Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak vznikly české názvy měsíců

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Naši předkové museli žít v souladu s přírodou a podle toho také nazývali roční období. Když později rozdělovali rok do 12 měsíců, využili už zažité názvy.

Článek

Rok začínal v prosinci. Ten se podle lidové tradice mohl původně jmenovat prasinec podle zabijaček. Název by také mohl pocházet od konzumace prosa. Nejpravděpodobnější je ale původ ve slově prosinoti neboli prosvítat, probleskovat, protože v zatažených dnech slunce pouze prosvítá sinými mraky.

Leden a únor byly měsíci ledu, podle kterého se jmenuje leden. Původ slova únor je patrně ve slově noření, neboť „led v tom měsíci se noří, láme se a puká“ (Jungmann).

O březnu se většina lidí domnívá, že je odvozen od březosti ovcí a koz. Je však také možné, že je odvozen od břízy, která v touto dobou raší a dává mízu k pití. Dává to větší smysl i proto, že následující duben je měsícem, kdy raší dub.

Zajímavé je, že dnes slovo „máj“ díky K. H. Máchovi považujeme za poetický název pro květen. Je to však naopak. Slovo „máj“ se v různých podobách používá všude v Evropě a užívalo se i u nás. Slovo květen si vymyslel Jungmann při překladu francouzského básnického obratu „měsíc květin.“ Rychle se vžilo a původní máj zcela nahradilo.

Pro červen a červenec — neboli malý a velký červen — máme několik možných vysvětlení. Tím nejoblíbenějším je zrání neboli červenání ovoce v tomto období. Pravděpodobnější je původ od sbírání červce, který žil na koříncích chmerku vytrvalého a používal se k výrobě červené barvy. Může však také jít o výskyt včelích larev — červů.

Po období zrání následovalo období sklizně neboli siŕpsti, podle které se jmenuje srpen. Po sklizni začala říje — čas páření zvěře. Od té se proto odvozují názvy obou dalších měsíců: září — za říje říjen. Pak začalo padat listí a proto dodnes máme listopad — měsíc, kterým slovanský rok končil.

Václav Machek, Etymologický slovník jazyka českého, Academia, 1968. Prosinec. Archiv autora.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz