Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nahříval soudruh Talíř míčky Sportky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Artyom Vasiljev, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Televizní losování Sportky jsme ladili vždy v neděli dopoledne

„Losování sportky za socíku bylo podvod,“ traduje se v komunitě loterijních sázkařů. Výsledky loterie měl ovlivňovat soudruh Stanislav Talíř, zástupce státního podniku Sazka.

Článek

Sportka se v osmdesátých letech losovala jednou týdně, vždy v neděli dopoledne mezi pořady Studio Kamarád a Objektiv. Čísla byla nalepena na klasické ping-pongové míčky, které s lehkostí efektně létaly na míru vyrobeným osudím.

V roli moderátora se v průběhu let vystřídali třeba Miloš Frýba, Saskia Burešová, Zdena Vařechová a Alexandr Hemala. Samotné losování provedla pozvaná osobnost sportovního světa pomocí ovladače.

Losovaly se vždy dva tahy s oddělenými výhrami. Jejich platnost musel na závěr potvrdit zástupce státního podniku Sazka, který slosování sledoval spolu se státním notářem.

„Jsou vylosovaná čísla platná?“ zeptal se moderátor.

„Ano. Losování proběhlo v naprostém pořádku a vylosovaná čísla jsou proto platná pro oba tahy Sportky. Tím losování končím,“ odpovídal zaměstnanec provozního oddělení tehdejšího státního podniku. Diváci jej znali pouze jako „soudruha Talíře.“

Jak to tak u hazardu bývá, hráči loterie byli velmi pověrčiví a tajemného Talíře podezírali, že osudím manipuluje. Koneckonců by to bylo logické vysvětlení toho, proč vždycky vyhraje někdo jiný než oni. Když jednoho dne Talíř z pořadu bez vysvětlení zmizel, z podezření se stala konspirační teorie.

Foto: 01x07x2022000, volné dílo, Wikimedia Commons

Takto vypadala sázenka Sportky v roce 1984

U obrazovek i v hospodách u piva lidé probírali, že soudruha Talíře zatkla Veřejná bezpečnost, protože zahříval míčky. Se změnou teploty se měl měnit objem míčku, takže hůř prošel dírou z osudí.

Představa, jak slovutný soudruh v saku posílá štáb ze studia, aby „zkontroloval“ osudí, a rychle míčky nahřívá, je samozřejmě komická. Nesmyslnost fámy si ostatně můžete ověřit na ping-pongovém míčku doma: než by změnil velikost tak, aby to stálo za řeč, dříve se změnou teploty deformuje.

Fáma se nicméně rozšířila a ustála i návštěvu soudruha Talíře, v té době už důchodce, ve studiu. Moudří mužové toho dne večer nad půllitrem v hospodě vysvětlovali, že Sazka do studia poslala za zavřeného Talíře dvojníka…

Anketa

Hrajete loterie?
Účastním se losování
29,1 %
Kupuju si stírací losy
5,4 %
Losování i losy
4,6 %
Loterie mě nezajímají
60,9 %
Celkem hlasovalo 3024 čtenářů.

Zdroje: Vzpomínky pamětníků, Aha, Idnes

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz