Hlavní obsah
Lidé a společnost

Auroville: Město úsvitu, kde jsou lidé soběstační. Na rozdíl od nás nepotřebují peníze ani politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matthew T Rader, matthewtrader.com, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Utopické město Auroville bylo založeno v roce 1968 s cílem vytvořit komunitu lidí, která bude žít v míru a harmonii. Město funguje i bez místní vlády a peněz. Jak takový experiment funguje v praxi, opravdu je zde vše zalité sluncem?

Článek

Auroville chce být univerzálním městem, kde mohou muži a ženy všech zemí žít v míru a pokrokové harmonii nad všemi vyznáními, všemi politikami a všemi národnostmi. Účelem Auroville je nastolit jednotu lidstva,“ tak zní úvodní prohlášení experimentálního města Auroville, které se nachází v jižní Indii. Název je složeninou dvou francouzských slov, „aurore“ (svítání), „ville“ (město), proto také někdy bývá označováno jako „Město úsvitu“. Založeno bylo roku 1968 okultistkou Mirrou Alfassou, které místní obyvatelé přezdívají „Matka“. Předcházelo tomu schválení projektu organizací UNESCO, která jej označila jako „projekt důležitý pro budoucnost lidstva“.

Foto: Henri Cartier Bresson, Public domain, via Wikimedia Commons

Mirra Alfassa

Město je připraveno pojmout až 50 000 obyvatel z celého světa, v současné době zde žije přes tři tisíce lidí 60 různých národností. Auroville navrhoval slavný francouzský architekt Roger Anger. Srdcem města je tzv. Matrimandir, tedy duchovní stavba, která má být oázou klidu pro místní obyvatele. Ti zde mohou v klidu rozjímat a cvičit jógu. Místní o něm hovoří jako o „duši města“.

Auroville se dělí do čtyř zón, které se nacházejí za jezerem – průmyslová, obytná, mezinárodní a kulturní. Jak jejich názvy napovídají, každá z nich je zaměřená na jiný podstatný aspekt fungování místní komunity. Zeleň pak obyvatelům Auroville zajišťuje travnatý pás, který městečko obklopuje. Jeho součástí jsou zemědělská stavení, svatyně i lesy.

Duchovní principy Auroville

Utopické městečko Auroville bylo založeno s cílem vytvořit místo, kde by spolu mohli žít lidé v míru a harmonii bez ohledu na náboženské vyznání či národnost. Neexistují zde žádné kasty, Auroville se profiluje jako město, které „není pro lidi, kteří příliš tíhnou k určitému náboženství“. A co víc, nenajdeme zde ani žádnou vládnoucí stranu, politiky a organizace. Všem je dostupné místní zdravotnictví, vzdělání i elektřina. Mezi lidmi není nastavena žádná hierarchie – všichni jsou si rovni. Pokud je potřeba na něčem se domluvit, je toto rozhodnutí přijímáno na základě toho, jak se usnese komunita. Neexistují zde hotové peníze, tak jak je známe, to z Auroville činí první město na světě, kde se neplatí penězi. Místní jako platidlo používají svou kartu Auro. Soukromé vlastnictví ve městě neexistuje. Pokud byste se chtěli stát jedním z občanů Auroville, můžete, ale je potřeba, abyste tam pak dva roky žili a pracovali.

Auroville jako oblíbený turistický cíl

V současné době je utopické městečko oblíbenou turistickou atrakcí. Cestovatelé mířící do města Puduččéri mnohdy zavítají i přímo do Auroville. Rozhodně se sem ale nevydávejte neplánovaně, k návštěvě Auroville je potřeba si nejprve vyřídit speciální povolení. Žádost o něj byste měli odeslat alespoň sedm dní předem. Můžete se sem podívat pouze na malou chvíli, ale je zde také možnost přenocovat.

Vydat se sem je opravdu zážitek, jak popisuje například cestovatel Frank Calberg na jednom z cestovatelských portálů: „Co na mě udělalo velký dojem, byly krásné stromy, rostliny, květiny a také ticho a čistota, kterou na tomto místě člověk nalézá. Líbilo se mi, že pokoje matrimandiru jsou pojmenovány podle lidských hodnot. To mi pomohlo zamyslet se nad tím, kdo jsem, a zároveň se cítit sjednocen se všemi ostatními a přírodou kolem mě.“

Rozhodně při návštěvě nevynechejte místní restaurace a pekárny. Všechna jídla a jiné pochutiny jsou připravovány z lokálních produktů, vychutnejte si třeba čerstvě upečený chléb či lahodný cheesecake, které se vyrábějí z místního sýra, který je vyhlášený svou vynikající chutí.

Vše není zalité sluncem

Auroville se může zdát jako splněný sen o mírumilovném soužití lidí, kteří si navzájem pomáhají a společně budují komunitu, která je soběstačná, zdravá a šťastná. Ani tomuto experimentálnímu městu se však nevyhýbají problémy, které má i okolní svět. Byly zde zaznamenány případy sexuálního obtěžování, kterému se místní obyvatelé snaží předcházet edukativními programy ve školách a posílením bezpečnosti. Zaznamenány byly i případy znásilnění, vražd a sebevražd. Otázka visí i nad spravováním financí, titul „město bez peněz“, kterým se Auroville honosí, je totiž trochu zavádějící, jelikož dostává finanční dary zvenčí, rovněž také získává peníze od turistů. Kdo je správcem těchto financí a na co jsou přesně používány, není z informací na webu města zcela jasné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz