Hlavní obsah
Lidé a společnost

Van Gogh a jeho ženy: V lásce neměl štěstí, útěchu hledal u prostitutek. Miloval i svou sestřenici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vincent van Gogh, Public domain, via Wikimedia Commons

Vlevo Vincent van Gogh, vpravo jeho milenka Sien

Vincent van Gogh je dnes známý jako excentrický malíř, který si uřízl vlastní ucho. Zatímco ve světě umění se mu dařilo, v osobním životě a lásce štěstí neměl. Byl mnohokrát odmítnut a nakonec hledal útěchu u nevěstek.

Článek

Vincent van Gogh byl velmi výstřední umělec, který měl i velmi nezvyklý vkus na ženy. Ve většině případů si vybíral partnerky starší, než byl on sám. Byly mezi nimi i prostitutky, společností negativně vnímané, slavným malířem však adorované. Osudových lásek měl v životě hned několik. Které ženy si dovedly získat van Goghovo srdce?

První láskou byla dcera bytné

První láskou Vincenta van Gogha měla být devatenáctiletá dcera jeho bytné. V roce 1873 totiž umělec pobýval v Londýně, kde měl pronajatý pokoj. Dívka se jmenovala Eugénie Loyer. Rozuměli si prý jako „bratr se sestrou“. Vincent se v domě Loyerových cítil jako doma a začal si s mladou dívkou malovat budoucnost. Ta jej však vnímala pouze jako svého přítele a žádné city k němu nechovala. Navíc byla tajně zasnoubená s předchozím nájemníkem pokoje, Samuelem Plowmanem. Poté, co excentrického umělce Eugénie odmítla, začal se prý Vincent van Gogh chovat divně a byl na něm patrný smutek, své zklamání nedokázal skrývat.

Sestřenice jej rázně odmítla

Jednou z lásek Vincenta van Gogha byla jeho sestřenice, Kee Vos Stricker. Umělec se ze svých citů k ní vyznal na rodinné návštěvě, tehdy mu bylo 28 let. Manžel Kee nedávno zemřel, a tak Vincent van Gogh zřejmě vycítil šanci. Jeho sestřenice jej však odmítla, a to několikrát. „Ne, ne, nikdy,“ měla se nechat slyšet Kee. Vincent van Gogh dlouhou dobu totiž nedokázal pochopit, že Kee sice chová obdiv k jeho tvorbě, ale o něj jako o partnera zájem skutečně nemá žádný.

Foto: Albert Greiner, Public domain, via Wikimedia Commons

Kee Vos Stricker se synem

Sestřenici se opakovaně dvořil, ač to bylo v rozporu s jeho vírou, jelikož dle Bible to byl incest. Navíc to odporovalo i tehdejším zákonům. Údajně musel zasáhnout jeho strýc, který jeho marné počínání konečně ukončil. Van Goghovi to mělo zlomit srdce. Romantický zájem měl ještě o další dvě sestřenice z druhého kolene, Caroline a Annet. Ani jedna z nich však nebyla jeho spřízněnou duší. Caroline o Vincenta vůbec nestála. Annet začala chodit s malířovým mladším bratrem, ale krátce nato onemocněla a zemřela.

Slabost pro prostitutky

Zatímco společnost viděla prostitutky jako lehké ženy, Vincenta van Gogha inspirovaly. V roce 1882 se mu podařilo jednu z nich dostat z ulice. Jmenovala se Sien Hoornik, tou dobou byla těhotná a měla malou dcerku. Nabídl jim, aby s ním žili v jeho ateliéru. Během té doby mu Sien stála modelem a vznikla série jejích portrétů. Van Gogh zpočátku viděl vztah se Sien velmi růžově. Představoval si, že se vezmou a Sien mu bude pomáhat s jeho uměleckou tvorbou. Po boku Sien měl umělec totiž rodinu, po které vždy toužil. Jeho vztah s „padlou ženou“ byl však trnem v oku van Goghově rodině a přátelům.

Foto: Vincent van Gogh, Public domain, via Wikimedia Commons

Sien s cigaretou sedící na zemi

I přesto Vincent van Gogh na Sien nezanevřel. Jejich vztah trval rok a půl, pak se Sien opět začala věnovat nejstaršímu řemeslu, a vztah se slavným malířem se ocitl v troskách. Ač se van Gogh jen s těžkým srdcem vzdával své „rodiny“, nemohl takto pokračovat a vztah se ženou, kterou si kdysi plánoval vzít, ukončil. Během svého života pak často navštěvoval bordely, kde nacházel blízkost, která mu v životě tolik chyběla. Traduje se, že jedné z nevěstek měl dokonce darovat i zbytky svého ucha, které si během záchvatu šílenství odřezal. Novější teorie však pracují s tím, že dotyčná nebyla prostitutka, ale uklízečka.

Margot zachránil život

V roce 1884 se umělec přestěhoval zpátky do Nuenenu k rodičům. Zde se seznámil s o deset let starší Margarethou „Margot“ Begemann. Zdálo se, že tehdy přeskočila jiskra nejenom z van Goghovy strany. Margot na van Goghovu žádost o ruku reagovala kladně, ale narazila na odpor svých sester, kterým nebyl plánovaný sňatek po chuti. Z tohoto vztahu vycouval sám van Gogh poté, co se ukázalo, že je Margot velmi labilní a nevyrovnaná osobnost. Trpěla změnami nálad a úzkostmi. Když se spolu pár jednoho dne procházel, Margot rozrušená klevetami, které se k ní dostaly, spolkla jed. Van Gogh jí tehdy zachránil život tím, že ji donutil jed vyzvracet. Tím ale jejich románek skončil. Později jí věnoval dvě svá díla.

Jeho poslední přítelkyní byla Agostina Segatori

Poslední známou van Goghovou přítelkyní byla Agostina Segatori, majitelka restaurace. Jejich vztah trval od prosince 1886 do května 1887. Dle van Goghova přítele, Paula Gaugaina, byl do této ženy Vincent van Gogh „velmi zamilovaný“. Agostina byla úplně jiná než jeho předchozí známosti. Byla to na svou dobu moderní nezávislá žena, která ráda pózovala známým malířům. I van Gogh ji maloval, ztvárnil ji sedící u stolu s tamburínou a pivem a kouřící cigaretu. Pití a kouření tehdy byly aktivity považované jako nevhodné pro ženy.

Foto: Vincent van Gogh, Public domain, via Wikimedia Commons

Agostina Segatori

Stejně jako v předchozích vztazích, i zde se nakonec objevily problémy a vztah skončil. Po tomto zklamání hledal Vincent van Gogh útěchu u prostitutek, jelikož už měl dost neúspěchů u žen a vztahů, které nikam nevedou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz