Hlavní obsah
Názory a úvahy

Všeobecné referendum je učebnicí demokracie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Famm Vilém

Musíme se učit.

Moudra nabírejme z různých směrů.

Článek

Jak jsem zjistil, názor na všeobecné referendum není jen souhlasné, ale i naprosto odmítavé, či urážející. Obyčejní voliči se mnohým nezdají pro opravdu odborné vyjádření, a přitom jsme svědky zpackaného Green Dealu. Migrace do Evropy se víc, než nepovedla. Elity se opravdu nepředvedly.

Jako hlavní důvod odporu jasně vítězí názor, že prostí lidé se neumí správně rozhodnout, a to by to pak vypadalo.

Do jedné roviny přesto kladu všechny lidi a všechna vzdělání. Každý z nás něco umí, je málo těch, co jsou úplně k ničemu. Vzpomeňte jen jak jste rádi v rukou opravdového odborníka, tím nemyslím jenom lékaře, ale i výborného řemeslníka.

Chci všeobecné referendum z prostého důvodu. Demokracie si v každém případě zaslouží své stoupence, ochránce, obdivovatele, zachránce, držitele tradic, následovatele, podporovatele, též působí na zvýšení morální odolnosti. Má však i své nepřátele, kteří ji chtějí zničit.

Kdo se nejlépe postaví za demokracii než ten, který je s ní plně spjat? Nestačí, aby člověk žil v demokracii, ale aby žil s demokracií.

My se zkrátka musíme demokracii učit. Hodně učit a to tak, až nám demokracie vejde pod kůži. To se však nestane, pokud se budeme jen dívat a pak jednou za čas budeme rozhodovat ve volbách. My musíme mít možnost svoji společnost kontrolovat. Dnešní volba je nedostatečná.

V prvobytně pospolné společnosti bylo zcela určitě nejvíc rovnosti, ve společnostech následujících vládly elity. Ostatní jen a jen poslouchali. Musíme si přiznat, že jsme tato období procházeli zcela porobeni, a tak se musíme nyní hodně učit. Kolik to bylo generací? Mnoho.

Nevolnictví se u nás zrušilo rozhodnutím císaře Josefa II. a to 1. 11. 1781. Robota se dočkala svého zrušení až 7. 9. 1848. Když se podíváte na tato dvě data, vidíte, že vlastně pocházejí z doby zcela nedávné. Až od těchto dní se lidi mohli poněkud svobodněji nadechnout a krůček po krůčku se nabyté svobodě učit. Od zrušení nevolnictví je to, řekněme, 10 generací, od dob zrušení roboty 7 generací. Jen tuto dobu žijeme svobodněji i když s různými výkyvy.

Dnešek si též žádá své, tak se podle toho musíme zařídit.

Rozhodovat ve všeobecném referendu se mi zdá být tou nejlepší školou, dennodenní školou. Ti, kteří se bojí, že lidé špatně rozhodnou, mají možnost svůj správný názor náležitě prezentovat, věci zkrátka vysvětlovat. Pro elity je jednodušší vládnout samostatně a bez nás, ale pak takovou společnost nenazývejme úplnou demokracií. Bez všeobecného referenda jsme jen poloviční demokracií a polovina je stále jen polovina.

My se tak musíme učit vládnout a elity musí lépe naslouchat, než začnou vysvětlovat své cíle. Všeobecné referendum nás nenaučí jen vládnout, ale i hospodařit. Musíme si uvědomit, že tomu všemu se nenaučíme přes noc.

Všeobecné referendum nás bude zkrátka více učit demokracii.

Potřebujeme všeobecné referendum na 111 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz