Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak se zdá, polystyrén není zase tak úplně nezávadný

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Famm Vilém

Polystyrén v přírodě

Mikroplasty jsou vypuštěný džin z láhve, kterého nedokážeme vrátit zpět.

Článek

Tak si opět hovím ve svém obýváku, sleduji Jedno krásné letní odpoledne a tiše si, jen tak pro sebe, přemýšlím. Do očí se mi vkrádá dárek vnuka na letní horka, nový, tichý sloupový ventilátor. Vnuk nás obdaroval, protože tahle horka bychom měli přeci jen trávit příjemněji. My od doby, co jsme dům zateplili, náš starý ventilátor přesunuli do bezpečí sklepu. Nepotřebujeme ho. Pokud je nám horko, od toho máme náš malý bazén 3×5×1,3 metru, kde se ochladíme a pak můžeme čas trávit opět v domě, ráno vyvětraném se zataženými žaluziemi a okny.

U domu jsme napřed vyměnili okna, později došlo k zateplení střechy. Nakonec i sklep se dočkal nových oken, dveří a garážových vrat. Nakonec jsme zateplili celý dům. Na dotace jsme nedosáhli, to bychom znovu museli udělat střechu. I bez dotací díky tomu, že přitápíme dřevem místo plynu, naše úspory pomalu směřují ke dni, kdy budeme moci říct, že náklady se s úsporami již vyrovnaly.

Za úspěšným ochlazením domu stojí polystyren, látka která má být zcela bezpečná. Tohle jsem si alespoň do nedávna myslel taky. Zajímají mne však mikroplasty a zde jsem se dozvěděl, že i z polystyrenu vnikají ty prokleté mikroplasty.

Mikroplasty se nám ukládají v těle, neboť je dýcháme, pijeme i jíme. Objevili se již i v naší krvi, kde mají nežádoucí vliv na přenášení kyslíku. Je pravdou, že nevím zda se jedná i o částečky polystyrenu, ale tahle možnost se přímo nabízí.

Když soused zateploval, na našem dvoře se tvořily malé závěje zrnek polystyrenu, takže zcela určitě končily i v zahrádce. Věc mne nechávala klidným, protože drcený polystyren se běžně přidává k růstu květin. Dobře tedy, ale to jsem neznal pojem mikroplasty. Dnes, když slyším tohle slovo, již tak klidný nejsem. Tak mi na zahrádce rostou plody pro požití s mikroplasty.

S plasty jsme se dostali k mikroplastům, kdy jsme vlastně vypustili džina z lahve, kterého však vrátit nazpět do lahve už nedokážeme. My jsme si tak pod sebou nepodřezali větev, ale celý strom.

Nyní již jenom čekáme, co nám zvýšená koncentrace mikroplastů přinese. Miliony aut, praček denně chrlí do ovzduší, či našich vod, další miliardy mikroplastů.

Tak i zrnka polystyrenu se v zemi třou se zeminou a mění v menší a menší částečky. Je polystyren v nové konzistenci bezpečný?

Obávám se, že my budeme jen sledovat výsledky pozorování. To je tak vše, co zatím můžeme. Je snad nějaké řešení, které bude mikroplasty eliminovat?

Hledejme. Pátrejme. Myslím, že máme problém. Problém, na jehož počátku byl dobrý úmysl. Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly a mikroplast je jedním z nich.

Příroda si zcela určitě poradí a to s námi, či bez nás.

Sledujme mikroplasty na 111 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz