Hlavní obsah
Názory a úvahy

Do důchodu můžeme v 55 letech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Famm Vilém

Důchodci od řezbáře Oldřicha Unara z Poteče

Odchod do důchodu posuzujme pravdivou produktivitou práce.

Článek

Můj názor, zvláště v dnešní době, se vám může jevit jako sci-fi. Do důchodu máme přeci odcházet v 65 letech. Ještě je nám předkládáno, že by bylo lepší odcházet až v 70.

Za socialismu ženy odcházely do penze převážně v 55 letech, protože měly 2 děti. Muži nebyli tedy daleko toho, aby tak odcházeli taky. Tohle vše umožňovala zvýšená produktivita práce, která se projevila 23 let po válce v roce 1968, a to zavedením volných sobot. Pak už se produktivita práce nezvedala? Někdo nám tady bezostyšně lže, aniž by se začervenal.

Pozdější odchod do důchodu úspěšně prosazuje stará i nová aristokracie (ta historická spolu s hospodářskou) za pomoci byrokracie, jediné složky, které se nedotkl pokrok.

Všechny úseky lidské činnosti zaznamenaly navýšení své činnosti, jen byrokracie ne. Ta též dostala kalkulačky, počítače, ale ani tenhle pokrok nevedl ke zvýšení jejich produktivity.

Podívejme se jen poněkud zpět. Pamatuji, kdy v JZD v Kudlovicích se mlátilo obilí na dvou mlátičkách ve dne i v noci. Sice ne už lidé kosou, ale samovazy posekly a svázaly obilí. Pak se stavěly z nich mandely, které se musely naložit snop po snopu na vozy a přivést k mlátičce. Jaká to byla sláva, když se na poli objevil první kombajn.

Václav Smil ve své knize Jak svět doopravdy funguje ukázal na příkladu obilí, jak vše fungovalo dříve a nyní.

V roce 1801-2 voli, rozsévání ručně, kosení srpem, mlácení cepem. 10 minut na 1 kg zrní.

V roce 1901-4 silní koně, secí stroje, samovazy, mlátičky. 2 minuty na 1 kg zrní.

V roce 2021-silné traktory, kombajny. 2 sekundy na 1 kg obilí.

Tohle dokázalo zemědělství. Jiné obory nezůstaly pozadu.

Dnes nám televize zprostředkovává výrobu automobilů, kdy my sledujeme přímo koncert robotů na pracovišti. Připravují se již robotická pracoviště dříve naprosto nepředstavitelná a to výroba bot a textilu, látek, které se krčí, a není tedy jednoduché s nimi pracovat.

Jsme svědky velkého pokroku a velké chamtivosti mocných.

Proč nebudujeme společnost volného času? Ve volném čase jsme skutečně svobodní a volní. Opravdovou Samosprávnou společnost s internetovou tváří volného času. Všechny předpoklady pro to máme, jen ta chamtivost nám vše brzdí. Nehledá se pro, ale proti. Prostor je plný argumentů pro pozdější odchod do důchodu a ani jeden, který by nám ukázal pravý opak. Doufám, že svým příspěvkem tenhle obraz poněkud zbořím.

Robotizace, tak jako hospodářský pokrok okolo roku 1850, nám prostým lidem opět nic nepřinesla. Tohle už tu jednou bylo a stačilo. Nesmíme dopustit, by se tahle křivda na nás opakovala. Pokrok má sloužit všem.

Společnost se nepozná jen podle toho, komu patří výrobní prostředky, ale též podle danění. Zde je ukryt možný postup a tedy i posun naší společnosti. Zaměřme se tedy tímto směrem.

Do důchodu v 55 letech na 111 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz