Hlavní obsah
Lidé a společnost

Srovnejte skutečný MASH s tím ze seriálu. Nemocnici do Koreji vyslala i ČSR

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: US Army / volné dílo

Armádní zdravotníci 1. září 1951 přesouvají zraněného vojáka z vozu 568. sanitní jednotky do ošetřovacího stanu MASH 8225. Všimněte si hor na pozadí. Lokace pro seriál štáb volil tak, aby věrně připomínaly skutečná působiště nemocnic MASH v Koreji.

Seriál MASH si české diváky získal prvky komedie, dramatu i filozofie. Věrně ukazuje systém příjmu i třídění pacientů a další prvky války. Polní nemocnice do Koreji vyslaly USA i ČSR.

Článek

Na legrácky nebyl čas

V jedné epizodě MASH se kapitán Hawkeye Pierce vrací z „konkurenční jednotky“ 8063. Tvrdí, že osazenstvo 8063 ho považovalo za nudného. A tak to vypadá, že seriálový 8063 je ještě bláznivější než MASH 4077 - Nebo nás vtipálek Hawkeye pouze vodil za nos?

Druhá možnost je pravděpodobnější. Skutečné jednotky MASH (mobilní armádní chirurgická nemocnice) včetně 8063 by totiž tak volně jako 4077 v seriálu fungovat nemohly. Bylo by to proti armádním regulím a velitelé by klauna v županu nedokázali ochránit, ať by byl sebelepším chirurgem. Co je důležitější, osazenstvo na nějaké srandičky a akce nemělo čas. Nemocnicí procházelo až 600 zraněných denně.

Foto: US Army, volné dílo

Skupinová fotka důstojníků MASH 8063, jednotky, kterou často zmiňovali i protagonisté seriálu. Herci seriálu se fotili podobně. Autentické v seriálu byly uniformy, stany i rozložení tábora.

O zraněné se ve skutečné jednotce MASH staralo 12 důstojnic - sester a asi 90 vojáků nejrůznějších lékařských i nelékařských zaměření, a především 10 důstojníků - lékařů, z nichž každý musel operovat až desítky zraněných denně.

Foto: US rmy, volné dílo

Vojáci před velitelstvím skutečného MASH 8063. Podobal se jeho velitel seriálovému plukovníku Potterovi?

Průkopníci válečné medicíny

V druhé světové válce se ukázalo, že přeprava zraněných do nemocnic v týlu je příliš pomalá, takže téměř nesnižuje míru úmrtnosti.

Korejská válka proto byla první, ve které armády používaly polní nemocnice v těsné blízkosti frontové linie.

Zraněné často přepravovali vrtulníkem. Už v průběhu přepravy se jim věnoval vojenský lékař, jehož úkolem bylo především zraněné stabilizovat.

Foto: US Army, volné dílo

Vrtulník u skutečného MASH 8063. I tady se seriál držel reality. Na heliport běželi protagonisté třídit raněné na začátku každé epizody

V MASH pak pro zraněné udělali, co mohli. Vzhledem k obrovské vytíženosti (až 60 zraněných na lékaře a den) to nemuselo být moc.

Díky tomu ale jednotky MASH hrály velkou roli v rozvoji systémů resuscitace, přepravy zraněných, skladování a transfuze krve, evakuace pacientů, a především třídění pacientů - triáže.

Kapacita MASH často přísunu zraněných nestačila a lékaři se museli rozhodovat, kterému pacientovi se věnovat dřív. Tomuto dilematu čelili lékaři už v obou světových válkách, ale teprve v polních nemocnicích se rozvinul systém výběru, který lékaři používají dodnes.

Foto: US Army, volné dílo

Skutečný operační sál MASH. Ten v seriálu byl věrný skutečnosti, pracovalo na něm ale méně chirurgů.

První rozhodnutí učinil zdravotník na frontě - po základním zraněné posílal buď znovu do boje, nebo vrtulníkem do MASH. Vrtulníkem jako první odletěli vojáci, kteří potřebovali urgentní ošetření. Ostatní čekali na další vrtulník nebo jeli vojenskou sanitkou.

V MASH se pak lékaři rozhodovali na základě principu „život má přednost před končetinou, funkce před vzhledem.“ V podstatě postupovali od nejvážnějších zranění k nejlehčím.

Pořad byl pro Američany ventil

Televizní seriál MASH běžel v průběhu vietnamské války, kdy se společnost potřebovala vyrovnávat se smrtí blízkých a hrůzami skutečné války. Seriál, který se postupně rozvíjel z jednoduché komedie ve filozofické drama odlehčené komediálními prvky, Američanům náročná témata odlehčoval, aniž by snižoval jejich význam.

Jeho popularita postupně rostla. Ačkoliv první řada byla spíše neúspěšná, poslední díl se tehdy stal nejsledovanějším televizním pořadem v historii.

Foto: Matt Sachtler. Via Trycatch, CC BY-SA 2.0.

Státní park Malibu Creek v USA, kde se natáčel seriál. Na fotce vrak sanitky z natáčení a pamětní cedule, která tu stojí od roku 2008.

Československá polní nemocnice v Koreji

Polní nemocnice mimochodem nepoužívali jen Američané. Na druhé straně u Severních Korejců dokonce v letech 1952-1953 fungovala Československá polní pohyblivá chirurgická nemocnice.

ČSR Severní Koreu podporovalo od začátku války. Posílalo materiální pomoc, přijímalo válečné sirotky a severokorejské studenty.

Tuto pomoc Severní Korea vysoce cenila, ale Sovětský svaz ji považoval za nedostatečnou.

ČSR podle něj v internacionální pomoci zaostával za Bulharskem, Rumunskem a Maďarskem, které do boje vyslaly polní nemocnice, a tak Ústřední výbor KSČ pověřil ministra obrany, Gottwaldova zetě Alexeje Čepičku, aby nemocnici vypravil.

Foto: US Army, volné dílo

Letecký pohled na mobilní polní chirurgickou nemocnici MASH 8063

Byla určena pro 500 pacientů a pracovalo v ní 30 lékařů převážně z Ústřední vojenské nemocnice a Vojenské lékařské akademie.

Nemocnice na dvou lokacích v blízkosti fronty provedla celkem okolo 900 složitých operací a umožnila návrat 594 zraněných do boje.

Později sloužila především civilnímu obyvatelstvu. Pomáhala budovat severokorejské zdravotnictví a vychovávat jeho lékaře. Byla prohlášena za nejlepší týlovou nemocnici v Koreji.

Podobně jako americké MASH, i ona se stala článkem vývoje k současnosti, kdy české i americké polní nemocnice patří ke světové špičce.

Znělka seriálu MASH

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz