Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co se dělo na gestapu, když tam přišel zradit Karel Čurda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Popelavý, Creative Commons 4.0

Petschkův palác v Praze, za protektorátu řídící úřadovna gestapa

Kvůli tlaku teroru i dočasné amnestii výsadkář Karel Čurda nejprve napsal udání četníkům a posléze se sám přihlásil gestapu. Dění na služebně můžeme rekonstruovat z hlášení a výpovědí vyšetřovatelů.

Článek

16. června přišel na řídící úřadovnu gestapa v pražském Petschkově paláci rozrušený muž. Věc se měla týkat atentátu na Heydricha, ale šéf komise pro vyšetřování atentátu Heinz Pannwitz nebyl právě v budově. Ve 12:42 byl proto muž předveden v doprovodu překladatele Hrona ke komisaři Karlu Janturovi. Jmenoval se Karel Čurda.

Oznámil, že je parašutista a přišel na základě slibu beztrestnosti, pokud oznámí pachatele a jejich přechovavatele. Bál se, že jej zastřelí.

Na údaje, jež jsou sto přispět k objasnění atentátu na SS-Obegrupenführera Heydricha se nevztahuje pohrůžka zastřelením, jestliže budou sděleny nejpozději do 20. hodiny dne 18. června 1942.
"Třídenní amnestie" K. H. Franka

Jantur jej ujistil, že pokud jeho informace povedou k dopadení pachatelů, nic se mu nestane. Muž pak sdělil, že poznal aktovku a pistoli, která byla vystavena s ostatními věcmi atentátníků. Aktovku viděl v bytě u Svatošových, měl ji tam jeho kamarád Gabčík.

Jantur věděl, že v aktovce berlínští kriminalisté našli stopy sena. Vypadalo to, že mu Čurda říká pravdu, a tak zavolal Pannwitze. Ten dorazil a vyslechl Čurdu, nechal ho vysvléct a zabavil mu kapsli s kyanidem.

Dal mu vybrat z 20 velmi podobných aktovek a Čurda bez váhání vybral tu správnou. Panwitz pak zavolal velitele gestapa Geschkeho, který nařídil výslech v nechvalně proslulé místnosti 400.

Čurdu tam bili. Tlačili na něj. Ptali se, proč nepřišel dřív. Tak se dozvěděli o anonymním dopisu, který poslal četníkům do Benešova. A v tom duchu ho s přestávkami vyslýchali až do druhého dne. Prozradil jim všechno o sobě, jména parašutistů ze svého letu a kontaktní adresy.

Kde se zdržují ostatní parašutisté, Čurda nevěděl. Ani o atentátu předem netušil. Dostali od něj ale adresy Moravcových a mnoha dalších odbojářů.1 A s tím už vyšetřovatelé dokázali pracovat.

Foto: Popelavý, Creative Commons 4.0

Pamětní deska na Petschkově paláci. Část obětí do tamních mučíren dostal i Čurda.

Marie Moravcová se sice současně se vstupem gestapa do bytu zabila kyanidovou kapslí, úkryt parašutistů v kostele Sv. Cyrila a Metoděje ale při mučení vyzradil její syn Aťa.2

Zrada Karla Čurdy tak vedla k rozkrytí odbojové sítě i odhalení skrýše parašutistů. Už o den později identifikoval jejich mrtvá těla.

Způsobil smrt svých kamarádů i svých dobrodinců. A také další stovky tragédií. Bez něj by bylo vyšetřování na suchu. Obdržel půl milionu říšských marek, čtvrtinový podíl z vypsané odměny. S gestapem pak spolupracoval dál a jako volavka provokatér pomáhal odhalovat vlastence a odbojáře.

Změnil si jméno na Karl Jerhot a vzal si Němku. Měl s ní syna. Trápilo jej ale svědomí a propadl alkoholu.

Po válce se sám hned přihlásil, ale nebrali ho vážně. Později byl zatčen na útěku, odsouzen k smrti a 29. dubna 1947 popraven. Jeho jméno se v české kultuře stalo synonymem zrady.

Video: Vedle strašení a slibů se kolem vyděšeného Čurdy dělo i toto

Poznámky

Pannwitzova zpráva a poválečná výpověď Jantura se velmi rozcházejí. Jantur působí spolehlivěji. Pannwitz se zřetelně uchyloval k sebepropagaci. Přitom si zadělal na problémy, protože si dovolil kritizovat i Heydricha.

1) Včetně Svatošových, u kterých se cestou na gestapo zastavil hledat jiné parašutisty.

2) Podle Pannwitze i Jantura skrýš vyzradila i další zatčená osoba.

Zdroje: Pannwitzova zpráva o atentátu na Heydricha, Heinz Pannwitz, překlad Stanislav Breton, BVD, 2011, Zrod a konec zrádce. Karel Čurda pomohl nacistům a vydával se za Němce. Po válce skončil na šibenici, Karel Čurda

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz