druzí ji obviňovali z toho, že je příliš pohublá a podezřívali ji z držení přísných diet a také z toho, že trpí anorexií. To však modelka rázně odmítala.

„Dokonce mě v 60. letech obvinili z anorexie, což bylo nespravedlivé, protože jsem toho snědla hory. Kdybych vám řekla, co jsem kdysi jedla, smáli byste se. Teď z toho sním tak třetinu. Byla jsem mladá, ve vývinu a měla jsem rychlý metabolismus a velkou chuť k jídlu,“ vysvětlila Twiggy v jednom z rozhovorů. Twiggy trvá na tom, že byla štíhlá od přírody a dnes varuje před nárůstem obezity v Británii. Ten dle ní souvisí s oblibou rychlého občerstvení i nekvalitním jídlem, které lidé nakupují.

Je mnohem snazší koupit si odpad. Vlastně mi to připadá opravdu znepokojivé. Nejhorší jsou šumivé nápoje.
Twiggy

Osobní život

První velkou láskou Twiggy byl o deset let starší Justin de Villeneuve. Právě on změnil její dětskou přezdívku „Twigs“ na „Twiggy“. Později ale Twiggy tvrdila, že věkový rozdíl mezi nimi v té době byl příliš velký a „nikdy ji neměl pozvat na rande“. V roce 1977 se Twiggy provdala za amerického herce Michael Witney, ale vztah jim dlouho nevydržel. Michael byl totiž alkoholik, a tak to brzy začalo skřípat.

Nakonec se rozešli, ale překvapivě se rozhodli nerozvést se. Manželským párem pouze formálně zůstali až do Michaelovy smrti. Společně měli jednu dceru jménem Carla. Pět let po Michaelově smrti se Twiggy vdala podruhé, tentokrát se jejím manželem stal anglický herec Leigh Lawson. Pár tvoří dodnes a modelka v jednom rozhovoru prozradila, že svého manžela zbožňuje a cítí se po jeho boku šťastně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz