Hlavní obsah
Právo a státní správa

86 % případů pohlavního zneužití dětí skončilo v roce 2023 podmínkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Zneužité děti

Podle portálu justice.cz (1) pachatelé pohlavního zneužití odešli v minulém roce od soudu v 86 % případů jen s podmínkou. V předchozích letech to bylo obdobné.

Článek

Chce to změnit! Podpořte ji ještě dnes svým podpisem. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeDf6ChP9eyRJ3zXiHHIxha8kurRvYvR-sOR4JG-IN6oKHhqg/viewform

Kontroloval sboristkám ochlupení a stát mu řekl „Ty, ty, ty, příště už to nedělej.“ Dostal totiž jen podmínku.

Sbormistr z Jablonce nad Nisou, který sboristky osahával po dobu 15 let, mimo jiné kontroloval desetileté dívce intimní ochlupení, byl potrestán podmínkou a zákazem práce s dětmi na pět let. Podmínku dostal i otčím, který po dva roky opakovaně znásilňoval svou nezletilou nevlastní dceru žijící ve společné domácnosti. V odůvodnění trestu soud mimo jiné uvedl, že muž živí rodinu. Po zveřejnění případu jsem si připadala jako na začátku minulého století. Možná se situace v mysli některých opravdu nezměnila a žena a dítě jsou vnímány jako majetek živitele rodiny.

Nevíte, s kým jede vaše dítě na tábor

Dalším problémem je samotný zákaz činnosti, respektive jeho délka. Je možné jej uložit pouze po dobu 10 let. Zmíněný sborista dostal zákaz práce s dětmi na 5 let. Vzhledem k tomu, v jakém časovém rozmezí svěřené dívky pohlavně zneužíval, je možné, že své konání znovu zopakuje. Tak jako v dalších případech, například muž z Plzeňka, který to udělal již 4×. Vzhledem k průměrné délce života to klidně pachatel stihne i 6×.

Nedostatečná legislativa se postupně pod tlakem veřejnosti napravuje, ale stále zde jsou bílá místa. Kromě časově omezeného zákazu práce s dětmi je to i výmaz záznamu z rejstříku trestů po jeho odpykání. Sexuální agresor se tak může po letech prokazovat čistým trestním rejstříkem a zaměstnavatel nemá možnost ho odhalit. Ani on ani vy tedy nevíte, s kým jede vaše dítě na tábor, kdo je vede v kroužku a na tréninku.

„Zločiny spáchané na dětech představují jedno z nejtěžších traumat a mají často celoživotní dopad“

Přísnější ochranu požaduje i senátorka a advokátka Hana Kordová Marvanová. „Oběti trestných činů si zaslouží ochranu před pachateli, a to i po vynesení odsuzujícího rozsudku, zejména pokud jsou oběťmi děti. Trestné činy proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti spáchané na dětech představují jedno z nejtěžších traumat a mají často celoživotní dopad. A v případě trestných činů v sexuální oblasti vůči dětem by měly být trestní sankce přísnější, včetně možnosti trvalé ochrany dětí před takovými pachateli uložením trvalého zákazu činnosti práce s dětmi,“ doplňuje Hana Kordová Marvanová.

K ní se přidává i dokumentaristka Olga Sommerová, která upozornila, že pachatelé usvědčení v rámci projektu „V síti“, dostali, jak jinak, zase jen podmínku.

Vždyť oni jsou takoví bezúhonní, jen občas sáhnou nějakému dítěti tam kam nemají

Vždyť oni ti pachatelé jsou takoví bezúhonní. Platí daně a zdraví sousedy. Jen občas  sáhnou holčičce nebo chlapečkovi tam kam nemají. No a co, vždyť dítě zůstalo po fyzické stránce celé. Přece pachatele nepošleme do vězení, vždyť je to takový slušný člověk. Tak přesně tohle je cítit z odůvodnění podmínek soudy.

Už ani jedno zneužité dítě chybou systému – podepiš petici ještě dnes

Opravdu chceme, aby se takhle někdo přezíravě choval k našim dětem a přehlížel jejich bolest? Nebo jí dokonce šel naproti tím, že nezasáhl účinně a včas? Já tedy ne. Pod každým z dětí ze zmíněných případů si můžete představit i své dcery, syny, vnoučata. Pachatelé totiž zůstávají tam venku a s čistým rejstříkem. Proto jsem iniciovala společně s Hanou Kordovou Marvanovou, Olgou Sommerovou a Džamilou Stehlíkovou Petici za přijetí důraznějších opatření na ochranu dětí před sexuálním zneužíváním.

Podepište petici ještě dnes. Více na webu https://uzanijedno.cz/

Petici podpořila také odbornice na danou problematiku a zmocněnkyně zvlášť zranitelných obětí Pavla Komedová, poslankyně Olga Richterová a Klára Kocmanová, poslanec Jakub Michálek a senátorka Adéla Šípová.

Petici podporují i známé osobnosti jako Ewa Farna, Barbora Hrzánová, Andrea Růžičková a další.

1)https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiZDQ4MjVjNGYtODZiYi00ZDFlLTllODYtNDBhZThkYzc0ZDNlIiwidCI6IjFkNGY3YjIxLWM4YzYtNGZlYS1iMzMwLWM0MWNmNzJjNTdkYyIsImMiOjl9&pageName=ReportSectione55efdd03814d2bb8ff3

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz