Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejsmutnější Vánoce - Nejde se radovat a ani být v klidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Měli jsme slavit společensky nejvýznamější svátky v roce, radovat se jeden z druhého. Místo toho jsme svědky tragicky a nesmyslně zmařených životů, mladých lidí, jež měli život před sebou, i těch kdo byli jejich vyučujícími.

Článek

S Vánocemi si spojujeme obvykle jiné věci, než jsou bolest, pláč, smutek, neštěstí, smrt. Měli jsme se radovat, ale všichni jsme zasažení bolestí. Místo, kde se svobodně a s radostí studenti učí o smyslu věcí, se stalo dějištěm absolutně nesmyslné zrůdnosti, jakou česká společnost nepamatuje. I když to hrozně moc bolí, tak to, co se stalo je bohužel realita. Realita, která se nedá vrátit.

Součástí světa jsou i věci, o kterých bychom si přáli, aby se děli jen ve filmech. Věci sladké i trpké, příjemné i bolestné. V čase, kdy si připomínáme právě ty sladké a příjemné, to ale nejednou nejde. Nejde se radovat a ani být v klidu. Letošní Vánoce nejsou plné sladkých vůních, ale jsou zastřeny bolestí a reality trpkého života.

O Vánocích v roce 1914, uprostřed bitevních polí 1. světové války, se dokázali válčící strany domluvit a v rámci možností je oslavit. Ti, kdo se ještě před pár dny zabíjeli, se najednou za zpěvu objímali a dokázali si odpustit. Událost vánočního příměří byla jen jedním z mnoha důkazů o nesmyslnosti války. My tady dnes zažíváme taky důkaz o nesmyslnosti vraždění. Ale na rozdíl od válečných zákopů, kde se se smrtí počítá, smrt studentů a učitelů žádný smysl nemá. Člověk se tak jen ptá: Proč?

Jaký smysl má slavit Vánoce uprostřed bolesti? Zcela legitimní otázka, na kterou však ani sám neznám odpověď. V této chvíli všechny marmeládově sladké fráze neznamenají nic. Vánoce jsou v původním významu svátky přicházející radosti a světla, ale nic z toho teď mezi námi není. Jediná naděje, která mne tak v tuto chvíli napadá je, že všechny ty nevinné oběti, jejichž život vyhasl předčasně, už nic netrápí. Už nemusí žít ve světě, který je plný bolesti, kde se umírá, a snad jim je dobře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz