Hlavní obsah
Aktuální dění

Bude muset vyhlásit místní referendum k masivní zástavbě v Lipencích soud?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Eva Tylova

Podpisy žádost o vyhlášení místního referenda sbírají zprava Sylvie Kobzová, zastupitelka Ludmila Zájedová a člen přípravného výboru referenda Radek Procházka

Občané městské části Lipence žádají radnici o vyhlášení referenda kvůli masivní výstavbě v polích, kterou plánuje firma „Spolumajitelé“. Radnice dělá obstrukce. Bude muset rozhodnout soud?

Článek

Kontraverzní developerský projekt by zdvojnásobil počet obyvatel Lipenců

Městská část Lipence je tvořena převážně rodinnými domy, leží mezi luky a poli v nivě Berounky. Má venkovský ráz, který si místní občané velice cení. Udržitelný rozvoj zde předpokládá i Metropolitní plán i Strategický plán rozvoje Lipenců z roku 2022. Proto není divu, že občané nesouhlasí s kontroverzním plánem na masivní zástavbu na loukách a v polích, a to až šestipatrovými domy, jak se dozvěděli z podané námitky k Metropolitnímu plánu, která požaduje změnu polí na zastavitelné území. Developerský projekt počítá s 4-5 tisíci nových obyvatel. To velmi zatíží nejen lokální dopravní infrastrukturu, která podle odborníků není na takové zatížení připravena, ale zatíží i sousední Zbraslav a již teď problematický úsek Strakonické.

Nátlak společnosti "Spolumajitelé "na obyvatele Lipenců, ani děti nejsou ušetřeny

Za kontroverzním projektem stojí společnost Spolumajitelé s.r.o., která má nulové zkušenosti s developerskými projekty a extrémně nepřehlednou vlastnickou strukturu. Bývalé panství Bartoňů-Dobenínů ze Zbraslavi získali údajně mediací rodinných sporů. Od prosince 2023 vedou v obci intenzivní vlivovou kampaň prostřednictvím firmy Participation Factory, zaměřenou na zastupitele, občany i jejich školní děti.

Nerealistické sliby postavit infrastrukturu za 1 mld. Kč

Své úmysly společnost Spolumajitelé prezentuje jako „historickou příležitost pro Lipence“. Velmi neurčitě slibují výstavbu infrastruktury až v hodnotě 1 mld. Kč., školu, školky, komunikace a další infrastrukturu. Příspěvek developera dle metodiky hl. m. Prahy by však činil cca 300 mil. Kč, takže by rozhodně nestačil na všechny stavby, které slibují. Ty by naopak pro stávající i nové obyvatele musela uhradit radnice nebo hl. m. Praha. Situace v Lipencích dost houstne, nátlak „Spolumajitelů“ pokračuje, asi i proto, že při pořízení pozemků se „Spolumajitelé“ zřejmě masivně zadlužili dluhopisy u společnosti Conseq a peníze potřebují realizací projektu dostat co nejdříve zpět.

Vymáhání změny územního plánu pod sankcí 725 mil. Kč

S jejich jednáním mám jako zastupitelka osobní negativní zkušenost. Na veřejném projednání na můj dotaz na jejich zástupce, zda podali námitku proti Metropolitnímu plánu, ve které požaduji změnit pole na zastavitelné území a hrozí dokonce sankcí 725 mil. Kč, pokud jim hl. m. Praha nevyhoví, nejdříve tvrdili, že námitku nepodali. K námitce se přiznali, až když jsme její text promítli a z uvedených údajů se ukázalo, že ji opravdu podali, tak poté prohlásili, že ji stáhnou. Samozřejmě na změnu územního plánu na zastavitelné území nemají žádný nárok. Pozemky koupili jako pole a louky.

Tady pomůže jen místní referendum

Občané Lipenců se rozhodli vzít budoucnost své obce do vlastních rukou a 15.4. 2024 podali oficiálně Návrh na vyhlášení místního referenda. Jeho cílem je zabránit prolamování platné územně plánovací dokumentace a masivní výstavbě. Ta by znásobila počet obyvatel a zcela změnila charakter obce. Podle pana Radka Procházky, člena přípravného výboru referenda: „Za pouhé 3 týdny se podařilo získat 900 podpisů. To je zhruba 40 % oprávněných voličů.“

Bude muset referendum vyhlásit soud?

Od té doby se však ze strany vedení MČ referendum nic neděje. Referendum starostka Lenka Kadlecová zpochybňuje a v současnosti se snaží jeho konání oddálit s tím, že občané nemají dost informací. Ze zákona však má povinnost svolat zastupitelstvo, které má referendum vyhlásit. Pokud tak neučiní, vyhlásí na žádost občanů referendum soud.

Vedení radnice neplní předvolební sliby

Lipenecká radnice se k situaci staví velmi nejednoznačně. Odmítavá vyjádření radnice k výstavbě jsou často v naprostém rozporu s činy. Koaliční Sdružení pro Lipence v čele s paní starostkou Lenkou Kadlecovou vyhrála volby v roce 2022 s heslem: „Nedovolíme zabírání dalších luk a polí na bytovou výstavbu“. A nyní paní starostka sdělila: „V tuto chvíli opravdu nevím, jestli nedovolíme“ (zdroj: Lipenecký zpravodaj 2/24). Proto již občané neviděli jiné východisko, než bylo vyhlášení místního referenda. I samotné referendum je některými zastupiteli relativizováno, naposledy bylo například nazváno pouhou „emocionální bouří v Lipencích“ (zastupitel p. Pelíšek, schůze zastupitelstva 24.6.2024). Proti takto rozsáhlé výstavbě se jasně vymezuje opoziční zastupitelka Ludmila Zájedová, zvolená za uskupení Za lepší Lipence.

Strategické dokumenty hodíme do koše?

„Územní i Metropolitní plán i Strategický plán rozvoje Lipenců z roku 2022 zde další výstavbu z mnoha dobrých důvodů nepovažují za vhodnou. A nyní by se měly tyto závazné dokumenty bez mrknutí oka ignorovat jenom proto, že některé pozemky změnily majitele? Život místních lidí by taková výstavba jednoznačně a na mnoho let negativně ovlivnila. Postoj některých zastupitelů je pro mě nepochopitelný“, říká Silvie Kobzová, místní obyvatelka a jedna z iniciátorů referenda.

Zdroj: neformální skupina občanů Postavme se za Lipence, tisková zpráva

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=122095193156456743&id=61563702292798&rdid=bPTQsTtQeeu6V9Hv

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz