Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rozzuřený Hitler chtěl kvůli atentátu na Heydricha zavraždit 10 000 Čechů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Během atentátu stála v blízkosti tramvaj a další přijížděla. Svědků měli vyšetřovatelé dost.

Těžko si představit, že vyhlazení Lidic a Ležáků nebylo tím nejhorším, co nacisti jako pomstu za atentát zvažovali. Už první reakce na atentát mohla stát 10 000 životů.

Článek

Je 15:00 27. května 1942, asi 4 hodiny po atentátu. Zraněný Heydrich leží v nemocnici a nejmocnějším nacistou v protektorátu je dočasně K. H. Frank. Nechal už uzavřít Prahu a nyní se chystá k strašlivému kroku.

„Velké svinstvo,“ říká čtyřem mužům v uniformách. „Vůdce nařídil jako odplatu zastřelit 10 000 Čechů.“

Ti čtyři muži jsou protřelí bezohlední nacisté, ale Frankova slova jim berou dech. Jsou to velitel policie a SD Böhme, šéf gestapa Geschke a jeho vyšetřovatelé Schulze a Pannwitz. Poslední jmenovaný povede vyšetřování atentátu. Nyní protestuje a rozmlouvá s Frankem.

V rozhovoru krystalizují obavy, že krvavá odplata prospěje záměru atentátníků a naruší fungování protektorátu, který je klíčový pro zbrojní výrobu Německa. A že zkomplikuje vyšetřování.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Zvláštní vydání novin z 28. 5. 1942 přináší informace o atentátu, oznamuje výjimečný stav a slibuje odměnu i tresty.

Frank za chvíli telefonuje Hitlerovi a přesvědčí jej, aby zvrácený rozkaz odvolal. Drsná msta se má soustředit na atentátníky a jejich pomocníky. Frank vyhlašuje stanné právo, přísné tresty pro všechny, kdo atentátníkům napomáhali, ale také odměnu pro ty, kdo by přispěli k jejich odhalení.

V rámci první vlny msty nacisté popravují významné osobnosti, které už byly v jejich vězeních nebo koncentračních táborech, zejména spisovatele Vladislava Vančuru a generála Aloise Eliáše.

Pro Čechy je to šok. Jak moc by nás zasáhlo, kdyby Němci takových lidí zatkli a zavraždili deset tisíc?

Do Prahy směřují pomoci Pannwitzovi s vyšetřováním desítky odborníků z Čech a Německa.

Jedem významný nacista dorazí ještě tentýž den: velitel pořádkové policie v celé říši Kurt Daluege. Heydrich jím sice pohrdá a říká mu Dummi-Dummi, Hlupáček, ale v krutosti si spolu nezadají. O pár dní později Daluege nastoupí na Heydrichovo místo jako nový zastupující říšský protektor.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Věci parašutistů nalezené na místě činu: Gabčíkovo kolo, aktovka, plášť a samopal. Gestapo je vystaví ve výloze prodejny Baťa na Václavském náměstí.

Vyšetřování

Nacisté díky důkazům z místa činu, zejména britskému samopalu sten gun a rozbuškám britské výroby, správně usuzují, že atentát vykonali parašutisté. Prohledávají byty po celé Praze. Zadrží 541 podezřelých, ale nikdo z nich nemá s atentátem co do činění. Rozsah akce je na úkor její kvality: při desetiminutové prohlídce jednoho z bytů vojáci-nepolicisté nepřijdou na to, že ve světlíku se skrývá parašustista.

Prověřují stovky udání, ale ani to k ničemu nevede. Jedno vyšetřování přitom bylo velmi blízko úspěchu: prověřování děvčat ve věku okolo 15 let z Libně, mezi kterými je i Jindřiška Nováková, která odvedla kolo atentátníka Kubiše. Svědkyně ji ale neztotožní. Možná nechtějí, možná pomohlo, že paní Nováková Jindřišku dala ostříhat a změnit jí účes.

Ve zbytku protektorátu nacisté zatýkají dalších 1148 podezřelých, ale ani z nich nevytěží nic o atentátu.

4. června Heydrich umírá. Němci zpřísňují opatření a zvyšují odměnu, ale ani pak nic nezjistí.

10. června šokují protektorát i celý svět. Vyhladí vesnici Lidice pod záminkou, že obyvatelé pomáhali atentátníkům. Vědí ale, že to není pravda. Jde o zástěrku návratu k Hitlerově myšlence strašlivé msty na českém národě.

Foto: neznámý, Bundesarchiv, Bild 121-1354 , CC BY-SA 3.0 DE via Wikimedia Commons

Nový zastupující říšský protektor Daluege a státní ministr Frank na Pražském hradě. Vsedě přihlíží bezmocný prezident Hácha.

Mezitím Pannwitz opakovaně žádá Franka, aby slíbil beztrestnost pachatelům, kteří by se přihlásili. Frank nakonec vyhoví a vyhlásí třídenní amnestii pro ty, kdo s vyšetřením pomohou.

To přesvědčí výsadkáře ze skupiny Out Distance Karla Čurdu, kterého deptá strach a láká obrovská odměna. 16. června přichází na pražskou služebnu gestapa v Petschkově paláci. Vyzradí vše, co ví, včetně několika adres odbojářů.

Teď už se gestapo má čeho chytit. Probíhá zatýkací akce, výslechy, mučení. Rozkrývají síť odboje a zjišťují úkryt parašutistů v kryptě kostela v Resslově ulici. Už 18. června v ranních hodinách jej obklíčí a všichni ukrytí parašutisté hrdinně padnou.

Další vyšetřování a opatření vedou k praktickému rozprášení odboje.

Doslov

Celkový počet obětí represí po atentátu na Heydricha se odhaduje na 5 000 lidí.

Obec Lidice byla po válce obnovena. Její osud šokoval celý svět.

Spolu s úspěšným atentátem na Heydricha se stal impulzem k zneplatnění Mnichovské dohody, uznání československé exilové vlády a slibu obnovit Československo v předmnichovských hranicích.

Zločinci K. H. Frank, Kurt Daluege a Karel Čurda byli soudy Československé republiky odsouzeni k trestu smrti oběšením a popraveni.

Zdroje: Pannwitzova zpráva o atentátu na Heydricha (Heinz Pannwitz, překlad Stanislav Breton, BVD, 2011), Kurt Daluege, Po atentátu chtěl Hitler popravit 10000 Čechů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz