Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fred Trump zanechal synovi Donaldovi miliony, realitní impérium i narcismus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gotfryd, Bernard, Knihovna Kongresu USA, volné dílo, via WMC

Fred Trump se synem Donaldem v Central Parku, 1986. „Otec byl můj nejlepší přítel,“ řekne později Donald Trump. Otci se za jeho života snažil zavděčit a připodobnit za každou cenu. Odměnou mu byl miliardový majetek. „Jsi král,“ učil ho Fred Trump

Za povahou i majetkem Donalda Trumpa stojí jeho otec a dědeček, pilní ale bezohlední lidé, kteří vždy budovali majetek za každou cenu. V rodině pro ně bylo nejdůležitější, kdo ponese jejich odkaz.

Článek

Děda Friedrich

Dědeček 45. prezidenta USA se jmenoval Friedrich Drumpf a pocházel z Německa. Do USA se přestěhoval v roce 1885 a zbohatl tam na Klondiku díky zlaté horečce. Správně totiž pochopil situaci a nehledal zlato, nýbrž zakládal restaurace, hotely a bordely pro zlatokopy.

Vzal si Němku Elizabeth Christovou a po narození první dcerky Elizabeth se chtěli usadit v Bavorsku. Jenže odchodem do USA se Drumpf vyhnul službě v armádě. Bavorské úřady Fridricha označily za nežádoucího. Brzy na to dokonce přišel o německé občanství a vrátil se s rodinou do New Yorku.

Foto: Asahel Curtis, volné dílo, via WMC

Lidé poblouznění zlatou horečkou se vydávají na Klondike s vidinou snadného zbohatnutí. Střechu nad hlavou, stravu a povyražení jim tam je připraven nabídnout Friedrich Drumpf, děd 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. Oni nezbohatnou, ale on ano.

Tam se jim v říjnu 1905 narodil syn Frederic Christ (Fred), pozdější otec Donalda Trumpa. Třetí dítě, John George, se narodilo v roce 1907. Doma mluvili německy.

Friedrich vychovával staršího Freda k tomu, aby po něm převzal podnikání. Peníze, které vydělal na Klondiku, investoval do nemovitostí v New Yorku.

Trumpovi ze Švédska

Během první světové války totiž v Americe vládly protiněmecké nálady. V roce 1914 si rodina raději změnila jméno z Drumpf na Trump. Držela se stranou a skrývala svůj německý původ. Friedrich začal tvrdit, že pochází ze Švédska. Lži se pak jeho syn Fred a vnuk Donald drželi desítky let, než jim na to přišli novináři.

Foto: neznámý autor, volné dílo, via WMC

Již jako rodina Trumpových přibližně v roce 1915. Zleva Fred Christ, Friedrich, dvě Elizabeth a John George.

Fredova kariéra

Na budování vysněného impéria ovšem osud Friedrichovi nedopřál mnoho času. V roce 1918 se stal jednou z prvních obětí pandemie španělské chřipky. Zanechal za sebou majetek 31000 dolarů a rozjeté podnikání, o které se začala starat Elizabeth starší a s ní dvanáctiletý Fred.

Po první světové válce se lidé stěhovali do měst a přišla velká vlna přistěhovalců. Zájem o bydlení byl enormní. Elizabeth a Trump zvyšovali nájmy a na parcelách, které nakoupil Friedrich, nechávali stavět nové domy. Byznys kvetl.

Fred Trump studoval, ale spíše z povinnosti, „kvůli papíru.“ Místo učení nebo zábavy po škole pracoval. Živil se mimo jiné jako poslíček, kamelot i nosič golfových holí. Ze všeho nejvíce jej však zajímalo stavitelství.

Jako dítě jsem si nejradši hrál s kostkami a stavebnicemi.
Frederic Christ Trump

Účastnil se proto večerních kurzů tesařství, instalatérství a dalších. Šel za svým snem. V roce 1921, tedy v 15 letech, se rozhodl stavět garáže. Ty do té doby nebyly potřeba, ale s rozmachem automobilismu poptávka po nich stoupala. Jelikož ještě nebyl způsobilý k právnímu jednání, firmu založil s matkou. Společnost Elizabeth Trump & Son rychle prosperovala. Jednou se z ní měla stát Trump Organization, která je páteří podnikání Trumpových dodnes.

V roce 1923 pak Elizabeth synovi půjčila 800 dolarů, za které postavil rodinný dům. Ten pak prodal za 7000 dolarů. Ze zisku stavěl další domy a už bylo jasné, že bude v životě úspěšný.

Foto: neznámý, volné dílo, via WMC

Brooklyn v roce 1923 nepřipomíná dnešní čtvrť rušného velkoměsta. Zde Fred Trump začal budovat své impérium, které trvá i po sto letech.

První opravdu velký obchod však realizoval až o 10 let později. Všiml si nového trendu samoobslužných prodejen a založil jeden z prvních řetězců v New Yorku. Pojmenoval jej Trump Market, slogan zněl „Obsluž se a ušetři.“ Už za půl roku Trump Market s obrovským ziskem prodal.

Využil ho k dalšímu podnikání. Soustředil se na nákupy firem v potížích. Těch byla na trhu spousta, protože vrcholila hospodářská krize. Američané přicházeli o práci a firmy krachovaly. Největším Trumpovým obchodem byla koupě hypoteční divize zkrachovalé korporace s velkým realitním portfoliem, které pak výhodně rozprodal.

Rodina

Fred Trump se do skotské imigrantky Mary Anne zamiloval na první pohled na party někdy během roku 1935.

Mami, potkal jsem ženu, kterou si vezmu.
Frederic Christ Trump v den, kdy potkal Mary Anne MacLeodovou

Do té doby Mary Anne v USA nedařilo. Pracovala jako služka. Ačkoliv v oddacím listě stálo, že je americká občanka, ve skutečnosti zřejmě občanství získala až v roce 1942. Po seznámení s Fredem Trumpem a před svatbou sním, se vydala domů do Skotska, vybavená návratovým vízem. To bylo určeno pouze pro imigranty, kteří měli zažádáno o americké občanství.

Mami, potkala jsem muže, kterého si vezmu.
Mary Anne MacLeodová na návštěvě doma ve Skotsku

Vzali se začátkem roku 1936 v presbyteriánském kostele. Šlo o menší svatbu o 25 hostech.

V letech 1937 až 1948 se Trumpovým postupně narodilo pět dětí: Maryanne, Fred Christ jr., Elizabeth, Donald John a Robert. Fredovo podnikání měl původně zdědit nejstarší syn Fred junior, ale jak víme, dopadlo to jinak. K tomu se ještě dostaneme.

Jako otec byl Fred přísný až despotický. Nastavil jasnou večerku. Večer se Mary Anne ptal, jak se děti chovaly. Pokud to uznal za vhodné, přísně je trestal. Nechával je sbírat vratné lahve na staveništích. Chlapce nutil roznášet noviny, ale pokud pršelo, vozil je po jejich trase řidič limuzínou.

Vznik impéria

Během druhé světové války byl Fred ještě opatrnější než jeho otec během té první. Dával si bedlivý pozor, aby vycházel s židovskými nájemníky.

Foto: Brooklyn Eagle, volné dílo, via WMC

Fred Trump (zcela vlevo) se za druhé světové války obával negativní publicity kvůli svému německému původu. Přesto až do konce čtyřicátých let nosil hitlerovský knírek. Fotku pořídil v prosinci 1941 fotograf brooklynských novin na charitativní akci ve prospěch židovských rodin.

Našel si kontakty v armádě a získal zakázky. Budoval kasárna a byty, s koncem války se přeorientoval na levné bydlení pro veterány. V roce 1954 prezident Eisenhower zahájil tažení proti čachrům developerů a Trump byl jeden z nich. Bylo zjevné, že sám sobě pronajímá budovy za přemrštěný nájem, ale dokázal se z toho vymluvit a průšvih zamést pod koberec.

V tomto období už zaměstnával stovky dělníků, byl považován za předního developera a vydělával velké peníze. Jeho největší projekt zahrnoval 27000 laciných bytů a řadových domků. Nerad ale danil, a tak velkou část z jeho zisku oficiálně přiznávaly jeho děti. Malý Donald od 3 let „vydělával“ 200 tisíc dolarů ročně.

Finanční hodnota v rodině určovala sebehodnotu, cena majetku byla rovna ceně člověka. Čím více Fred měl, tím byl lepší. Pokud by někomu něco dal, ten člověk by se zlepšil a on zhoršil. Tomuto přístupu naučil i Donalda.
Mary L. Trumpová, Příliš mnoho a nikdy dost: Jak má rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže světa

Ve skutečnosti se Donald Trump do podnikání svého otce zapojil až s dosažením plnoletosti v polovině šedesátých let. V té době se o Fredovo podnikání znovu zajímali newyorští vyšetřovatelé. Uznávaný developer, který sklízel obdiv a úctu za poskytování bydlení v letech krize a války, tentokrát čelil podezření z nadhodnocování nákladů. Díky tomu by platil nižší daně a čerpal vládní granty z programů, z nichž jeden kvůli tomu skončil. Podezření se ale neprokázala.

Foto: neznámý ilustrátor, volní dílo, Boston Public Library via WMC

Steeplechase Park na Coney Islandu. Trump jej koupil v roce 1965 za 2,3 milionu dolarů a zahájil demolici. Tvrdil, že zde bude stavět velké rekreační a kongresové centrum. Město New York se snažilo park získat zpět. V soudních tahanicích nejprve vítězil Trump, vysoudil dokonce 1,3 milionu dolarů. Po dalších několika letech ale město park přece jen dostalo. Lunapark je tam dodnes. V roce 2016 tam uspořádali výstavu u příležitosti padesátiletého výročí Trumpovy demolice.

V té době už bylo jasné, že Fred junior o otcovo podnikání nejeví zájem a chce se stát pilotem. V očích despotického narcistního otce tím zneuctil jméno Trump i jméno Fred a jejich vztah se dál už jenom horšil. Do otcovy přízně stále více stoupal Donald, který se stával jeho kopií, někdy až přehnanou parodií. To všechno je pro rodinné vztahy narcisů typické.

Donald byl mému dědovi tím, čím Donaldovi hraniční zeď. Projektem z rozmaru, do kterého investoval úsilí raději než do důležitější práce.
Mary L. Trumpová, Příliš mnoho a nikdy dost: Jak má rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže světa

V roce 1971 se Donald Trump stal prezidentem celého realitního impéria a brzy jej přejmenoval na Trump Organization.

Rasismus

V roce 1927 byl Fred Trump mezi sedmi muži, které policie zatkla během shromáždění nechvalně proslulého Ku Klux Klanu, jehož členové v kápích tam napadli stovku policistů. Trumpa neobvinili a propustili. Nedá se tedy vyloučit, že pouze náhodně šel kolem. Přesně to on a posléze jeho rodina tvrdí dodnes. Pikantní je, že incident způsobil úplně první mediální zmínku o Trumpových.

Foto: Brooklyn Daily Eagle, volné dílo, via WMC

Shromáždění Ku Klux Klanu v Queensu 31. 5. 1927. Maskovaní extremisté napadnou policii. Zatčeno bude 7 mužů, mezi nimi i otec Donalda Trumpa.

Skutečným důkazem o bigotním rasismu Freda Trumpa se stalo až odmítání černých nájemníků. V padesátých letech o něm napsal písničku Trumpův (bílý) nájemník Woody Guthrie. Zpíval, že „dědek Trump dobře zná nenávist, co zasévá.“

Černochům jsme měli říkat, že nic volného nemáme.
bývalý vrátný Trumpovy nemovitosti

Zákon, který výběr nájemníků podle barvy pleti zakázal, ale USA přijaly až v roce 1968. Fred Trump pak čelil v roce 1973 žalobě, kterou nakonec urovnal mimosoudně. Skvrna na jeho pověsti už ale zůstala. Veřejnost si u něj i jeho syna začala všímat známek pohrdání černochy.1

Otřesné podmínky v domech

V roce 1975 ve dvou Trumpových domech všichni nájemníci odmítli platit nájem kvůli zamoření hlodavci a hmyzem, nefungujícímu ohřevu vody, ventilaci a výtahům. Stížnosti se pak začaly množit z dalších nemovitostí. V souvislosti s problémy v domě v Marylandu, které přes soudní příkaz nezačal řešit, byl Fred Trump dokonce krátce zatčen. Po propuštění na kauci se o zasklení oken, doplnění hasicích přístrojů a vyčištění okapů konečně postaral.

Fiktivní firma a svěřenské fondy

Na sklonku života Fred Trump převáděl peníze na své děti a vnoučata. Každému z nich zřídil svěřenský fond s milionem dolarů a přes podíly ve fiktivní firmě jim posílal další vysoké částky, aby jim ušetřil na darovací nebo dědické dani.

To už se netýkalo Freda juniora, který kvůli otcově pohrdání propadl alkoholu a ve 42 letech zemřel na infarkt, ani jeho dětí Mary a Freda, které už starého pána nezajímaly.2

Foto: Daniel Dimitrov, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0, WMC

Fred Trump po drobných potížích při prodeji Trump Marketu po sobě podniky raději nepoužíval. Jeho syn Donald naopak rozjel branding ve velkém. Chce, aby jeho příjmení bylo synonymem bohatství a luxusu.

Donald Trump později tvrdil, že své vlastní podnikání rozjel z „menší půjčky“ od svého otce. Ukázalo se ale, že šlo spíše o stovky darů v hodnotě téměř miliardy dolarů. Když Fred v roce 1999 zemřel ve věku 93 let, odhadoval Forbes jeho jmění na 400 milionů dolarů.

Donald Trump dary a dědictví po otci rozmnožoval stejně bezohledně, jako Fred sám. Když právě nepodává daňové přiznání, hovoří o majetku 10 miliard dolarů.

Pozn.: 1) To ani jednomu z nich nevadilo, až dokud se Trump v roce 2016 nerozhodl kandidovat na prezidenta. Pak se z toho stala velká výzva. Dával si záležet, aby vždy měl kolem sebe nějakého černocha, který dá najevo, že „afroameričané volí Trumpa.“ Současně ze své pověsti těží. Hlasy rasistů a extremistů včetně Ku Klux Klanu má jisté.

2) Jak už to u potomků „černých ovcí“ narcistních rodin bývá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz