Hlavní obsah

Blízkovýchodní pravda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Tohle je mír.

Řešení blízkovýchodního konfliktu skrze prvopočátek. Pokud nalezneme prvopočátek problému, máme z velké části i řešení.

Článek

Tak nám zabili Ferdinanda. Takhle podle Jaroslava Haška začala první světová válka. Na Blízkém východě opět umírají lidé. Začala válka. Arabové zabíjeli židy a ti nyní vrací úder. Nastupuje smutná statistika, která nám v brzké době ukáže, kolik kterých zahyne. Narůstá nekončící nenávist. Musíme tedy hledat řešení, které by vedlo ke stavu míru mezi oběma stranami.

Ke konfliktu na Ukrajině jsem napsal článek „Cesta k řešení problému je v prvopočátku“. Jaký prvopočátek má ten blízkovýchodní?

Jeden si dovolím předestřít vám, ale vy pátrejte, prosím, též.

V OSN 29. 11. 1947 bylo rezolucí odhlasováno rozdělení Palestiny na dva celky. 14 000 km2 připadlo Židům a 11 000 km2Palestincům.

Z historie víme, že brzy došlo k ustavení státu Izrael. Píše se rok 2023 a druhá polovina slibu nebyla naplněna. Palestinci na svůj stát stále čekají. Dočkali se však faktu, že stát Izrael má nyní rozlohu 22 145 km2. Rozrostl se, i když musím konstatovat, že se mi nepodařilo zjistit na úkor koho a o kolik.

Stát Palestina byl přeci jen vyhlášen, ovšem bez kontroly nad územím 6 020 km2, pěkně v exilu v Alžírsku 15. 11. 1988. Je to však o 4 980 km2 méně, než jim bylo v roce 1947 přiděleno, ale Izrael ten je o 8 145 km2 větší. Všude tam, kde nabral své rozšíření, nasbíral větší, či menší díl nenávisti. Důvodem má být větší bezpečnost Izraele, ale i fakt, že Palestinci žijí v poušti, zatímco oni ji přetvářejí v kvetoucí zahradu.

Jestli Palestinci žijí v poušti, je to jejich volba a my nemáme právo ji zpochybňovat. Izrael má jistě právo na svoji bezpečnost, ale kde je bezpečnost Palestinského státu? Myslíte, že takhle nastavený systém bude fungovat? Jaká je jeho spravedlnost? Nebo jsem na něco v tom prvopočátku zapomněl?

Stát Palestina fakticky neexistuje a ve vytyčených hranicích OSN z roku 1947 už vůbec ne. Jaké uspořádání, které by vedlo k trvalému míru, je na stole? Nevím o žádném takovém návrhu.

Klid a mír v tomto regionu je i v našem zájmu nebo jsme snad připraveni platit více za ropu či plyn? Válka může rozvrátit celý Blízký východ s ohromným dopadem na naši ekonomiku. Svět je energeticky příliš křehký. Mám obavy, zda my sami jsme dostatečně moudří a rozvážní.

Hledal jsem prvopočátek problému a domnívám se, že i našel. Pokud máte jiné indicie, pak sem s nimi, ať může opět zavládnout klid a mír.Přehlížením problému se nestane, že problém zmizí. Ten jen po čase vystoupí z ještě větší silou. Klid a mír nebude nikdy tam, kde si nejsou lidé rovni. Pro začátek proto navrhuji ustavit stát Palestina.

Opravdovým ustavením Palestiny k míru na 111 %

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz