Hlavní obsah
Věda

Vědec strávil rekordních 100 dní pod vodou: Po návratu se cítí o 10 let mladší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Americký vědec Joseph Dituri pokořil světový rekord, když zůstal v podvodní kapsli celých 100 dní. O překonání dosavadního rekordu však nešlo, hlavním cílem bylo zjistit, co experiment udělá s lidským tělem.

Článek

Americký vědec, univerzitní profesor a bývalý námořní důstojník Joseph Dituri dokázal jako jediný člověk v dějinách vydržet pod vodou v uzavřené kapsli rekordních 100 dní. Překonal tak dosavadní rekord, který činil 73 dní pod vodou, tak dlouho zde vydrželi dva američtí biologové. Svůj experiment nazvaný „Neptune 100“ Dituri započal 1. března roku 2023. Dle jeho slov nikdy nebylo jeho cílem pokořit světový rekord, ve skutečnosti chtěl zjistit, co taková doba strávená v podvodním světě udělá s lidským organismem. Jeho akademická činnost se v minulosti soustřeďovala na hyperbarickou oxygenoterapii. Pro svůj pokus si vybral podvodní hotel nacházející se na Floridě, v laguně Key Largo. Ubytování se nachází v hloubce 6,7 metrů.

Rekordních 100 dní pod vodou

Během dozajista dlouhých 100 dní pod vodou se Dituri soustředil především na svůj experiment. Ačkoliv měl ve svém podvodním ubytování k dispozici například televizi, věnoval se hlavně různým pokusům a měření. Den po dni sledoval, jak jeho tělo reaguje na nárůst tlaku v okolním prostředí. Během pobytu pod vodou nezanedbával ani své univerzitní povinnosti, se studenty se spojil on-line, konzultoval a přednášel. A právě to mu dle jeho slov udělalo největší radost: „Nejvíce potěšující na tom je interakce se skoro 5000 studenty, kteří se starají o zachování, ochranu a obnovení našeho mořského prostředí.“

Pro svou studii si stanovil hypotézu, že kvůli zvýšenému tlaku v okolním prostředí dojde ke zlepšení jeho zdraví. Vycházel z předchozího výzkumu, který naznačil, že by tomu tak potenciálně mohlo být. Dituri šel do experimentu s tím, že si od toho sliboval, že by se tímto způsobem někdy v budoucnu za předpokladu, že je jeho hypotéza správná, mohli lidé léčit, nebo by jim takový pobyt dokonce život prodloužil. Před vstupem do podvodního hotelu absolvoval důkladné lékařské prohlídky a vyšetření, přičemž bylo zkoumáno nejen jeho fyzické zdraví, ale i to psychické. Kromě posouzení vlivu tohoto typu prostředí na lidský organismus měl projekt Neptune 100 ještě jeden cíl – snahu upozornit na drancování oceánů a vymírání některých druhů korálů. „I kdybych zůstal jen 60 dní, ale dovedl bych spoustu dětí přimět se zajímat o mořské prostředí, byla by to výhra,“ prohlásil v průběhu experimentu Dituri.

Po návratu se cítí mladší a zdravější

Zdá se, že by se hypotéza profesora Dituriho mohla potvrdit. Dle předběžných výsledků měl jeho pobyt pod vodou hned několik pozitivních vlivů na jeho zdraví. Velmi se mu zlepšil spánek, hladina cholesterolu v krvi, lepší byly i výsledky zánětlivých markerů. Ještě je potřeba dopodrobna analyzovat všechny výsledky, ale studie vypadá slibně. Zajímavostí je, že se výzkumník po experimentu zmenšil více než o centimetr. Také se prý cítí o 10 let mladší. O omlazení v souvislosti s pobytem pod vodou se vyjádřil, jak píše Deník, takto: „S jistotou víme, že když jste vystaveni zhruba polovičnímu tlaku, než jsem nyní já, zdvojnásobíte počet cirkulujících kmenových buněk. To může potenciálně zvrátit stárnutí. Pobytem pod hladinou také zvýším hustotu kostí a množství svalů.“

Budeme jednou žít pod vodou?

Výzkum profesora Dituriho nás nutí se ptát, zda jednou budeme jezdit na dovolené do podvodních hotelů běžně nebo zde budou lidé dokonce pobývat dlouhodobě. V současnosti se to může zdát jako sci-fi, ale touto myšlenkou se zabývá například britská společnost DEEP Research Labs Limited, která v roce 2026 hodlá vyslat šest speciálně vycvičených lidí, kteří budou testovat, jaké je to žít delší čas na dně oceánu. Plán je to vskutku ambiciózní, počítá se s vytvořením speciálních podvodních stanic, kde budou sprchy, toalety, pracovní, odpočinkové i společenské prostory. Budou muset být použity speciální materiály, společnost plánuje použít takové, které se dnes využívají k výrobě vesmírných raket. Mike Taylor ze společnosti DEEP Research Labs Limited se nechal slyšet, že cílem tohoto projektu je „trvale zkoumat, žít, pracovat a prosperovat pod vodou“. Na začátku se ale počítá s tím, že vědci zde stráví maximálně 28 dní.

Anketa

Budou podle vás jednou lidé žít pod vodou?
Ano
77 %
Ne
23 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 278 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz