Hlavní obsah
Lidé a společnost

Xi Xao z filmu Bohové musí být šílení: Štáb nazýval „kouzelníky“, moderní svět křováka neohromil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Barrie, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Ilustrační foto

Xi Xao je s určitostí nejslavnějším filmovým křovákem. Jeho představitel, namibijský herec Nǃxau Toma, zpočátku dostával za účinkování nízkou částku, nakonec si však vyjednal honorář vyšší.

Článek

Narodil se jako Nǃxau Toma a je známý jako „nejslavnější namibijský herec“. Řeč je o představiteli křováka jménem Xi Xao (1980), jež je hlavní postavou populárního snímku Bohové musí být šílení, který se těší velké oblibě i v našich končinách. Nǃxau Toma se narodil 16. prosince 1944 v osadě Tsumkwe, která se nachází na východě Namibie. Lokalita je vyhlášená svou pozoruhodnou faunou a flórou. V národním parku Khaudum lze pozorovat lvy, gepardy i hyeny. V této divočině Nǃxau vyrůstal a do natáčení filmu Bohové musí být šílení se potkal jen se třemi bělochy. Vše se ale změnilo v 80. letech minulého století.

Film Bohové musí být šílení jej proslavil

Nǃxau měl štěstí, že byl na poušti náhodou objeven režisérem Jamiem Uysem, který z něj udělal herce v hlavní roli ve snímku Bohové musí být šílení. Děj filmu se odehrává na jihu Afriky, vše se točí kolem kmene, který jednoho dne nalezne láhev koly, kterou mají za dar z nebes – a ten by si každý rád nechal pro sebe. Aby Xi Xao zachoval poklidnou atmosféru v kmeni, vydává se láhev vrátit. Při cestě „na konec světa“ zažívá spoustu dobrodružství.

Film vydělal miliony, herec zpočátku dostával almužnu

Ačkoliv je Xi Xao bezesporu ústřední postavou celého filmu, za své účinkování dostával zpočátku zaplaceno žalostně málo – 300 dolarů za prvních 10 dnů účinkování. Traduje se, že herec neznal hodnotu peněz, a tak na bankovky nedával pozor, a odvál mu je vítr. Poté prý měl dostat 12 kusů dobytka, 100 dolarů měsíčně a 20 000 dolarů na účet. Ačkoliv už to bylo lepší ohodnocení, stále je to nesrovnatelné s tím, jak jsou běžně hvězdy hollywoodských filmů placeny.

Film se přitom stal kasovním trhákem, v Japonsku se v roce 1982 stal nejvýdělečnějším snímkem roku, v USA si zpočátku nevedl tak slavně, ale roku 1984 také obsadil první příčku ve výnosnosti filmů. Celosvětově snímek vydělal přes 90 milionů dolarů a stal se mezinárodním filmovým hitem. Pro příště se Nǃxau Toma poučil a požadoval vyšší honorář. Dovedl si vyjednat několik set tisíc dolarů za pokračování, objevil se ve filmech Bohové musí být šílení 2 (1989), Bohové jsou pořád šílení (1991), Bohové se zbláznili (1993) a Bohové se zbláznili i v Číně (1994).

Štáb nazýval „kouzelníky“, moderní svět jej neohromil

Poté s herectvím nadobro skončil. Začal se věnovat farmaření. Peníze, které obdržel za natáčení, použil na výstavbu rodinného cihlového domu s tekoucí vodou a elektřinou. Ačkoliv se tomu původně bránil, nakonec se přece jen rozhodl pořídit si i automobil. Řídit však stále odmítal, raději si proto najmul řidiče. Ačkoliv se díky natáčení podíval do civilizace, neohromilo ho to.

Štáb uznale nazýval „kouzelníky“, ale cestování letadlem ani komfort hotelu, to nebylo nic pro něj. Raději žil poklidným životem v ústraní, věnoval se pěstování dýní, kukuřice a fazolí. Nǃxau Toma zemřel roku 2003, bylo mu 58 let. Našli jej mrtvého nedaleko jeho domu poté, co se vypravil sbírat dřevo. Příčinou smrti měla být tuberkulóza. Zůstalo po něm 6 dětí. Pohřben byl vedle své druhé manželky v Tsumkwe.

Zdroje: IMBD, Ladbible, ČSFD, Wikipedia – hesla Nǃxau ǂToma, Tsumkwe

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz