Hlavní obsah
Lidé a společnost

Snímek „nejkrásnější sebevraždy“: Žena ukončila svůj život kvůli strachu, že nebude dobrou manželkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Psal se rok 1947, když mladá a krásná Evelyn McHale vystoupala do 86. patra Empire State Building, ze kterého vyskočila. Snímek jejího bezvládného těla posléze obletěl svět a je známý jako „nejkrásnější sebevražda“.

Článek

Evelyn McHale přišla na svět 20. září 1923 v kalifornském městečku Berkeley. Vyrůstala v početné rodině, měla celkem devět sourozenců. Její otec, Vincent McHale, se živil jako auditor. Její matka trpěla depresí, ale se svými psychickými problémy se neléčila. Postupem času se její duševní stav zhoršil natolik, že se to negativně začalo podepisovat na manželství s Vincentem. Nakonec se manželství rozpadlo. Děti byly svěřeny do péče Vincentovi, který se rozhodl přestěhovat se s nimi do vesničky Tuckahoe, která se nacházela na východním pobřeží USA. Zde dívka navštěvovala základní školu v St. Louis.

Po jejím dokončení se stala členkou ženského armádního sboru, působila tehdy v americkém státě Missouri. Posléze se rozhodla pro změnu, usadila se v Baldwinu v New Yorku, kde si našla práci jako účetní. Krátce nato se seznámila s Barrym Rhodesem, studentem univerzity. Dvojice se zasnoubila a plánovala společnou budoucnost.

Snímek „nejkrásnější sebevraždy“ je světoznámý

Ke svatbě páru ale nikdy nedošlo, Evelyn McHale totiž pár měsíců před plánovaným obřadem spáchala sebevraždu. Okolnosti sebevraždy jsou nejasné. Víme, že dne 30. dubna 1947 odjela na návštěvu za svým snoubencem a následující den se vrátila zpátky do New Yorku. Toho osudného dne navštívila mrakodrap Empire State Building, který je dominantou New Yorku. Vystoupala do 86. patra, kde se nacházela observatoř. Z tohoto místa skočila dolů, přičemž přistála na limuzíně patřící OSN. Snímek jejího bezvládného těla, na kterém Evelyn McHale vypadá vyrovnaně, jako by spala na pomačkané kapotě auta, posléze obletěl svět. Pořídil jej fotograf Robert Wiles. Média po publikování snímku o tragické smrti Evelyn začala psát jako o „nejkrásnější sebevraždě“.

Skočila z mrakodrapu kvůli strachu, že nebude dobrou manželkou

Co Evelyn McHale k tomuto činu vedlo? Byla mladá, krásná, měla stabilní práci a brzy se měla provdat za lásku svého života. Její snoubenec uvedl, že si nevšiml, že by se v poslední době Evelyn chovala divně nebo se jinak změnila. Jedinou obavu, kterou dle svého snoubence Evelyn měla, byl strach z toho, zda mu bude dobrou manželkou. Nicméně prý vždy stačilo, aby ji Rhodes ukonejšil a dal ji polibek, a v ten moment byly všechny chmury zažehnány.

Detektiv Frank Murray, který měl její případ na starost, nalezl v peněžence dopis na rozloučenou. Stálo v něm: „Můj snoubenec mě v červnu požádal o ruku. Nemyslím si, že bych byla pro někoho dobrou manželkou. Beze mě je mu mnohem lépe.“ V dopise rovněž psala o tom, že zdědila „až příliš mnoho matčiných rysů“ a také, že si nepřeje, aby její tělo viděl kdokoliv z rodiny, a proto by chtěla být zpopelněna. Tato tužba se však nevyplnila, již dva týdny po její sebevraždě byl snímek zachycující její sebevraždu zveřejněn, a nakonec se stal jednou z nejznámějších fotografií všech dob. Snímek inspiroval i některé umělce, jedním z nich byl například legendární malíř a grafik Andy Warhol, který jen použil pro jeden ze svých tisků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz