Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fakta proti ekologickým slibům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Famm Vilém

Budoucnost přírody

Hledání ekologického řešení naší planety.

Článek

Fakta proti ekologickým slibům

Žaluji elity státu, žaluji elity států. Tohle všechno berte jako zlotřilý výkřik jednotlivce proti zlovůli mocných, nemocných a opilých mocí, kteří pohrdají nejenom obyčejnými lidmi.

Elity nás dotlačily podle svých faktů o oteplování planety k její záchraně, skrze vše řešící obnovitelné zdroje, naprosto přitom nezohledňují fakt nejdůležitější.

V roce 1800 nás byla 1 miliarda, nyní 8. Pokud dojde k oteplení a oceány zvednou své hladiny, přímořské krajiny budou zaplaveny. Nastane stěhování národů. Sami uznáte, že v případě 1 miliardy by byla situace daleko jednodušší. Jistě, potřebujeme technický pokrok ne k zastavení škodlivých plynů do ovzduší, ale k jeho snížení na hranici, kdy teplota nebude růst, ale bude se snižovat.

Tuším v roce 2018 časopis BioScience zveřejnil „Varování světových lídrů lidstvu: Druhá výzva.“ Lidstvo ničí a mrzačí zemi, tak varuje 15000 vědců. Takový dopis sepsali již před 25 lety. Nic se nestalo, a tak znovu upozorňují na změnu klimatu, odlesňování, ztrátu přístupu k čerstvé vodě, vymírání živočišných druhů na straně jedné a nekontrolovatelný růst lidské populace na straně druhé. Vědci ze 184 zemí světa se domnívají, že lidé spustili „globální katastrofu, šestou za přibližně 540 milionů let“.

Jak vše zvrátit? Jíst méně masa, méně se rozmnožovat a taky neplýtvat. Naopak více využívat obnovitelné zdroje.

23. 10. 2017 jsem na ČT 24 četl, že v Německu ubylo ¾ polétavého hmyzu.

Ceny nás nutí šetřit jak energie, tak i jídlo. Společnost se vrhla na obnovitelné zdroje jako všeléku na naši situaci, ale zcela neřeší věc zásadní a tím je 8 miliard lidí na této planetě.

Lidové noviny 6.-7. srpna 2016 zveřejnily studii skupiny Global Footprint Network, která sleduje, jak lidstvo čerpá své zdroje. Dle nich od 8. srpna budeme žít na dluh. Máme tedy 60 % a 40 % je na dluh. Prostá úvaha nám napovídá, pokud by bylo lidí o 40 % méně, dosáhli bychom vyrovnaného rozpočtu. Je načase s tím něco začít dělat. Nejlépe, aby každý stát stanovil svůj udržitelný počet. V dané zemi může žít jen tolik lidí, kolik jich daná země je schopna zásobovat potravinami, vodou a energií. Nyní můžeme opravdu hovořit o obnovitelných zdrojích.

Stavějme naši společnost na faktech, ne na slibech, které se nakonec ukazují, že věci neřeší, spíše komplikují a vedou nás do hospodářské katastrofy.

Elity naprosto zklamaly. Zaslepeny penězi, zaslepeny větší výrobou pro víc lidí, nás přivedly do propasti. Jejich chamtivost má ony zničující výsledky.

Lidské populaci je zapotřebí vyhlásit STOP STAV a vrátit se k 1 miliardě roku 1800.

Vyhlasme konec chamtivosti na 111 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz