Článek
Tapioka je škrob extrahovaný z kořene manioku, který pochází z Brazílie a velké části Jižní Ameriky. Tapioka je k dispozici v různých formách, a to včetně mouky (ta slouží jako alternativa mouky bílé, hodí se pro zahušťování polévek a omáček), krupice, vloček a perel. Lidé ji běžně používají k přípravě pudinku. Mezi její nesporné výhody patří podpora při nárůstu hmotnosti.
Jedinci, kteří doslova bojují o každé deko, by měli vědět, že jeden šálek tapioky poskytuje 544 kalorií a 135 gramů sacharidů. Třeba takový tapiokový pudink či tapioková „krupicová kaše“ s kakaem a máslem, konzumovaná aspoň jednou denně, zvyšuje pravděpodobnost přibývání na váze, ovšem bez rizika nepříznivých účinků nadměrného množství tuků a cholesterolu. Navíc je tapioka přirozeně bezlepková, zároveň obstojí u osob s alergiemi na ořechy. A proč ještě kořeni manioku dát šanci?
Život bez bolesti
Třeba máte problémy se syndromem dráždivého tračníku, který se projevuje křečovitými bolestmi břicha, pocitem plnosti, plynatostí, nadýmáním, zácpou nebo naopak průjmem, vylučováním hlenu se stolicí. Pak každé jídlo, které bývá snadno stravitelné, tudíž těmto problémům předchází, je svaté! A ano, máte pravdu, tapioka k nim jednoznačně patří.
Tapioka je také zdrojem vápníku, jenž je důležitý pro silné kosti a zuby, stejně jako řadu dalších tělesných funkcí, včetně komunikace mezi nervy a srážení krve. (Jeden šálek perliček tapioky se může pochlubit 30,4 miligramy vápníku.) Od věci však není ani zmínka o nízkém obsahu sodíku.
Ještě mi to přisol!
Doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka bez zdravotních komplikací je maximálně pět gramů. Podle statistik ČZÚ se však v České republice tato hranice trojnásobně překračuje. Přitom strava s vysokým obsahem sodíku má souvislost s vysokým krevním tlakem, srdečními chorobami a mrtvicí. Dobrou zprávou je, že tapioka poskytuje pouze 1,52 miligramů sodíku v jednom šálku.
Kalorická bomba v hrníčku
Z tapioky se připravuje i mléčný perlivý čaj „bubble tea“. Perly se dávají na dno šálku nebo sklenice a přelévají se studeným černým nebo zeleným čajem smíchaným s různými ovocnými šťávami, pyré, čokoládou, mlékem, sirupy a dalšími aromatickými látkami. V létě ochladí, v zimě zahřeje.