Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přežila pád letadla i 192 hodin v džungli: Zoufalá Annette Herfkens pomýšlela i na kanibalismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrey Korchagin, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Ilustrační foto

Annette Herfkens udělala osudovou chybu, když nedůvěřovala své intuici, která jí radila nenastupovat na let mířící do Nha Trang. Nakonec jako jediná leteckou havárii přežila a o holý život bojovala 192 hodin sama v džungli.

Článek

Psal se rok 1992, když se doposud idylický život nizozemské bankéřky Annette Herfkens měl rázem zcela změnit. Mladá žena v té době měla vše, co si mohla přát. Podařilo se jí získat prestižní pozici v nizozemské bance a stát se první ženou ve vedoucí pozici, kterou firma vyslala do zahraničí. Po kariérním žebříčku rychle stoupala, až se vypracovala na výkonnou ředitelku. Dařilo se jí i v osobním životě. Měla 13 let trvající vztah s bankéřem Willemem van der Pasem. Pár spolu procestoval celou řadu zemí a nedávno se zamilovaná dvojice zasnoubila. Měli vztah na dálku, zatímco Annette Herfkens usilovně pracovala na rozjezdu bankovní pobočky v Madridu, její snoubenec sídlil ve Vietnamu.

Osudný let přežila jen ona

Pár se v listopadu 1992 domluvil na tom, že Annette přiletí na návštěvu do Vietnamu. Tam ji ovšem ale čekalo romantické překvapení, když jí Willem oznámil, že nezůstanou v Ho Či Minově městě, ale čeká je výlet na prosluněné pláže v Nha Trang. Annette nadšeně souhlasila. Dne 14. listopadu 1992 se snoubenci rozhodli letět z Ho Či Minova města do vietnamského turisticky oblíbeného letoviska Nha Trang. Dopravit je tam spolu s dalšími 29 lidmi mělo malé letadlo Jakovlev Jak-40. V momentě, kdy Annette letadlo spatřila, byla veškerá radost pryč. Její intuice se jí snažila varovat, už při pohledu na letoun měla špatný pocit. Se svými pocity se Annette svěřila svému snoubenci. „Nechci nastoupit do toho letadla,“ pronesla tehdy. Jenže snoubenec ji přesvědčil tím, že řekl, že to bude jen krátký let a za 20 minut už si budou užívat opalování na pláži. Annette tedy navzdory svému niternímu pocitu, který ji varoval, souhlasila a nastoupila na palubu letadla.

Let trval déle, než Willem tvrdil. Po padesáti minutách se Annettiny obavy začaly naplňovat. Letadlo začalo nad vietnamskou džunglí prudce klesat. Nyní to byla Annette, která se snažila udržet svého snoubence v klidu a konejšila ho tím, že je to jen vzduchová kapsa. „To se mi nelíbí,“ stačil ještě říct Willem. Pak už letadlo znovu kleslo, a to bylo to poslední, co si Annette z letu pamatuje. Letadlo totiž narazilo do horského hřebene. Když se probudila, slyšela naříkání ostatních těžce raněných cestujících. Většina však zemřela hned po nárazu. Její snoubenec Willem sedící vedle ní také nepřežil. Annette byla těžce zraněná, měla zlomenou čelist, kyčel, nohu a poraněnou plíci. Nakonec zůstala Annette v letadle jako jediná přeživší.

Boj o holý život trval 192 hodin

Annette Herfkens se ocitla v nezáviděníhodné situaci. Bez spojení, uprostřed „ničeho“, sama. Přesto boj o svůj život nevzdala. Jiný by možná zpanikařil, ale ona ne. Svou mysl udržovala v klidu pomocí jógové dýchací techniky a meditace. Snažila se soustředit myšlenky ke kráse džungle a oprostit svou mysl od reality, kdy byla uvězněna v troskách letadla mezi hnijícími těly. I přes zdánlivě bezvýchodnou situaci si dovedla udržet pozitivní nastavení mysli, což je obdivuhodné.

Věděla však, že její zdravotní stav se zhoršuje, nohy měla oteklé a prsty na nohou jí začaly černat. Ačkoliv byla těžce zraněná, podařilo se jí od trosek letadla odplazit do džungle. Zde se musela potýkat s pijavicemi i hmyzem v otevřené ráně. Pila jen dešťovou vodu a trpěla hlady. V té době se jí hlavou honily myšlenky na nehodu z roku 1972 v Andách, kdy po letecké havárii došlo ke kanibalismu. Nakonec tuto variantu ale zcela zavrhla a hladověla dál.

Tou dobou již její rodina v Nizozemí obdržela parte, všichni předpokládali, že Annette i její snoubenec jsou mrtví. Dokonce i její nadřízený už stihl vyhotovit kondolenční dopis, avšak našla se jedna osoba, která odmítala uvěřit, že by tak silná žena a bojovnice nehodu nepřežila. Tím člověkem byl Annettin kamarád a kolega Jaime Lupa. Ten navzdory protestům Annettina otce, který si myslel, že je Jaime bláhový, tvrdil, že je přesvědčený, že Annette určitě žije. Tou dobou už na tom Annette byla velmi špatně, selhávaly jí ledviny a dostavily se i halucinace. Nakonec ale měla přece jen štěstí. Po 192 mučivých hodinách ji nalezl místní policista. Ten si ji nejprve spletl s duchem, jelikož v životě neviděl bílou ženu. Z místa utekl, ale informoval úřady, které na místo vyslaly pomoc. Tím Annette zachránil život.

Své zkušenosti předává dál

Annette Herfkens musela hojit nejenom rány na těle, ale i na duši. Ztrátu životního partnera nesla statečně. O jeho pohřbu řekla: „Když jsem byl přivezena do kostela na nosítkách, cítila jsem se neskutečně, jako nevěsta jdoucí uličkou, aby se setkala se svým ženichem v jeho rakvi.“ Ačkoliv je Annette Herfkens neuvěřitelně silná žena, i ona si v sobě nosí prožité trauma. Dodnes má u sebe vždy vodu a v letadle sedává v první řadě, aby se nemusela dívat na sedadla ostatních cestujících, což jí nehodu připomíná.

Po uzdravení se vrátila do práce a časem se znovu zamilovala. Sblížila se s kolegou, který asi jako jediný věřil v to, že přežije, Jaimem Lupou. Přestěhovali se do New Yorku a mají spolu dvě děti. Synovi byl diagnostikován autismus, což byla pro Annette další velká výzva. S Jaimem jim manželství nakonec nevydrželo a rozvedli se. Jaime zemřel v roce 2021 na rakovinu, stalo se tak na výročí smrti Annettina tragicky zesnulého snoubence van der Pasa. O svém životním příběhu Annette Herfkens napsala knihu a ostatním radí, aby vždy dali na svůj vnitřní pocit. „Poslouchala jsem své srdce a instinkt, a ne svou mysl, protože mysl si vymýšlí příběhy, které vás mohou vyděsit,“ nechala se slyšet Annette Herfkens. Dále doporučuje, abyste si v krizových situacích vždy vytvořili plán, kdy budete postupně realizovat malé krůčky vedoucí k vaší záchraně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz