Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Recept na dlouhověkost: Pořiďte si místo dětí psy, radí 108letá Ada Daniel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock (licence autora)

Ilustrační foto

Zajímá vás, jak se dožít vysokého věku? Paní Ada Daniel nedávno oslavila své 108. narozeniny. Jejím receptem na dlouhověkost je pořídit si psy namísto dětí. Dává jí zapravdu i věda?

Článek

Kdo by se nechtěl dožít vysokého věku? Lidé, kterým se to povedlo, mají různé recepty, jak tohoto cíle dosáhnout. Jedním z nich je paní Ada Daniel, 108letá dáma, která momentálně pobývá v domově důchodců v anglickém hrabství Derbyshire. Je 65. nejstarší obyvatelkou ve Spojeném království. Své 108. narozeniny oslavila teprve nedávno, dostalo se jí přes 300 přání od fanoušků, nechybělo dokonce i jedno od krále a královny. Její narozeninovou oslavu dokonce natočila i britská televize BBC, která zachytila Adu Daniel spokojenou, obklopenou dárky, balónky a přáníčky.

Zvídaví novináři se samozřejmě neopomenuli zeptat, čemu Ada Daniel vděčí za to, že je na světě už krásných 108 let. Otázku zodpověděla Kelly Goucher, koordinátorka aktivit v domově důchodců. „Jednou jsem se jí zeptala, jaké je její tajemství, a ona řekla, že tkví v tom mít psy, ne děti,“ nechala se slyšet Kelly Goucher, která o Adu pečuje. Dodala, že dříve Ada Daniel mívala hodně chrtů, přičemž na všechny volala stejně – Street Lane, to bylo místo, kde žila v Ripley. Kromě milovaných pejsků měla po svém boku i partnera, v roce 1944 se provdala za Percyho Daniela, který byl posléze odvolen na frontu. Percy zemřel, když mu bylo 73 let. Ada Daniel dlouhou dobu zůstala soběstačná a aktivní, procházky si užívala až do 97 let. Do domova důchodců ji přijali ve 103 letech.

Co na to věda?

Může být doporučení paní Ady skutečným klíčem k dlouhověkosti? Zdá se, že ano, tvrdí to totiž i studie, která byla publikována v prestižním vědeckém časopise American Heart Association. Ta zjistila, že majitelé pejsků, kteří prodělají mrtvici či infarkt žijí déle než ti, kteří tyto čtyřnohé mazlíčky nevlastní. Navíc se prý lépe zotavují z vážných nemocí, a to platí obzvláště pro osoby, které žijí samy. Čím si vědci toto překvapivé zjištění vysvětlují? Roli hraje hned několik faktorů. Ten první je, že zvířecí kamarád může své páníčky „přinutit“ více se hýbat, jelikož je potřeba ho venčit a chodit s ním na procházky.

Dalším faktorem pak může být vyplavování „hormonů štěstí“, k tomu dochází během interakce se psem. Jen si sami vzpomeňte, jak vám dovede chlupatý kamarád zvednout náladu, když máte zrovna špatný den. V ten samý moment může docházet i k poklesu stresového hormonu kortizolu. Vědci také zjistili, že pejsek může svému majiteli pomoci zmírňovat deprese a celkově zlepšovat zdravotní stav a kondici.

Potvrzuje to i další studie

K podobným závěrům došli i švédští vědci v roce 2017, kdy zveřejnili rozsáhlou studii, ve které použili data 3,4 milionů Švédů ve věku od čtyřiceti do osmdesáti let. Skupinu monitorovali 11 let. Jejich cílem bylo více prozkoumat onemocnění srdce a cév a sklon k nim. Zaměřili se i na pejskaře, nemocniční záznamy srovnávali s daty ze švédského registru majitelů psů. Zjistili, že ti, kteří vlastnili pejska, měli o patnáct procent nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby a o jedenáct procent nižší riziko úmrtí z ostatních příčin. Ještě lépe na tom byli lidé, kteří byli svobodní a žili se psem, u těch riziko úmrtí na onemocnění srdce a cév kleslo o 36 procent a riziko úmrtí z jiných příčin o 33 procent.

I švédští vědci připouštějí, že to zkrátka může být zapříčiněno především vyšší mírou pohybové aktivity u pejskařů, kteří chodí se psy na delší procházky. Souhlasí i s hypotézou amerických vědců o duševní pohodě. Navíc přišli s dalším vysvětlením, a tím je bakteriální mikrobiom. Předpokládá se, že pejsci přijdou do kontaktu s mnoha nečistotami a různorodými bakteriemi, s těmi následně přijde do kontaktu i majitel psa, což buduje jeho odolnost. Každopádně mají psí mazlíčci na své majitele pozitivní zdravotní vliv. Že by nakonec Ada Daniel měla pravdu, a skutečně je receptem na dlouhověkost pořídit si namísto dětí psy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz