Hlavní obsah
Aktuální dění

Takto by Severní Korea zaútočila na Jižní Koreu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Licence Adobe

V lednu Kim Čong Un oznámil, že už není naděje na mírové sjednocení a Jižní Koreu považuje za nepřátelský stát. Válka spíše nehrozí, ale USA mají analýzy, jak by případný severokorejský útok vypadal.

Článek

Možnost invaze z podzemí je minulost

V osmdesátých letech Jižní Korea objevila invazní tunely tak široké, že by jimi mohly projíždět tanky a prošlo by jimi až 30000 vojáků za hodinu. V devadesátých letech jihokorejská armáda oznámila, že tunelů je 27 a po dalších stále pátrá.

Vzledem k jejich vyzrazení Severní Korea od plánu podzemní invaze ustoupila a pro případ, že by Kim Čong Un zavelel k útoku, mají tradičnější plán, který v lecčems připomíná ten z roku 1950.

Bezjaderně

Útok na jih by Severní Korea provedla bez varování, aby využila momentu překvapení. Nepoužila by jaderné zbraně. Ty by si ponechala jako prevenci protiútoku a jaderné eskalace.

Ničivé údery

Nejprve by vystřelila balistické střely na americké základny v Jižní Koreji, Japonskuna Havaji. Současně by dělostřelectvo v blízkosti demilitarizované zóny ostřelovalo města a vojenské základny na jihu. Rakety země-země by ničily cíle mimo dostřel artilerie.

Komanda výsadkářů z vrtulníků přepadnou vojenské základny a další klíčové objekty. K jejich úkolům by patřilo zajímat Američany jako rukojmí.

Invaze

Ve druhé fázi by hranici překročila invazní armáda. Skládala by se z tisíců tanků a obrněných vozidel následovaných pěchotou. Současně by z letadel seskakovaly tisíce parašutistů.

Tyto jednotky by drtily zbytky odporu a zabíraly území. Jak by se probíjely dále na jih, na dobitém území by docházelo k obnově pořádku a zajišťování potravy pro osvobozené obyvatelstvo.

Obrana

Popis útoků zní přesvědčivě. Jak by to zvládla společná korejsko-americká obrana?

Útok dělostřelectva by nedokázala zastavit. Ten by způsobil obrovské ztráty na životech a nepředstavitelné materiální škody, zejména v desetimilionovém Soulu, který je z hranice na dostřel.

Ostatní aspekty útoku by ale uspěly stěží. Podle Američanů, kteří v Koreji sloužili, se Jihokorejci neustále chovají tak, jako by invaze měla nastat každým okamžikem. V neustálé pohotovosti jsou i americké základny.

Balistické střely i rakety země-země by s velkou pravděpodobností byly sestřeleny. Výsadkáře i invazní armádu dokážou obránci zastavit.

Invaze by Jihokorejcům způsobila velké ztráty, ale Severní Koreu by vyčerpala úplně.

Politika zastrašování

To vše si nejspíš uvědomuje i Kim Čong Un a invazi ve skutečnosti neplánuje. Svými siláckými řečmi jednak nastavuje vnitřní politiku svého státu, jednak zastrašuje jih. Přitom využívá vratké geopolitické situace, kterou cloumá jeho spojenec Vladimir Putin.

Po Putinově dnešní návštěvě v Koreji můžeme čekat další vyostření Kimovy rétoriky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz