Hlavní obsah
Zdraví

Proč lidé dál naivně věří, že homeopatika fungují?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ačkoliv jediným léčivým účinkem homeopatik je průkazně placebo efekt, jejich příznivci jim věří dál a odmítají sebespolehlivější důkazy. Co je k tomu vede?

Článek

Následující text je odpovědí na komentáře pod článkem Homeopatie je šarlatánství podporované státem, které vesměs pomíjejí realitu a uvádí údajné dobré zkušenosti s homeopatiky.

Přesvědčení příznivců homeopatik, že homeopatika fungují, je ve skutečností vírou. Vírou podobnou, jako jsou například víra v Boha, víra v konspirační teorie nebo víra v sebe a své dovednosti. Taková víra nemusí vůbec vycházet z reality, ale věřící se podle ní chová a brání ji.

Začne to důvěrou k autoritě

Na začátku každé víry v homeopatika je doporučení nějaké osoby, která je v oboru vzdělaná nebo v něm alespoň projevuje znalosti. Takovou osobou může být léčitel, lékař nebo lékárník, ale často je to známý nebo příbuzný, který uvádí vlastní zkušenosti a projevuje znalosti.

Přitom pokud homeopatika doporučuje lékař, patrně je vnímá jako placebo. Pokud je doporučuje lékárník, patrně prostě prodává. A pokud je doporučuje léčitel nebo známý, s nejvyšší pravděpodobností je prostě pomýlený.

Nemůžete věřit všemu, co lidé říkají. Ani když to říkáte vy.
Jefferson Smith, spisovatel

„Alespoň je vyzkoušej. Uškodit ti nemůžou a ověříš si, že fungují,“ tak nějak může třeba znít doporučení kamarádky, která homeopatikům věří. Jenže s homeopatiky je to tak trochu jako s jezinkami z pohádky, které slibují dovnitř strčit pouze dva prstíky, ale nakonec Smolíčka unesou a pozřou. Jakmile se totiž člověk rozhodne dát homeopatikům šanci, vystavuje se několika druhům kognitivních omylů, takže jej homeopatie zcela pohltí.

Placebo efekt

I při použití neúčinné terapie jako je homeopatie se může zdravotní stav pacienta zlepšit v důsledku víry, autosugesce a pocitu, že se mu dostává péče. To vše totiž pacienta zklidňuje. Zklidnění může mít kladný vliv na procesy v jeho těle a v důsledku toho léčit. Největší vliv má placebo na potíže psychického původu, včetně některých vyrážek a alergií na jídlo.

Placebo efekt může dokonce léčit potíže u velmi malých dětí, které ani nemohou chápat, oč jde. Děje se to v těch případech, kdy byly potíže způsobeny přenosem emocí z rodiče na dítě. (Prokázány jsou například alergie na jídlo v důsledku úzkostí rodiče.) Pokud tedy rodič podá dítěti placebo a v očekávání účinku se sám uklidní, dítěti mohou potíže ustoupit.

Zdánlivá zkušenost

Člověk, kterému nemoc ustoupí po podání homeopatik, se bude přirozeně domnívat, že to způsobila homeopatika. Pozitivní vývoj je přitom způsoben placebo efektem nebo prostě tím, že nemocný užil homeopatika těsně před koncem nemoci, takže vyléčení s homeopatiky ani nemá souvislost. (Doporučení „užívejte při prvních příznacích“ na balení homeopatik proti nachlazení tak vlastně můžeme vnímat jako doporučení, kdy homeopatika užívat, aby v nás vznikl dojem, že pomohlo.)

Do sféry zdánlivé zkušenosti můžeme počítat i první pokusy zakladatele homeopatie Hahnemanna, který tehdy mj. zaměnil horečku s podchlazením a věřil, že ředěním léčivé látky zvyšuje její účinnost. A patří sem i většina ostatních homeopatických „objevů“ a studií.

Nejvíce zpochybňujte to, čemu si přejete věřit nejvíc.
Penn Jillette, kouzelník

Efekt potvrzovacího zkreslení

Člověk přirozeně upřednostňuje ty informace, vzpomínky a úhly pohledu, které potvrzují jeho názor. Uživatel homeopatik si vybavuje spíše případy, kdy se po homeopatikách vyléčil, i kdyby to bylo pouze jednou z deseti užití homeopatik. A ignoruje důkazy, že homeopatie nefunguje.

Iluze skupinové shody

Člověk má sklon považovat své názory, myšlenkové pochody a svůj úsudek za v lidské populaci rozšířené, běžné a přiměřené. Pokud pak narazí na osobu s názorem, který jeho názoru odporuje, má sklon takovou osobu považovat za pomýlenou bez ohledu na to, že její názor je podložený a průkazný.

Efekt zpětného rázu

V důsledku potvrzovacího zkreslení a iluze skupinové shody může snaha někoho přesvědčit o nesprávnosti jeho názoru způsobit opačný důsledek, tedy jej paradoxně v mylném názoru utvrdit.

Přesto věřím, že má smysl tyto informace šířit jako osvětu a prevenci, aby si homeopatická víra v nejdražší cukr na světě nezískávala další platící ovečky.

_______________

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz