Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejplodnější žena v historii porodila 69 dětí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Popelavý, AI Midjourney

Vypadá to jako hodně dětí, ale pro paní Valentinu Vasiljevovou by to byl teprve začátek.

Neuvěřitelný počet dětí přivedla podle Guinessovy knihy rekordů na svět Ruska Valentina Vasiljevová v 18. století.

Článek

Manželé Fjodorovi žili v ruském městě Šuja. Fjodor Vasiljev byl rolník. O paní Valentině Vasiljevové toho bohužel příliš nevíme, ale vzhledem k počtu dětí je těžké si představit, že by nebyla žena v domácnosti.

Od roku 1725 do roku 1765 (kdy zřejmě zemřela) porodila dvacetsedmkrát. Těhotná tedy byla s přestávkami celkem 20 let. Každý z porodů byl vícečetný. Šlo o šestnáctery dvojčata, sedmery trojčata a čtvery čtyřčata.

Vynikající zdraví

Z 69 dětí pouze 2 zemřely v dětství a 67 se jich dožilo dospělosti. To je na osmnácté století v Rusku úžasné. Matky tehdy často umíraly při porodu a úmrtnost novorozenců byla obrovská. Možná paní Vasiljevová měla zprvu štěstí a pak už byla velmi zkušená rodička.

Pan Vasiljev i paní Vasiljevová zřejmě měli genetickou mutaci, která způsobuje vícečetné porody. K tomu oba manželé samozřejmě potřebovali taky pevné nervy a spoustu elánu.

Ostatně když paní Vasiljevová zemřela, Fjodor Vasiljev nepověsil plození na hřebík. Oženil se podruhé a s druhou ženou počal dalších 18 dětí, které přivedla na svět v osmi porodech.

Sám Vasiljev rekordmanem není ani zdaleka. Nejplodnějším mužem historie je Čingischán. Historici odhadují, že měl dětí okolo 2000. Na panu Vasiljevovi je tedy úžasné spíše to, že dokázal živit tak rozsáhlou rodinu.

Písemné důkazy

Případ dokládají dva písemné prameny: článek britského časopisu The Gentleman's Magazine z roku 1783, který má vycházet z dopisu sepsaného o 11 let dříve v Petrohradě anglickým obchodníkem. Druhým je zápis z Petrohradu z roku 1834, který zmiňuje dopis z roku 1772. Ten měl být sepsán v nikolském klášteře, kde mniši vedli matriku šujské oblasti.

Foto: neznámý autor, volné dílo

Nikolajevsk, cca 1880. Tady vedli matriční záznamy o dětech manželů Vasiljevových.

V roce 1878 pak francouzský časopis Lancet přinesl zprávu, že ruští akademici francouzským akademikům potvrdili existenci potomstva Vasiljevových, ale odmítli spolupráci.

Další rekordmanky

Ačkoliv příběh není zcela doložen a počet dětí paní Vasiljevové zní fantasticky, nemožný rozhodně není. Moderní rekord se paní Vasiljevové alespoň přiblížil: naše současnice Mariam Nabatanziová z Ugandy má ve svých čtyřiceti letech 44 dětí.

Každá matka si zaslouží úctu, ale tyto tři ženy jsou jako bohyně života. Až vám bude připadat, že máte těžký život, vzpomeňte si na matku Valentinu Vasiljevovou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz