Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Matka Uganda“ porodila 44 dětí a řekla dost. Živí je sama, manžel utekl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Uganda Times, Creative Commons Attribution 4.0 International

Mariam Nabatanzi přivedla na svět 44 dětí, přežilo 38. Vysloužila si přezdívku „Matka Uganda.“

Mariam Nabatanzi Babiryeová je nejplodnější žena světa. Život neměla a nemá lehký. Rodiče ji provdali už jako dítě a manžela jí nevybrali nejlíp. Byl zlý, děti zanedbával a nakonec utekl nadobro.

Článek

Pohnuté dětství

Mariam Natabanzi nezná přesné datum svého narození. Nejspíš se narodila v roce 1980. Vypráví, že její matka rodinu opustila krátce po jejím narození. Otci vedle malé Mariam zanechala i pět jejích bratrů.

Otec si našel další ženu, která malou Mariam a její bratry neměla ráda. Mariam Natabanzi tvrdí, že dala jejím sourozencům do jídla rozdrcené sklo a zavraždila je.

Nešťastné manželství

Když jí bylo 12 let, rodiče ji provdali. Vůbec nechápala, že probíhá svatba. Myslela, že cizí lidé jenom přinesli dary. Z domu rodičů odešla s tetou. Myslela že jdou na procházku, ale teta ji předala jednomu z těch cizích lidí. Až v tu chvíli se malá Mariam dozvěděla, že to je její manžel.

Od rodičů mě koupil.
Mariam Nabatanzi Babiryeová

Brzy poté zjistila, že je polygamní násilník. Musela se starat o jeho děti z předchozích manželství. Když řekla něco, co se mu nelíbilo, zbil ji.

O rok později, ve 13 letech, mu porodila první dvě děti, dvojčátka. Těm bude letos 32 let. Pak přišla trojčátka, pak čtyřčátka. Nepřišlo jí to divné, v jejím rodu jde o obvyklou věc.

Můj otec zplodil s různými ženami celkem 45 dětí. Všechny se narodily jako paterčata, čtyřčata, dvojčata nebo trojčata.
Mariam Nabatanzi Babiryeová

Postupně se jí narodilo 44 dětí, z toho přežilo 38. Rodila patnáctkrát. Pětkrát se jí narodila čtyřčata, pětkrát trojčata, čtyřikrát dovjčata a pouze jednou měla jediné dítě, to poslední. To šlo ven císařským řezem. Letos je mu 7 let.

S dětmi jí manžel nikdy nepomáhal. Většinu času nebyl doma a vracel se pouze kvůli dalšímu plození. Nepřijížděl ani po porodech. Děti pojmenovával po telefonu. V roce 2015 zmizel úplně. Z hlediska rodiny je to prý spíš úleva.

Jsme jenom rádi. Mámina velká láska nám k životu stačí.
Charles Mussi, syn

Sterilizace

Lékaři její sklon k vícečetným těhotenstvím vysvětlili jako hyperovulaci způsobenou nadprůměrnou velikostí vaječníků, ze kterých se uvolňuje až 12 vajíček najednou.

Mariam Natabanzi si už okolo svého dvacátého roku přála přísun dětí zastavit. Po šestém porodu žádala lékaře o nějaký chirurgický zákrok, ale ten to nedoporučil. Vysvětlil jí, že snaha zastavit přísun vajíček by mohla vést k předčasnému úmrtí.

Vyzkoušela injekčně podanou hormonální antikoncepci. Ta jí ale způsobila nevolnosti, krvácení a dokonce upadla do komatu. Půl roku se léčila v nemocnici. Ve 23 letech, když už měla 25 dětí, žádala znovu o sterilizaci. Lékař jí vysvětlil, že má ještě příliš mnoho vajíček. Teprve když se jí narodilo čtyřicáté čtvrté dítě, lékař jí konečně podvázal vejcovody.

Početnou rodinu je těžké uživit

Její domácnost se skládá přibližně z 60 lidí. Vedle dětí a vnoučat jsou to také snachy. Jednou z priorit Mariam Natabanzi je platit školné. Pracuje jako kadeřnice, švadlena a bylinkářka. Mnoho dětí už také pracuje. Přesto jsou závislí na darech a almužnách.

Mým dětem toho chybí hodně, ale škola nikdy.
Mariam Nabatanzi Babiryeová

Starší děti jí snad pomohou s jejím velkým plánem: rozjet podnikání a založit rodinnou firmu.

Obdivuhodná žena

Pro nás Evropany je obtížné pochopit životní cestu a situaci „Matky Ugandy“ Mariam Nabatanzi. Domluvený sňatek, bezohledný manžel, genetická porucha a pověrčiví lékaři, to jsou čtyři hlavní důvody podivuhodného osudu a rozsáhlé rodiny, která je pro ni životní motivací a úžasným požehnáním. Zaslouží si ho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz