Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zmizení 19leté Tary Calico je záhadou už 35 let: Klíčem může být snímek, který obletěl svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Tara Calico zmizela před 35 lety a dodnes nebyl její případ vyřešen. Jedinou stopou je polaroidový snímek, který má unesenou dívku zachycovat. Kriminalisté však nedávno oznámili, že v případu nastal průlom. Podaří se konečně zmizení Tary objasnit?

Článek

V roce 1988 zmizela tehdy 19letá Tara Calico. Své matce se krátce před svým zmizením Tara zmínila o tom, že během jejích pravidelných jízd na kole ji vícekrát pronásledovalo vozidlo, které se na ni podezřele „lepilo“. Ačkoliv to byl nepříjemný zážitek, Tara odmítla pepřový sprej, který jí její matka chtěla dát pro případ, že by se musela útočníkovi bránit. Ačkoliv párkrát svou pravidelnou jízdu na kole vynechala, nakonec se rozhodla nedělat si z toho těžkou hlavu a opět začala na kole jezdit danou cestou.

Zmizela beze stopy

Dne 20. září 1988 sedla Tara jako obvykle na kolo a v půl desáté dopoledne se vydala na cestu po silnici New Mexico State Road. S přítelem byla domluvená, že si spolu po obědě zahrají tenis, na schůzku však nikdy nedorazila. Když se nevrátila v čas, který si s matkou stanovily, ihned její matka kontaktovala policii a také se svou dceru vydala hledat. Na silnici se našla stopa, kusy walkmanu, který dívka vlastnila. Tara přístroj zřejmě upustila záměrně, ve snaze zanechat po sobě stopu. Nic dalšího se však nenašlo. Pár svědků uvedlo, že dívku viděli a rovněž si vzpomněli na projíždějící světlý pickup, který se pohyboval nápadně blízko Tary. To bylo ale vše, s čím policie mohla tou dobou pracovat. To se však brzy mělo změnit.

Polaroid zachycující unesenou dívku obletěl svět

Dne 15. června 1989 nalezla nejmenovaná žena na parkovišti u obchodu fotografii, která ji šokovala. Je na ní mladá žena připomínající Taru a chlapec, oba mají ústa přelepená páskou a jsou svázaní. Znepokojivé snímky předala žena kriminalistům. Také jim sdělila, že se fotografie nalézaly pohozené na parkovacím místě vedle bílé dodávky, kterou řídil zhruba 30letý muž s knírkem. Toho se policisté snažili najít, ale marně. Podařilo se jim ale zjistit, že snímek byl určitě pořízen někdy od května 1989 dále, určili to dle typu použitého filmu na fotografii.

Následně se kriminalisté začali domnívat, že dívkou na fotografii by mohla být zmizelá Tara Talico. O nálezu snímků informovali rodiče Tary, kterým tak svitla nová naděje, že je jejich dcera naživu a najde se. Navíc se o případ začala více zajímat média a snímek unesené dívky a v té době neznámého chlapce obletěl svět. Rodiče Tary doufali, že by to mohlo přinést nové stopy či svědectví, opak byl bohužel pravdou. Alespoň se podařilo identifikovat chlapce na fotografii. Tím je Michael Henley, který zmizel během lovecké výpravy v roce 1988 v Novém Mexiku, na které byl se svým otcem.

Případ nebyl ani po 35 letech vyřešen

V roce 1990 policie objevila ostatky Michaela Henleyho v Novém Mexiku několik kilometrů od kempu, kde pobýval s otcem v době svého zmizení. Po dívce ale ani památky, nenašla se žádná další stopa, se kterou by kriminalisté mohli pracovat. Rodina Tary si toho hodně vytrpěla, za ty roky, kdy je jejich dcera nezvěstná, se upínali k celé řadě tipů a absolvovali mnoho rozhovorů v médiích, aby zvýšili povědomí o případu své dcery. Jenže jejich snahy bohužel nikam nevedly. Nakonec se rozhodli z Nového Mexika odstěhovat na Floridu, protože v původním domově jim vše jejich ztracené dítě připomínalo, což pro ně bylo příliš bolestné.

V průběhu let se našly dvě další fotografie zachycující unesenou dívku, kterou by mohla být Tara. První se našla poblíž staveniště v Kalifornii, dívka má opět na snímku ústa přelepená páskou. Druhá fotografie má prý zachycovat Taru jedoucí s neznámým mužem ve vlaku, ale matka dívky si není jistá, zda na tomto konkrétním snímku je Tara. Případ zůstává neobjasněný i po 35 letech. V roce 2019 vypsala FBI odměnu 20 000 dolarů za informace vedoucí k objasnění případu. V roce 2021 byla v souvislosti s případem prohledána blíže nespecifikovaná nemovitost ve Valencia County.

V červnu roku 2023 pak policie oznámila, že v případu nastal průlom a již brzy veřejnosti sdělí podrobnosti. Melinda Esquibel, bývalá spolužačka Tary, je přesvědčena, že spravedlnosti bude učiněno za dost a vyslovila i svou teorii, co se s Tarou stalo. Myslí si, že by za zmizením dívky mohla stát parta místních tehdejších teenagerů, přičemž jednoho z mladíků měla Tara kdysi odmítnout. Zpochybňuje také to, že by na daném polaroidu byla Tara, myslí si, že dívka zemřela krátce po únosu. Tuto verzi nyní prověřuje i policie. Potvrdí se Melindina teorie? Bude případ po letech konečně objasněn a uzavřen?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz