Hlavní obsah
Lidé a společnost

Theodore Roosevelt s atentátníkovou kulkou v prsou přednesl projev, ale prezidentské volby prohrál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Milwaukee Journal Sentinel File photo Oct. 14, 1912, Public domain, via Wikimedia Commons

Theodore Roosevelt krátce po atentátu 14. 10. 1912. Je zraněný zásahem do prsou a krvácí, ale přednáší dlouhý projev o významu pokroku. Amerika šílí.

Theodore Roosevelt, vedle Donalda Trumpa jediný kandidát na prezidenta USA, který vyšel z pokusu o atentát poměrně ve zdraví, volby nakonec prohrál.

Článek

Republikán Theodore Roosevelt se stal prezidentem USA v roce 1901, když z pozice viceprezidenta nastoupil za zavražděného prezidenta Williama McKinleyho. Jako prezident byl vnímán pozitivně, odsloužil dvě volební období, a i po odchodu z Bílého domu si udržel obrovskou popularitu.

Jako svého nástupce doporučil Williama Howarda Tafta a tomu pomohl k vítězství. Po volbách se ale ukázalo, že Taft bude samostatný a nenechá si od něj do svých rozhodnutí mluvit. Navíc se začal projevovat konzervativněji než pokrokový Roosevelt. Ten to od Tafta vnímal jako zradu.

Foto: Pach Brothers, volné dílo, via WMC

Prezident Theodore Roosevelt s rodinou na zahradě Bílého domu, 1903. Kolorováno.

Republikánské primárky

Proto se před dalšími volbami rozhodl proti Taftovi kandidovat v republikánských primárkách. Zcela zastínil původního kandidáta pokrokového křídla, v primárkách ale přesto drtivě prohrál. Republikánští voliči chtěli ctít ústavní zvyklost, že prezident slouží nanejvýš dvě volební období. Tu založil už první prezident USA George Washington.

Hlas je jako puška. Jeho užitečnost odvisí od toho, jak jej použijete.
Theodore Roosevelt

Pokroková strana

Roosevelt se neúspěchem nenechal odradit a spolu s dalšími progresivními republikány založil Pokrokovou stranu. Ta kandidovala do parlamentu a sám vyhlásil kandidaturu na prezidenta. Sliboval prosadit například práva žen, sociální pojištění, osmihodinovou pracovní dobu, nemocenskou, registraci lobbistů a prvky přímé demokracie.

Kampaň působila velmi úspěšně. Dařilo se mu k sobě lákat voliče republikánů. Jeho šance rostly.

Problémem ale bylo, že Demokratická strana do boje vyslala Woodrowa Wilsona. Ten také připravil pokrokový program. Plán přetáhnout pokrokové voliče demokratů se proto Rooseveltovi nezdařil. Tématem kampaně přestala být otázka, zda realizovat progresivní reformy, ale jak je realizovat.

Konejte. Využijte přítomný okamžik. Člověk nemá být jako škeble.
Theodore Roosevelt

Atentát

14. října 1912 na Roosevelta vystřelil pomatený atentátník John Shrank a trefil jej do hrudi. Kulku zpomalil průlet ocelovým pouzdrem na brýle a přehnutým padesátistránkovým textem proslovu Věc pokroku je větší než kdokoliv z nás. Uvízla Rooseveltovi v prsním svalu.

Foto: neznámý, volné dílo, Library of Congress, via Flickr a WMC

Prostřelené listy proslovu, který měl Roosevelt v náprsní kapse. Kdyby si býval připravil kratší řeč, kulka by zasáhla životně důležité orgány.

Roosevelt se z bolesti nezhroutil. Zabránil lynčování atentátníka a ptal se ho, proč to udělal. Ten odpovědět nedokázal. Jednak byl v šoku, jednak možná ani nebyl schopen pojmenovat důvody, proč se kandidáta na prezidenta pokusil zabít. Když Roosevelt nedostal odpověď, přikázal, ať ho odvedou. A začal se věnovat sám sobě.

Jako zkušený lovec měl dostatečnou znalost anatomie, aby věděl, že když nekašle krev, kulka nezasáhla plíce. Přes bolest a krvácení z hrudníku proto odmítl ošetření v nemocnici a přednesl svůj projev. Mluvil devadesát minut.

Foto: Richard Cuninghame, volné dílo, via WMC

Theodore Roosevelt byl známý lovec. Díky svým zkušenostem se zvěří strefenou do hrudníku poznal, že jeho zranění není životu nebezpečné. Na snímku je zcela vpravo, vlevo jeho syn Kermit.

Stal se hrdinou. Veřejnosti imponovala jeho statečnost i to, že zabránil lynči atentátníka. Republikán William Howard Taft a demokrat Woodrow Wilson gentlemansky přerušili kampaň a počkali, až se Theodore Roosevelt dá do pořádku.

Volební výsledky

Popularita způsobená atentátem ani gentlemanství protivníků Rooseveltovi nestačily. Roosevelt obdržel důvěru 4,1 milionu voličů, což představovalo 27 % všech odevzdaných hlasů a 88 volitelů. Tím rozdrtil Tafta, který s 3,5 miliony voliči, tedy 23 % hlasů, dosáhl pouze na 8 volitelů. Jako pomsta republikánům to bylo slušné. Jenže Woodrow Wilson obdržel 6,3 milionu hlasů. Podpora 42 % voličů mu zajistila hlasy 435 volitelů a drtivé vítězství ve volbách.

Foto: neznámý, volné dílo, Woodrow Wilson presidential library, via WMC

Když se dva perou, třetí se směje. Díky rozkolu Republikánské strany ve volbách hladce vyhrál kandidát demokratů Woodrow Wilson. Ve druhém funkčním období bude s profesorem Tomášem Masarykem probírat poválečné uspořádání Evropy.

Konec Pokrokové strany

Ve volbách do parlamentu pak Pokroková strana zcela propadla. Nikdy se jí nepodařilo vybudovat infrastrukturu, která by jí umožnila stát se konkurenceschopnou. Nikdy nezískala žádné poslance a v roce 1920 zanikla.

Theodore Roosevelt zemřel ještě o rok dříve. Bylo mu pouze 60 let. Je možné, že k jeho smrti přispělo, že mu lékaři raději nevyňali atentátníkovu kulku z prsou.

Zůstává jedním z nejlépe hodnocených prezidentů USA a také nejmladším jejich prezidentem vůbec (tato pozice bývá nesprávně přisuzována J. F. Kennedymu).

Foto: neznámý, volné dílo, Britské muzeum via WMC

Theodore Roosevelt si z vlaku podává ruku s domorodým indiánem. Byl moudrý civilizovaný člověk. V roce 1906 obdržel Nobelovu cenu míru.

Většinový systém

USA mají většinový systém, který nepřeje novým stranám a nezávislým kandidátům. Od svého vzniku USA pozvolna směřovaly k systému dvou stran, který začal fungovat od šedesátých let 19. století. Od té doby je Theodore Roosevelt jediným kandidátem třetí strany, který ve volbách dopadl lépe, než kandidát velké strany.

Systém dvou stran vede k paradoxům jako je ten letošní, kdy si velká část společnosti z dvou kandidátů neumí vybrat, ale alternativu nemá.

Ozývá se stále více hlasů po změně směrem k poměrnému systému. Potíž je, že by s ní musely souhlasit právě ty dvě velké strany, které se díky většinovému systému střídají u moci už přes 160 let.

Foto: American Press Association, volné dílo, via WMC

Rooseveltova obezita možná přispěla k jeho smrti v poměrně nízkém věku 60 let. Veřejnost mu přezdívala familiárně „Teddy.“ Vzhledem k jeho podobnosti s medvídkem se pak „teddy bear“ ujalo jako výraz pro plyšové medvědy.

Paralely s atentátem na Trumpa

Několik dnů po atentátu na Donalda Trumpa se hovořilo o tom, kolik podobností nese s atentátem na Theodora Roosevelta.

Oba se stali terčem atentátu jako kandidáti, kteří už dříve prezidentský úřad vykonávali. Oba z nich atentát pouze náhodou přežili. Oba jsou tahouny svých stran a kampaní. Oběma pak událost přinesla body u veřejnosti. Tím však podobnost končí.

Charakter je dlouhodobě rozhodujícím faktorem úspěchu v životě lidí i národů.
Theodore Roosevelt

Roosevelt byl v době atentátu o více než 20 let mladší a byl morální autoritou. Přesto mu jako kandidátovi třetí strany ani nárůst popularity způsobený atentátem nemohl stačit k vítězství.

Naopak starý křivácký Donald Trump je sice teoreticky o hodně slabší kandidát než Roosevelt, ale místo zakládání nové strany si přes debakl v roce 2020 ponechal vliv v Republikánské straně. Dokonce celé čtyři roky pracoval na tom, aby jej posílil.

Díky tomu může nárůst popularity způsobený atentátem přetavit v rozhodující výhodu a vyhrát volby. Zda se mu to povede, zjistíme až za několik měsíců.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz