Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč za komunismu nebyl toaletní papír

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mwinog2777, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Během pandemie covidu se někteří lidé pro jistotu předzásobili toaletním papírem. To za toaleťákové krize v roce 1988 nebylo možné. Tehdy toaletní papír neměl nikdo.

Vysvětlujeme, proč v socialistickém Československu došel toaletní papír a jak to lidé řešili.

Článek

Centrálně plánované hospodářství

V socialistickém Československu nefungovala tržní ekonomika, ale centrálně plánované hospodářství podle vzoru Sovětského svazu. Soudruzi připravovali prognózy, kolik jakého zboží bude potřeba. A také rozhodovali, za kolik se bude prodávat.

V odhadu potřeb společnosti se samozřejmě někdy pletli, takže vznikal nadbytek nebo nedostatek zboží. To byl případ toaletního papíru, který rychle docházel už v druhé polovině šedesátých let. Tehdy se ještě prodával skládaný. Tedy pokud se prodával.

Chceš-li býti dobrým Čechem, utírej si zadek mechem.
Žertovný pokřik z majálesu 1967

Komunistický režim tehdy pořídil novou výrobní linku pro papírenskou továrnu ve slovenském Harmanci. Tam začali vyrábět první československý ruličkový papír s logem labutě.

Kapacita harmanecké papírny vystačila až do osmdesátých let, kdy začala pokulhávat za spotřebou. Toho si plánovači zřejmě nevšimli. Papír se opět stával nedostatkovým zbožím, stály se na něj fronty.

Průšvih

Pak se stalo něco nepředstavitelného. Harmanecká papírna vyhořela. Najednou toaletní papír na trhu chyběl úplně. Centrálně plánované hospodářství na potřebu trhu reagovalo velmi pomalu.

Pokud se toaletní papír v obchodě objevil, okamžitě na něj vznikala nekonečná fronta. Dostalo se pouze na ty nejšťastnější.

Prodávaly se i role lesklého nesavého papíru, jehož používání ale bylo spíše kontraproduktivní. I tím ale lidé brali za vděk. A problém sami řešili, jak mohli. Nejčastěji používali nastříhané noviny.

Není papír, nejsou vložky. Co si dáme mezi nožky? My jsme holky z dědiny, postačí nám noviny.
Říkanka z konce osmdesátých let
Víte, proč nemůže být zadek v KSČ? Protože se setkává s Rudým právem jenom na záchodě a to ještě útržkovitě a pod nátlakem pravice!
vtip z roku 1988

Komunisté toaletní papír nesehnali ani u ostatních sovětských satelitů. Kupovali jej od Rakouska a Číny. Tím zčásti pokryli nedostatek. Mezitím pracovali na obnovení a navýšení výrobní kapacity, aby se roční spotřeba na obyvatele opět „přiblížila evropskému průměru.“

Komunistický režim už ale zachránit nemohli. Stížností obyvatel už bylo tolik, že by se jejich seznam nevešel ani na roli toaletního papíru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz